Majka23
29.11.06,12:11
Ahojte, neviete mi poradit? Sprostredkovala som sluzby jednemu klientovi pre jednu firmu, ale ta mu neposkytla ziadne sluzby za ktore si zaplatil v zahranici. Vycestoval tam a z doteraz neznamych pricin ho poslali domov. Vratila som mu poplatok ktory zaplatil ale ziada si aj vratenie nakladov-cestovne. Nakolko ja som len agent a nie ja ale spolupracujuca firma (ktora tieto sluzby dodava) mu mala poskytnut sluzby neviem ako dalej. Spolupracujuca firma vobec doteraz nereagovala na jeho a moje ziadosti o vratenie nakladov. Problem je v tom ze ja som s nim ako agent spolocnosti podpisala zmluvu a preto chce aby som mu vratila naklady ja. Problem je aj v tom ze spolupracujuca agentura vobec nereaguje na to ze sa s tym ma zaoberat a najvacsi problem je aj to ze na mna chce podat zalobu ak mu do 15 dni nevratim poplatky za naklady. Poradte mi co mam robit,lebo ak na mna poda zalobu budem stihana ja a nie firma ktora to vsetko zbabrala. Uz som aj rozmyslala ze na nich podam zalobu ale nechcem to takto riesit a samozrejme nechcem si zkazit dobre meno agentury nakolko som sa uz rozbehla sama a nepotrebujem uz byt ziaden agent nejakej firmy. Dakujem vsetkym.
josh
29.11.06,11:45
Treba vidiet zmluvu o sprostredkovani.
Bc.Rado
30.11.06,19:27
Myslím si, že na základe sprostredkovateľskej zmluvy má dotyčný právo na náhradu škody od záujemcu, pre ktorého sprostredkovateľ klienta sprostredkoval. Treba detailne preskúmať zmluvu o sprostredkovaní a presne vedieť práva a povinnosti jednotlivých strán. Taktiež je dôležité preskúmať aj to, že či si ako sprostredkovateľka neprekročila rozsah svojich právomocí. Ak by na teba dotyčný aj žalobu podal, je dosť pravdepodobné, že by nebol úspešný, lebo on by musel dokazovať, že kto konkrétne mu spôsobil škodu a musel by to aj vierohodne podložiť.
alenalu
27.08.14,15:28
Ak nieje zakomponovane v zmluve o sprostredkovani inak alebo minimalne odkaz na na vratenie vysky honoraru,alebo nakladov,nevidim dovod preco by sa tarcha poplatkov za naklady mala vztahovat na teba.
Vo vseobecnosti sa tieto veci dohodnu na zaciatku "vztahu" medzi agentom a klientom,Agentom a odberatelskej spolocnosti.
Osobne si myslim ze z pravneho hladiska narok na vratenie poplatku za naklady klient nema .Ako sa tu uz uvadza je tazko dokazatelne kto sposobil skodu.
Bolo by dobre preskumat dohodu a na jej zaklade dalej konat.
Zita5
27.08.14,15:33
Odpovedáte k príspevku z roku 2006...
alenalu
27.08.14,15:40
aha,uz som doma....dakujem:)
misoft
27.08.14,15:55
Tý brďo ..... rekord..... 8 rokov.....:D:D:D