bui
26.11.06,20:29
Vystavila som zalohovu fakturu v eurach pre tuzemskeho podnikatela. 16.11. nam prisla na ucet uhrada preddavku. Chcem sa spytat poradakov ktori pouzivaju Omegu, ci mi viete poradit ako postupovat v pripade, ze vyuctovaciu fakturu budem vystavovat az po 15 dnoch od prijatia zalohy. Myslim si, ze musim vystavit danovy doklad k prijatej zalohe. A potom to cele vysporiadat aj zalohu aj dph vo vyuctovacej fakture....no neviem ako na to. Prirucka mi moc nepomohla a Omegaci mi poslali postup pre zaplatenu zalohu....no ja potrebujem opacny postup.....napisali m ze je o obdobne, no nejako mi to nejde urobit...ak mate s tym skusenosti pls poradte....
LubenaK
27.11.06,08:50
V prípade zaplatenia preddavku, treba vystaviť daňový doklad do 15 dní. Ak je potom treba, vystavuje sa tzv. vyúčtovacia FA. Tá sa vystavuje riadne cez odostané faktúry. Pridáš nový doklad a do položiek zadáš všetko, čo potrebuješ. Treba to však ponížiť o zaplatené preddavky a toto robíš v tej faktúre na záložke Vyfakturované preddavky. Tam si z evidencie vyberieš všetky vyfakturované preddavky, teda tie daňové doklady, ktoré sú už zaplatené a týkajú sa daného vyúčtovania. Tieto preddavky Ti potom ponížia nielen celkovú sumu FA, ale aj DPH, ktoré je treba ešte doúčtovať. Keď to budeš tlačiť, daj si FA komplet.
bui
27.11.06,08:56
dakujem, len sa chcem este spytat, ten danovy doklad k prijatej zalohe je tiez faktura?, vystavim ho ako fakturu, kde rozpisem zaklad dane, dan, celkom, potom sumu uz zaplatenu..a k uhrade nula?
LubenaK
27.11.06,09:24
Ak vystavuješ preddavkové (zálohové) fa, tak do 15 dní od zaplatenia vystavíš daňový doklad. V Omege si vystavíš preddavkovú FA, zaeviduješ v Evidencii účtovných dokladov úhradu a urobíš FA - daňový doklad ako kópiu z preddavkovej FA, kde sa Ti všetky údaje prenesú z tej preddavkovej. Zároveň má program poznačené, koľko z toho preddavku je zaplatené a usporiada tak aj čiastku k úhrade - a pri tomto daňovom doklade Ti automaticky už vypočíta a zapíše DPH. Ak to máš aj s automatickým zápisom do EÚD, tak Ti to aj správne zaúčtuje.