accipiter
14.10.06,04:47
Prosím o radu. Podnikame v elektrotechnike-oprava,výroba elektrotechnických zariadení, elektronických stavebníc. Vyrábame ( skladame)si niektoré plošné spoje + súčiastky sami ale aj na zakazku . Tieto potom dalej predávame. Problém je že robíme podľa schém , plošných spojov ktoré sú volne dostupné v časopisoch , knihách atd.
Naša učtovnička sa ale domnieva že toto je ( schemy) spadajú pod autorský zákon a...
:mad:
Marianna01
14.10.06,16:02
Neviem Ti konkrétne povedať, či toto alebo tamto je správne. Ale napr. aj softvér spadá pod autorský zákon, treba si naň zakúpiť licenciu. Lenže sú aj tzv voľne šíríteľné programy, na ktoré licenciu mať nemusíš. Tiež si myslím, že keď je schéma voľne dostupná a uverejnená v časopise, a nie je k tomu napísané, že na použitie tejto schémy musíš mať súhlas autora, tak to môžte použiť bez problémov. Ďalšia vec je, že sú niektoré veci bežne zaužívané. Napr. na zavedenie elektriny do domu by si musel požiadať autora vôbec prvej schémy na zavedenie elektriny, aby Ti predal autorské práva... Predpokladám, že klasický obvod, keď chceš zapojiť, tiež nežiadaš o autorské práva. To sú bežne zaužívané veci, od nich sa odvíjajú ďalšie.
accipiter
22.10.06,12:06
Ďakujem za pomoc Marianna01 .
Ale už som zistil ako je to. Všetky schémy podliehajú autorskému zákonu , tj. schemy sa berú ako priemyselné vzory a tie sú chránené - evidované. Úrad je niekde v Banskej Bystrici. V praxi to môže tak byť že niekdo chytrý ( v 90- tych r.)zaregistroval na seba xy voľných schém a dnes..:mee: