bazil
06.11.06,12:36
Tak Vás poprosím o radu pre moju staršiu dcéru. Skončila školu a teraz jej ponúka jedna česká realitka prácu realitnej maklérky. Ak som dobre rozumel tak dcéra by na základe inzerátov o predaji a kúpe nehnuteľnosti mala s týmito klientmi spísať zmluvu o kúpe prip. predaji a posunúť to na centrálu do ČIech. Dcéra by túto prácu vykonávala ako živnostníčka. Pre mňa je to niečo úplne neznáme, len ma zarazil fakt, že na zmluve do ktorej som mal možnosť nahliadnuť bolo uvedené že musia za prvé dva mesiace urobiť aspoň 4 obchody. ak to nespravia tak zaplatia pokutu 4000 Sk, majú to opatrené formou nejakých zmeniek. Ten pán ktorý ju na to nahovára tvrdí, že tým sa firma kryje , ale nepovedal čo vlastne. Tak som premýšľaľ, žeby kryla nejaké výdavky? Ale aké, veď títo pre nich prácu vykonávajúci živnostníci nepredstavujú žiaden náklad, okrem vyplatenej provízie, ibaže ak dcéra žiaden obchod nespraví tak nič nedostane, nie? Prosím Vás, dcéra si veľmi chce zarobiť, od skončenia strednej sedí doma, ale bojím sa aby sa nedostala do nejakých trablov, inak tá realitka má oficiálnu webovú stránku, všetko to vyzerá OK, ale mne sa to akosi aj tak nezdá. prosím Vás nemáte niekto s tým skúsenosti? Alebo mi aspoň povedzte svoj názor, toho týždňa sa má rozhodnúť a ja by som chcel mať nejaký komplexnejší pohľad, aj aby som vedel na čo sa má pýtať. Veľmi ďakujem !!!!!!!!!!!!!!!!
Danila
06.11.06,11:44
Tak Vás poprosím o radu pre moju staršiu dcéru. Skončila školu a teraz jej ponúka jedna česká realitka prácu realitnej maklérky. Ak som dobre rozumel tak dcéra by na základe inzerátov o predaji a kúpe nehnuteľnosti mala s týmito klientmi spísať zmluvu o kúpe prip. predaji a posunúť to na centrálu do ČIech. Dcéra by túto prácu vykonávala ako živnostníčka. Pre mňa je to niečo úplne neznáme, len ma zarazil fakt, že na zmluve do ktorej som mal možnosť nahliadnuť bolo uvedené že musia za prvé dva mesiace urobiť aspoň 4 obchody. ak to nespravia tak zaplatia pokutu 4000 Sk, majú to opatrené formou nejakých zmeniek. Ten pán ktorý ju na to nahovára tvrdí, že tým sa firma kryje , ale nepovedal čo vlastne. Tak som premýšľaľ, žeby kryla nejaké výdavky? Ale aké, veď títo pre nich prácu vykonávajúci živnostníci nepredstavujú žiaden náklad, okrem vyplatenej provízie, ibaže ak dcéra žiaden obchod nespraví tak nič nedostane, nie? Prosím Vás, dcéra si veľmi chce zarobiť, od skončenia strednej sedí doma, ale bojím sa aby sa nedostala do nejakých trablov, inak tá realitka má oficiálnu webovú stránku, všetko to vyzerá OK, ale mne sa to akosi aj tak nezdá. prosím Vás nemáte niekto s tým skúsenosti? Alebo mi aspoň povedzte svoj názor, toho týždňa sa má rozhodnúť a ja by som chcel mať nejaký komplexnejší pohľad, aj aby som vedel na čo sa má pýtať. Veľmi ďakujem !!!!!!!!!!!!!!!!Zmluva sa mi javí ako nevýhodná pre dcéru. Ale u realitiek ma to nezaráža.Pre celkové posúdenie a serióznu radu je potrebné zmluvu vidieť.
bazil
06.11.06,12:50
Danila prosím ťa, je teda možné a podľa teba aj prijateľné , aby sme si zmluvu vyžiadali dopredu na posúdenie? Je nejaký dôvod ( ak neberiem do úvahy neserióznosť firmy ) aby to odmietli?
Danila
06.11.06,13:03
Danila prosím ťa, je teda možné a podľa teba aj prijateľné , aby sme si zmluvu vyžiadali dopredu na posúdenie? Je nejaký dôvod ( ak neberiem do úvahy neserióznosť firmy ) aby to odmietli?To nemyslíš vážne? Zmluvu na posúdenie. Realitka je jedna strana a Tvoja dcéra druhá strana tej istej mince. Obchodného vzťahu. Práva a povinnosti z nej vyplývajúce musia byť pre obe strany spravodlivé. Obidve strany musia zmluvu prejednať, dohodnúť sa na všetkých zmluvných podmienkach, slobodne, bez nátlaku a nevidím dôvod, aby dcéra nedala jasne najavo, že je veci znalá, má dostatočné právne vedomie a nebude hrať druhé husle. Len so sebavedomým vystupovaním dosiahne hodnoverné postavenie pred partnermi. S jasne stanovenými podmienkami. Nie je predsa možné, aby ešte ani nezačala, a už bola terčom sankcií. Od začiatku musí vedieť svoje schopnosti predať na pracovnom trhu. Komu bude služby poskytovať, za akých podmienok a za akú :) sumu:) A tak jej to pekne aj vysvetli.
bazil
07.11.06,06:06
To nemyslíš vážne? Zmluvu na posúdenie. Realitka je jedna strana a Tvoja dcéra druhá strana tej istej mince. Obchodného vzťahu. Práva a povinnosti z nej vyplývajúce musia byť pre obe strany spravodlivé. Obidve strany musia zmluvu prejednať, dohodnúť sa na všetkých zmluvných podmienkach, slobodne, bez nátlaku a nevidím dôvod, aby dcéra nedala jasne najavo, že je veci znalá, má dostatočné právne vedomie a nebude hrať druhé husle. Len so sebavedomým vystupovaním dosiahne hodnoverné postavenie pred partnermi. S jasne stanovenými podmienkami. Nie je predsa možné, aby ešte ani nezačala, a už bola terčom sankcií. Od začiatku musí vedieť svoje schopnosti predať na pracovnom trhu. Komu bude služby poskytovať, za akých podmienok a za akú :) sumu:) A tak jej to pekne aj vysvetli.

Prepáč Danila to ja som zle formluloval otázku, ide totiž o to, že napr. klauzula o sankciách vôbec nebude zakomponovaná do zmluvy medzi dcérou a realitkou. Sankcie majú uvedené v nejakej dohode alebo čo to bolo, pripomínalo mi to nejakú internú smernicu, my sme ju aj videli, ale ten pán čo dcéru balácha asi dodatočne zistil že nám ju nemal dávať, lebo ešte ten večer po ňu prišiel. Oficiálna zmluva medzi dcérou a realitkou vyzerá byť OK až na klauzulu, ktorá si myslím že by sa mala týkať skôr zamestnancov, lebo je tam uvedené že dcéra vzhľadom na skutočnosť že bude pracovať pre danú realitku bude rešpektovať aj ďalšie vnútorné predpisy realitky. No a to je také dvojzmyselné a vôbec sa mi to nepáči, len sa bojím aby sa do niečoho nezamiešala. Keby to aspoň malo rozum a dalo si povedať nech si hľadá nejakú inú prácu
Gabi03
07.11.06,06:15
Už od včera som čítala túto tému, ale teraz už "musím" povedať svoj názor. :) Z tvojich príspevkov, bazil, je jasné, že chceš chrániť a pomáhať svojej dcére. Ale zdá sa mi, že bohužiaľ na úkor jej skúseností. Jasné, nikto nechce, aby niekto zle pochodil, keď nemusí, ale situácia mi pripadá, že dcéra to chce vyskúšať. Zrejme ešte má na očiach tie ružové okuliare mladosti a "ja všetko dokážem", ale ver mi, niekedy je treba sa poučiť na vlastných chybách. Tiež som si preskákala svoje a teraz som už spokojná. Aspoň medzičasom som zistila, čo chcem robiť, čo ma zaujíma, či to vlastane dokážem. Je jasné, že ju v každom prípade podržíte, aj keby mala na to doplatiť. Tak prečo to neskúsiť?
Takže držím palce, aby sa vaša situácia čo najlepšie vyvinula, ale nechaj určitý priestor aj pre dcéru.
Chobot
07.11.06,07:01
Danila prosím ťa, je teda možné a podľa teba aj prijateľné , aby sme si zmluvu vyžiadali dopredu na posúdenie? Je nejaký dôvod ( ak neberiem do úvahy neserióznosť firmy ) aby to odmietli?

Pracovnú zmluvu by mala mať možnosť preštudovať, posúdiť a potom podpísať. Iné je to s internými predpismi, pokiaľ nie je zamestnancom, nemôže si nárokovať ich nahliadnutie.

Na druhej strane - spomínala si pokutu. Vyzerá, že to nie je zakotvené v zmluve, ale v internom predpise. Pred časom sa tu podobná téma preberala - zamestnávateľ nemá právo (nemá to právne opodstatnenie) udeľovať zamestnancovi pokutu za nesplnenie napr. plánu alebo porušenia prac. disciplíny. Môže len žiadať náhradu škody (napr. pri nepodarkoch) alebo mu krátiť pohyblivú časť mzdy. Takže neviem, ako je tá "pokuta" v internom predpise definovaná. Ak je to ako pokuta, tak v prípade, že by k tomu došlo, to môže kľudne odmietnuť zaplatiť.

Ale ako povedala Gabi03, nech to skúsi, bude mať viac skúseností. Alebo skúste iné realitky, mnohá hľadajú maklérov. Možno inde nebudú svojich zamestnancov "pokutovať".
Danila
07.11.06,20:29
Ak som čítala dobre, tak sa nejedná o pracovnú, ale obchodnú zmluvu. SZČO a realitka. Čiže postavené na hlavu. Interné predpisy nech dodržiavajú zamestnanci realitky a nie SZČO. A prosím, nech dievčina skúsi, ale môj názor - od tejto realitky veľmi ďaleko. Bolo by škoda, ak by si pri prvom pokuse narazila čelo. A to by si narazila. Ja Bazil Tvojej dcére túto realitku z celého srdca neželám. Sám si sa presvedčil.