dráčik
24.11.06,11:22
Ahojte poraďáci,
mám takú otázočku do pléna...pri študovaní zákona 124/2006 o bozp mi doslova dych vyrazilo, keď som sa dočítala, citujem:
"Bezpečnostnotechnická služba primerane plní úlohy ustanovené v § 26..."
a § 26 určuje povinnosti pracovnej zdravotnej služby, na výkon ktorej musí byť osobitné oprávnenie!!! musia to byť kvalifikovaní zdravotnícki pracovníci.
vie mi toto niekto vysvetliť? asi neviem čítať medzi riadkami, ale som sa ešte nenaučila chápať našich zákonodarcov...
vďaka vám...:rolleyes:
Black
24.11.06,14:42
Ustanovenie na ktoré sa pýtaš (§22 ods.1) neznamená doslovne, to že bezpečnostnotechnická služba (BTS) musí mať oprávnenie na výkon činnosti pracovnej zdravotnej služby (PZS). Znamená zhruba to, že BTS sa primerane (tak ako sa spomína v zákone) môže (dokonca mala by sa) zúčastňovať a plniť povinnosti PZS

Pr. č.1: Zisťovanie nebezpečenstiev a hodnotenie zdravotných rizík - porovnaj §26, ods. 1, písm. a + §6, ods.1, písm c (BTS musí predvídať určité zdravotné riziká ale len v rozsahu svojho oprávnania a znalostí).

Pr. č.2.Vo vykonávacích vyhláškach BOZP sa hovorí že meranie parametrov pracovného prostredia (napr. hluk, vibrácie..) by mala vykonávať PZS, ale môžu ju vykonávať aj iné osoby (s povolením reg. úradu ver. zdr.) - napríklad bezpečnostnotechnická služba.:)
dráčik
25.11.06,08:12
Dík, Black,
to mi je jasné, veď to mal robiť technik BOZP aj podľa starého zákona, ja len tak, že slovko "primerane" si môže ktokoľvek akokoľvek vysvetliť, ale to už je asi fuk. podľa mňa by mal byť zákon jasne daný... alebo sa mýlim?
aj tak vďaka.;)
Black
25.11.06,11:26
Moj názor je podobný

Niektoré veci (ako napr. úrazy) sú jasnejšie.
Ale množstvo ustanovení naši zákonodarci ešte viac doplietli a zneprehľadnili.