cervena
27.12.06,15:52
Pre SVB som dostala od Úradu pre reguláciu sieťových odvetví rozhodnutie o cenách variabilnej a fixnej ceny tepla na rok 2007. Tieto ceny platia pre firmu KORS, ktorá užívateľom v BA IV teplo distribuuje. V tej istej obálke bola "Zmluva o dodávke a odbere tepla - časť C" a navrhovaný splátkový kalendár. Ceny na zimné mesiace sú 146 000 Sk január, 142 000 Sk február a podobne. Dali sme si zatepliť a izolovať strechu, máme nové merače a spotreba za posledné 2 mesiace bola cca 100 000 Sk.Máme šance zmenšiť tieto platby? Počula som, že sme povinný odobrať, respektíve zaplatiť teplo podla tejto zmluvy a nie teplo skutočne spotrebované. Nikde tu však nechcú naše vyjadrenie, alebo súhlas. Naozaj nám to môže firma distribujúca teplo proste určiť a mi to musíme zaplatiť???
Vďaka za každú informáciu
Alena
Elena Navrátilová
27.12.06,15:00
Objednaj teplo Ty a nie dodávateľ tepla. Podľa zákona objednáva teplo správca a nie dodávateľ. Máš technickú správu k úsporám, ktoré by ste mali na základe inžinierskych výpočtov dosiahnuť, prefoť, prilož k objednávke. Za pokus to stojí vždy. Objednaj podľa týchto výpočtov. Ja som to tiež tento rok takto urobila, po obnove máme mať na ÚK 1000 GJ úsporu, nemusím ani spomínať, koľko to urobí na fixnej zložke.
svojar
27.12.06,15:30
Jeden zádrhel bude v tom, že zmluva na dodávku nového, zpravidla menšieho množstva tepla sa na nasledujúci rok uzatvára s dodávateľom zpravidla do konca októbra. Dodávateľ tepla podľa toho zasa objednáva množstvo plynu od svojho dodávateľa.
Podľa mňa sa môžete dohodnúť, ale nemusíte ani uspieť.
Orim
27.12.06,21:18
Jeden zádrhel bude v tom, že zmluva na dodávku nového, zpravidla menšieho množstva tepla sa na nasledujúci rok uzatvára s dodávateľom zpravidla do konca októbra. Dodávateľ tepla podľa toho zasa objednáva množstvo plynu od svojho dodávateľa.
Podľa mňa sa môžete dohodnúť, ale nemusíte ani uspieť.
Súhlasím so svojarom.
Záleží ešte akú máte dohodu s dodávateľom tepla. Tam by to malo byť napísané ako sa to robí.
Elena Navrátilová
28.12.06,07:23
V znení zákona sa má objednať teplo u CDT do konca októbra. Ale má ho objednávať správca, resp. odberateľ a nie CDT poslať objednávku na podpis. Aj u nás sa to takto praktizovalo. CDT poslal na podpis objednávku a samozrejme predseda podpísal. Nie vždy totižto predseda má kedy sledovať postup podľa zákona. Väčšinou sú členovia SVB radi, že niekto vzal funkciu predsedu a teda majú postarané o všetky problémy. Námietky, že sa nemá objednávka zaokrúhľovať smerom nahor /aj o tom hovorí zákon/ atď. ... škoda slov. Ja to mám odžité, preto som toho názoru, že pokiaľ nebolo od odberateľa objednané teplo do konca októbra /ako o tom hovorí zákon/ aj tak sa ma vyzvať odberateľ k zaslaniu objednávky. Zákon hovorí aj o postupnosti objednávania.
Halli
28.12.06,12:00
Máme šance zmenšiť tieto platby? Počula som, že sme povinný odobrať, respektíve zaplatiť teplo podla tejto zmluvy a nie teplo skutočne spotrebované. Nikde tu však nechcú naše vyjadrenie, alebo súhlas. Naozaj nám to môže firma distribujúca teplo proste určiť a mi to musíme zaplatiť???
Vďaka za každú informáciu
Alena

Alenka, tým, že ste urobili opatrenia na úsporu v skutočnosti aj ušetríte, hoci len na variabilnej zložke, lebo spotreba bude nižšia. Horšie je to s fixnou zložkou, ktorá už bola určená, nakoľko dodavateľ sa ohradzuje tým, že musel nakupisť plyn na buduci rok podla predpokladanej spotreby. Ak si to už nestihneš tento rok vyhadať... čo je dosť tažke, ale nie nomožne, určite si to nenechajte na buduci rok ujsť a objednajte teplo najneskor do 15teho septembra, alebo si zisti u dodavatela dokedy to akceptuje.