monyka
20.12.06,10:06
Mám problém a neviem ako ho riešiť. Robili sme technické zhodnotenie budovy. Jednotlivé úhrady faktúr, VPD som dávala ako výdavok neovplyvnujúci ZD, tak ako mi poradila jedna známa. Ked som nahadzoval tech. zhodnotenie do programu, tak sa ma pýtal pod akým dokladom to chcem zaúčtovať...ale nerozumiem prečo pod akým dokladom, ke´d to bolo pod VPD, VBU ... tak neviem ako postupovať. Odpisy viem, že idú cez interný doklad.
Lebo keď som rozmýšlala, že by som to tam dala cez interný a VNZD tak by to asi nebolo správne lebo by mi to navýšilo o rovnakú sumu, čiže by to bolo ako 2x technické zhodnotenie.
Neviem s tým pohnúť, poradte prosím.
LubenaK
20.12.06,09:57
Ak robíš v Alfe, tak to číslo dokladu tam zadávaš len pre informáciu. Ak bolo tých dokladov viac, tak tam nemusíš zadať nič.
monyka
20.12.06,11:39
A keby bol ozaj ten doklad iba jeden tak dám ten pod akým som to zaúčtovala v pokladnici?
To akože si mám nevšímať, to čo sa ma pýta? ten program..
Lebo ked sa pýtal a chcela som to dať na ten interný som ani nevedela do ktorého stlpca... ked tie výdavky už mám ako neovplyvňujuce ZD.
LubenaK
20.12.06,12:47
Technické znodnotenie zadávaš na majetku ako účtovný prípad, tam sa zapisujú i odpisy vypočítané za účtovné obdobie. Dáš si pridaj, a vyberáš, či ide o opávky - odpisy, techniské zhodnotenie, zvýšenie alebo zníženie ceny. Vtedy sa program nič nepýta. Nenahadzuješ ho žiadnym interným dokladom v peňažnom denníku, prejaví sa Ti to až na konci roka formou odpisov. Veď si správne nahodila doklady ako VNZD, lebo Ti to ovplyvní daň v odpisoch. Tie nahadzuješ ako interný doklad a uložíš ho ako uzávierkový doklad.