riso77
16.12.06,17:32
Nemate niekdo splnomocnenie na kupu byt, resp. co musi obsahovat.

Rodicia idu kupovat byt do BSM a otec ma chce splnomocnit na kupu bytu, lebo nemoze sa zucastnit pri podpise zmluvy.

Dakujem
durisovad
16.12.06,22:14
Splnomicnenie na kupu bytu sice nemam, ale ak si nevies pomoct sam, myslim, ze by bolo vhodnejsie obratit sa na advokatov. Ved aj ich deti potrebuju jest.
k.i.n.o.
17.12.06,00:25
Ahoj.
S tým splnomocnením je to zbytočne zložité. Správne by malo obsahovať presný popis predmetu kúpy, podmienky kúpy, cenu... A malo by byť súčasťou zmluvy predloženej spolu s návrhom na vklad vlastníckeho práva Správe katastra. Teda k piatim, resp. šiestim exemplárom kúpnej zmluvy potrebuješ 5, resp. 6 originálov alebo overených kópií splnomocnenia. Ku každej zmluve "priviazať" jednu plnú moc...
Takže jednoduchšie je:
Otec sa nemusí zúčastniť podpisu zmluvy, matka sa zúčastní, vyplatí kúpnu cenu, prevezme kúpne zmluvy s overeným podpisom predávajúceho (predávajúcich). Otec ich následne doma podpíše - kupujúci si podpisy neoverujú - a zmluvy s návrhom sa zanesú Správe katastra.
Ak by vadil časový posun medzi podpisom zmluvy + vyplatením kúpnej ceny a predložením návrhu a zmlúv Správe katastra, teda ak chcete zmluvy "zavkladovať" hneď, postup je podobný, len matka zmluvy nenesie domov, ale "zabezpečí" otcov podpis, ktorý sa neoveruje, a je to... :cool:
riso77
17.12.06,08:41
Stači, ked splnomocnenie overí matrika nie notár?
liba2
17.12.06,09:40
Stači, ked splnomocnenie overí matrika nie notár?Je to rovnocenné overenie.
Halli
17.12.06,09:51
...a na matrike je to lacnejšie, overuju sa len podpisy "prevádzajúcich byt"
... s tým advokatom čo spomenula durisova nesúhlasím... :p je to jednoduché na to, aby za to zobral take prachy...:rolleyes:

...samozrejme v pripade splnomocnenie sa overuje aj to.
riso77
17.12.06,10:44
Takze budem potrebovat 6 x splnomocnenie od otca.
Halli
17.12.06,10:51
počet učastnikov + dve , tak ak su štyria, tak ano. V splnom. treba presne charakterizovat nehnutelnost, tak ako je to aj kupnej zmluve.
monymon
17.12.06,10:51
Rada by som upozornila, že ak idu kupovať byt rodičia spoločne, nadobudnu ho do BSM a pri manželoch a ich úkonoch v rámci BSM treba pamätať na to, že bez súhlasu druhého z manželov, môže ten jeden robiť len úkony "bežné", za čo sa kúpa nehnuteľnosti určite nepovažuje a je preto potrebný súhlas....takže to skrátim ...potrebná je plná moc odoboch manželov /rodičov.
riso77
17.12.06,11:18
takze ak rozumiem spravne co napisala monymon, bolo by najlepsie splnomocnenie od manzela na manzelku.

Treba v splmonocneni meno predavajucich?
monymon
17.12.06,11:59
Nemyslela som to tak...skôr, že ak otec chce kúpou poveriť vás, tak plnú moc na tento úkon vám musia.....to zdôrazňujem..udeliť obaja manželia.....Plná moc musí byť v tomto prípade v písomnej forme a overenými podpismi, leboprevod nehnuteľnosti je pr. úkon, ktorému zákon predpisuje písomnú formu. Schéma asi v tomto duchu: Kto, koho a na aký ôkon splnomocňuje, na akú dobu sa plnomocenstvo udeľuje , dátum, miesto, podpisy....ak sa tam vyšpecifikuje nehnuteľnosť, na vadu to podľa mňa nebude...ale ak sa vám nepodarí kúpiť tento byt...na obdobný úkon na inú NH budete potrebovať nový dokument.
riso77
17.12.06,12:10
Ked otec splnomocni svoju manzelku,tak to je v poriadku. Ja nemusim mat splnomocnenie. To znamana, ze este musim dopisat dlzku trvania splnomocnenia?
monymon
17.12.06,12:23
No, dá sa to obmedziť aj časovo.....ale to trvanie sa chápe aj v inom zmysle...jednoducho napísete, že plnomocenstvo sa udeľuje na......(konkrétne časové obdobi) alebo že zaniká vykonaním úkonu, na ktoré bolo udelené......v konečnom dôsledku zánik vyplýva aj z ustanovení zákona, ale na závadu to nie je...ak má byť časovo obmedzené, musí byť toto obdobie definované...inak sa považuje plná moc za udelenú až kým nenastane jeden zo zákonom predpokladyných dôvodov zániku plnomocenstva.
riso77
17.12.06,12:29
Staci toto?

Toto splnomocnenie zanika zapisom do listu vlastnictva.
monymon
17.12.06,12:40
Toto splnomocnenie zanika zapisom do listu vlastnictva.

Nerozumiem tejto formulácii. Špecifikujte do plnomocenstva všetky úkony, na ktoré sa má vzťahovať a ak chcete trvanie....tak tam dajte lehotu...do kedy platí (napr. 6 mesiacov odo dňa udelenia, alebo uplynutím kalendárneho mesiaca apríl 2007 a pod), ak nie, tak postačuje formula..."toto plnomocenstvo zaniká podľa § 33b Občianskeho zákonníka vykonaním úkonu/nov na ktoré bolo udelené.....tento dôvod zániku vyplýva priamo zo zákona a preto aj kebyste ho tam neuviedli, ono to plnomocenstvo zanikne vykonaním úkonu. Iné by to bolo, ak by sa jednalo o generálne plnomocenstvo.....hlavne pozor na definovanie úkonov, aby ste omylom na nieco nezabudli a kataster (lebo tam sú na to zvlášť citliví) vás vylúči z konania.....lebo nebudete oprávnený...resp mama, ak to bude plná moc pre ňu....
riso77
17.12.06,12:54
Dakujem za odpovede.

Vsetko co som napisal je cerpane zo zmluvy o buducej zmluve, teda co sa tyka bytu.

Staci katastru formulacia "Na všetky právne úkony tykajúce sa kúpi"
elli
18.12.06,07:02
...a na matrike je to lacnejšie, overuju sa len podpisy "prevádzajúcich byt"
... s tým advokatom čo spomenula durisova nesúhlasím... :p je to jednoduché na to, aby za to zobral take prachy...:rolleyes:

...samozrejme v pripade splnomocnenie sa overuje aj to.

"Aby za to zobral take prachy" - este sa nikto ziadneho advokata nepytal, kolko by to stalo, ale uz vieme, ze velke prachy....

Advokat, okrem toho, ze v texte vychyta hrubky, ta upozorni aj na to, ze bude potrebne predmet splnomocnenia rozsirit aj napr. na komunikaciu s bytovym druzstvom (ak je to druzstevny byt) co sa tyka zmluvy o vykone spravy, o splnomocnenie na prehlasenie (uzavretie zmluvy o odbere) energii - podla mojich skusenosti taketo "vseobecne" splnomocnenie elektrarne ani plynarne neakceptuju a pozaduju vyslovne, nevztahuje sa ani na zastupovanie v katastralnom konani a pripadnu opravu chyb v podani.
josh
18.12.06,07:25
mimotemy Bol som pozriet u notara v Nemecku a stravil som nejaky cas aj u notara vo Francuzsku a toto, co sa deje u nas, sa nerobi asi nikde inde. Kazdy kto ma doma pocitac a ti namakanejsi este aj internet, si bez akychkolvek susenosti a vedomosti o problematike, napriek strasnym spravam o tom, ze co spravil kataster tam a ako rozhodli sudy inde, dovoli napisat taku vec, co robi raz - dvakrat za zivot - kupu alebo predaj nehnutelnosti - sam doma, len kvoli tomu, aby pri milionovej kupnej cene usetril 8 tisic korun.
V zahranici (napriklad take Spanielsko) stoji prevod nehnutelnosti - notarske poplatky, zriadenie hypoteky, prevod na pozemkovej knihe a pod. 5 a viac percent (z miliona tak 50 tisic korun by to bolo). U nas to vyjde maximalne tak na 1 - 1,3 %.
Katastre su podla nejakej starsej statistiky Uradu geodezie, kartografie a katastra pretazene prave kvoli tomu, ze musia VACSINU zmluv prerusovat a vracat sa k nim opat, kvoli tomu, ze su napisane zle (nie chyby v pisani, pocitani a tak, ale pravne chyby, co by pravnik nemal urobit).
durisovad
18.12.06,20:12
Ja uz len cakam, kedy sa tu niekto opyta na navod, ako si ma vyoperovat slepe crevo.....
Voglein
31.12.06,12:55
Pokiaľ viem na Slovensku nieje zakon, ktorý by stanovil, že zmluvy a splnomocnenia tykajúce sa prevodu nehnuteľnosti musí napísať notár alebo právnik.
Ale je taktiež nutné aby ten kto píše dané splnomocnenie alebo zmluvu vedel čo píše a nepísal to ako sa mu zmyslí lebo vtedy mäže rátať s tým, že mu to kataster preruši práve kvôli jeho nevedomosti. Videla som už nie jednu zmluvui, ktorú napísal notár a ktorú napr. napísal niekto iný a môžem povedať, že notári robia presne take iste smiešne chyby ako ľudia.
A ďalšia vec formulacia "na všetky právne úkony týkajúce sa kúpy" to je tak nešťastná formulácia ako nikdy pretože pri kúpe je mnoho vecí a pre kataster je to nevyhovujúce.
Ervin
02.01.07,18:16
Odporúčam v každom prípade požiadať o vyhotovenie právnika, my tu môžeme viesť diskusiu, avšak konkrétne vyhotovenie úkonov v žiadnom prípade neodporúčam robiť na základe "brainstormingu" na nete.
Ervin
02.01.07,18:53
Chcel by som ešte doplniť, že postačí plná moc od otca, ak zmluvu bude na strane kupujúcich súčasne priamo podpisovať aj jeho manželka.
JozPir
31.07.07,10:45
:D Ja prave ako koncipient koncipujem take niečo . . .
tak som zvedavý ako to dopadne . . . :D