lubo.f
29.12.06,19:39
Ak má niekto podiel 1/6 na nehnuteľnosti (dom po rodičovi), a hrozí exekúcia z daňového úradu za nejaký starý nedoplatok cca 20.000 Sk za nejakú pokutu, ako sa takýto prípad rieši exekučne? Predá sa celý dom, alebo len podiel 1/6?

Daňový urad tiež poslal exekučnú výzvu, ale na adresu, ktorá už v tom čase už nebola adresa trvalého bydliska, takže dlžník o ničom nevedel, inak by uhradil tú sumu. A teraz prišiel už na skutočnú adresu "Daňový exekučný príkaz na predaj nehnuteľnosti". Dá sa proti tomu ešte niečo podniknúť?
Daska
29.12.06,18:50
Preco mu najprv nesiahli na ucet???
Ja by som isla na dotycny danovy urad a pokusila sa s nimi dohodnut, myslim ze by to nemal byt taky problem ak na tu pokutu ma.
lubo.f
29.12.06,18:57
Je to švagor a pracuje aj býva už 2 roky v Čechách.
Daska
29.12.06,19:01
Tak nech sa s nimi aspon telefonicky spoji a pokusi sa to vysvetlit, isto je na tej vyzve niekto podpisany aj s . tel. cislom, toho kto to vybavuje
josh
30.12.06,07:54
Exekvuje sa samozrejme iba majetok vo vlastnictve dlznika, tzn. ta 1/6 (co je nepredajne, ibaze by islo o polyfunkcny dom v centre bratislavy :-) ).
Inak plati vsetko popisane vyssie, je nutne ist za exekutorom a dohodnut sa s nim a na porovnanie sa skusit dohodnut s danovym uradom, ktora verzia (ak vobec) vyjde lacnejsie.
k.i.n.o.
30.12.06,09:24
Predpokladám, že dohoda len s daňovým úradom už nebude možná, trovám exekúcie sa už nevyhnete. Ale na druhej strane, ak je to tak, ako uvádzate, že je ochota vysporiadať si svoj záväzok (teraz už bohužiaľ navýšený), tak dohoda s exekútorom by nemala byť problém. Podľa mojich viacerých skúseností (pracovných, chvalabohu nie osobných) exekútor rád prijme platbu - vyrovnanie záväzku a následne stiahne svoj "pozdrav" z listu vlastníctva vašej nehnuteľnosti.
A máte 2 možnosti:
- vyplatiť dlh za švagra a 1/6 domu mu zostane
- "zúčastniť sa dražby", kúpiť švagrovu 1/6 domu za cenu rovnajúcu sa záväzku
Všetko závisí od dohody s exekútorom.

Tretia možnosť je hrať mŕtveho chrobáka a čakať, pretože 1/6 domu je - ako tu už bolo uvedené - prakticky nepredajná, ale záväzok bude zrejme zbytočne narastať a vďaka exekúcii budete mať značne obmedzené disponovanie aj s ostatnými spoluvlastníckymi podielmi (ani nie tak z právneho hľadiska, ako skôr z praktického - zabudnite napr. na predaj, hypotéku a pod.). Nehovoriac o tom, že pokiaľ je švagor ekonomicky aktívny, tak ho ten záväzok skôr či neskôr dostihne. Ale v tomto asi nebude problém, pochopil som, že to chcete riešiť.

Držím palce
skaspa
30.12.06,09:51
Ak má niekto podiel 1/6 na nehnuteľnosti (dom po rodičovi), a hrozí exekúcia z daňového úradu za nejaký starý nedoplatok cca 20.000 Sk za nejakú pokutu, ako sa takýto prípad rieši exekučne? Predá sa celý dom, alebo len podiel 1/6? už to tu bolo povedané, je možné siahnuť len na 1/6.

Daňový urad tiež poslal exekučnú výzvu, ale na adresu, ktorá už v tom čase už nebola adresa trvalého bydliska, takže dlžník o ničom nevedel, inak by uhradil tú sumu. Tohoto by ste sa podľa mňa mohli chytiť. Daňový úrad doručuje písomnosti fyzickej osobe vždy na adresu trvalého pobytu (prípadne ak podniká,tak do miesta podnikania). Ako uvádzate v otázke, že adresát už mal nový trvalý pobyt a daňovému úradu sa vrátila zásielka s poznámkou od pošty "adresát neznámy" príp. "nezastihnutý" alebo "nevyzdvihol v úložnej lehote" (ako uvádzate, už tam trvalý pobyt nemal), tak mal daňový úrad skúmať napr. cez register evidencie obyvateľstva, či nemá FO nový trvalý pobyt, ktorý nenahlásila na daňový úrad. § 17 ods. 3 zákona o správe daní a poplatkov 511/1992:"Ak nebol adresát písomnosti, ktorá má byť doručená do vlastných rúk, zastihnutý, hoci sa v mieste doručenia zdržuje, upovedomí ho doručovateľ vhodným spôsobom, že písomnosť príde doručiť znovu v určitý deň a hodinu...." Ak by aj centrálny register obyvateľstva potvrdil, že daňový subjekt má adresu tú na ktorú daň. úrad zasielal, tak sa dá takáto zásielka považovať za doručenú uložením, resp. vrátením ako "adresát neznámy". Ak by však centrálny register potvrdil novú adresu, je daňový úrad povinný daňovú exekučnú výzvu zaslať na túto novú adresu. Navyše, ak by daňovému úradu nebola adresa trvalého pobytu známa doručuje verejnou vyhláškou § 19 zákona č. 511/1992.

A teraz prišiel už na skutočnú adresu "Daňový exekučný príkaz na predaj nehnuteľnosti". Dá sa proti tomu ešte niečo podniknúť? § 77 ods.1 zákona 511/1992: "Daňový exekučný príkaz vydá správca dane až po márnom uplynutí lehoty na podanie odvolania voči daňovej exekučnej výzve alebo keď správca dane vyhovie odvolaniu čiastočne, alebo keď sa správcovi dane doručí rozhodnutie odvolacieho orgánu, ktorým sa odvolanie zamietlo." Daňová exekučná výzva vám nebola riadne doručená a preto si myslím, že ani daňový exekučný príkaz nie je vydaný v súlade so zákonom.

Len doplním: V rozhodnutí najvyššieho súdu č. 3 Sž-o-KS 55/2005 sa hovorí o doručovaní, keď nebol adresát zastihnutý a tam sa píše o tom, že správca dane mal skúmať aj skutočnosť, či sa FO v čase doručovania skutočne zdržiavala v mieste doručovania a len nebola zastihnutá. Ďalej sa tam píše: "Skutočnosť, že DÚ považoval rozhodnutie za doručené, aj keď sa o ňom adresát nedozvedel, a teda za právoplatné, neznamená, že v skutočnosti boli naplnené zákonné podmienky doručovania."
Ak preukážete daňovému úradu, že ste mali nový trvalý pobyt nemohli ste teda preberať žiadnu poštu, ktorú vám daň. úrad poslal, o daňovej exekučnej výzve ste sa nedozvedeli a máte záujem situáciu ďalej riešiť (uhradiť nedoplatok), tak si myslím, že by ste mohli dať žiadosť o obnovu konania (§ 51 zákona 511/1992). Proti daňovej exekučnej výzve sa možno odvolať a daňový úrad vám daňovú exekučnú výzvu nedoručil zákonným spôsobom, boli ste teda ukrátený na svojich právach sa voči takejto daňovej exekučnej výzve odvolať, resp. jej vyhovieť.

Neriešil som skutočnosť, že zmenu trvalého pobytu ste mali daň. úradu nahlásiť a tým by ste sa vyhli takýmto problémom, ale to je už iná téma.