Halli
01.04.07,20:34
Prekvapilo ma, že OSBD v našom meste si účtuje za vydanie potvrdení 200,-sk + manipulačný poplatok 4,20 sk + DPH, takže celkom 243,-sk za jedno tlačivo. Jedná sa o potvrdenie na kataster, potvrdenie pre znalca, potvrdenie pre úver... Ako je to u Vás na bytových ? A ako je to u Vás? Samozrejme ja v SVBčkách to robím zadarmo...ale nebolo by odveci odsúhlasiť si to na zhromaždení a určiť si tiež primerany poplatok, ktorý sa môže využiť napr. na nákup kancelárských potrieb.Tých papierov a šanonov je čím ďalej viac... Suma 243,-sk sa mi zda ale prehnaná... ale ktovie ? ... robíme veľa veci zadarmo...dokedy?
svojar
02.04.07,11:24
Keď som si prečítal tento príspevok, tak som sa hneď spýtal svojej nevesty, ktorá v SBD robila pred materskou a ona mi potvrdila, že aj oni vyberajú poplatky za vystavenie potvrdenia. Pre kataster je najdrahšie až cez 500,- Sk, pre banku na úver okolo 120,-.
My to v SVB robíme zadarmo, ale zasa máme len 32 bytov, tak sa nejaké potvrdenie vydáva raz, max. 2x za rok. Vysoké poplatky by sme asi aj tak nevyberali.
Halli
02.04.07,14:48
Robíme to zadarmo a vieme, že z naších panelákov sa tak často ľudia nesťahujú ... prečo asi ? ;) v dobrých SVBčkach niet "dôvod na odchod":D
zsolt69
03.04.07,15:56
My to máme spoplatnené 100.- Sk. Je to primeraná cena za služby.
Halli
03.04.07,16:07
My to máme spoplatnené 100.- Sk. Je to primeraná cena za služby.
... tak nejako som to chcela aj ja navrhnúť, predsa len je to práca naviac a slúži to k predaju bytu, alebo úveru. U nás je malý pohyb, ale skusím to aj ja v našom SVB.Myslím , že je to slušná cena a to ak sa kúpia na SVB nejake tie kanc. potreby - aj to pomôže .Rada by som vedela kde idú peniaze za tieto potvrdenia na Bytových družstvách....ale určite nie do fondu :o pre panelák.Ďakujem za príspevok.
Orim
03.04.07,21:57
U nás je to zadarmo.
Ale aj keď som v Bratislave potreboval vyjadrenie k veku domu dostal som tento papier tiež zadarmo. Mňa ani nenapadlo, že by sa za to malo platiť, až teraz sa nad tým zamýšlam.
:)
Halli
04.04.07,07:40
U nás je to zadarmo.
Ale aj keď som v Bratislave potreboval vyjadrenie k veku domu dostal som tento papier tiež zadarmo. Mňa ani nenapadlo, že by sa za to malo platiť, až teraz sa nad tým zamýšlam.
:)

Mirko ani na OSBD pred rokom nebrali poplatky, ktovie ako by si pochodil v Blave dnes :) V SVB robíme a budeme ešte dlho robiť veľa vecí zadarmo, kým "sa nezačneme nad tým zamýšľať" ako si napísal :D
peton
04.04.07,16:34
Ahojte, po dlhej dobe sa ozývam. Veľmi zaujímavú debatu ste tu rozbehli, to by aj mňa zaujímalo, pretože neviem akú právnu oporu má tento poplatok napr. za vydanie "Vyhlásenia správcu o nedoplatkoch". Predpokladám, že takú istú ako poplatok za upomienku, t.j. žiadnu (ale čo si vlastníci schvália - fantázii sa medze nekladú (OSBD ju má nevyčerpajúcu.... :-) ).
A tiež by ma zaujímali vaše názory, ako by ste zúčtovali takýto poplatok do príjmu - do FOÚaP alebo kde, daňový či nedaňový atď.?
Srdečne vás všetkých opäť zdraví Peton
katarina.j
04.04.07,17:26
Ahojte poraďaci- PETON to začal a ja dokončím tú priam bezočivú drzosť roznych OSBD, Bytových podnikov, družstiev a pod. Pracujem dosť aktívne so správcami bytov a to ako účtovne a tak aj po stránke poistenia panelákov a poviem vám moje skúsenosti.Je veľký rozdiel keď má niekto správcu ešte stále OSBD a pod. a na druhej strane keď ma niekto správcu súkromnu firmu.Na OSBD to stále beží ešte ako za komunistov!Chcete niečo vybaviť?Musíte ísť k 3 dverám , kým sa nad vami niekto "zľutuje" a poradí vám a pritom za všetky potvrdenia pýtajú peniaze a ja sa pýtam- na akom základe??? Nepoviem, keby som chcela niečo na diskete alebo nejakú 100stranovú listinu, vtedy áno- však to niečo stojí.Ale je nehoráznosť keď pýtajú peniaze za vyhlásenie správcu!!!!To je lumpáreň
A teraz z druhej strany- súkromný správcovia- potrebujete niečo?Zavoláte správcovi a máte všetko hneď vybavené, potvrdenia vám pošlú faxom a berú to ako SLUŽBU KLIENTOVI,áno čítate správne KLIENTOVI.Ale pre OSBD ste stále ako príťaž a panie úradníčky sa chovajú ako v roku 1988.OSBD a pod. zobuďte sa -je rok 2007 a tak sa aj správajte,však majiteľ bytu , ktorý spravujete je váš KLIENT!!!Nenevajte sa ale hnevá ma to.
Orim
04.04.07,18:12
Ja zatiaľ ani neviem na čo by som tie peniaze mal využiť a kde ho zaradiť do ktorej položky. :)
Slavica tie potvrdenia v Blave som chcel pred rokom.
Pre mňa je jednoduchšie nič za to neúčtovať.
Peton až sa budeš sťahovať (ak bývaš v paneláku) zistíš k čomu je dobré "Vyhlásenie správcu o nedoplatkoch" :)
peton
05.04.07,04:02
Orim, bavili sme sa o poplatkoch za rôzne listiny, nie o vyhlásení správcu ako o vyhlásení. Nemaj boja, ja viem veľmi dobre na čo toto "Vyhlásenie" slúži, to by mal vedieť každý súdny človek :-) a ak nevie tak to veľmi rýchlo pri predaji bytu zistí. :-).
empaty
05.04.07,07:10
... .Rada by som vedela kde idú peniaze za tieto potvrdenia na Bytových družstvách....ale určite nie do fondu :o pre panelák.Ďakujem za príspevok.
Súhlasím so Slavica že nejdú do fondu pre panelák.... no sú samozrejme príjmom družstva a v tomto prípade oprávnene, pretože sú to zamestnanci družstva čo vystavili tieto potvrdenia a spotrebovali na to ich pracovný čas, energiu, priestory kde pracujú, papier, náplň do tlačiarne a vsetko ďalšie (odpoceď aj Petonovi o právnej opore za tieto služby. A akú oporu by malo žiadať tieto služby od niekoho zadarno? Nebol by toto rok 1988?)....nemá to prečo byť príjmom domu. A zaúčtuje sa to úplne legálne a bez problémov ako príjem družstva za poskytnuté služby, ktoré nie sú obsiahnuté v zmluve o výkone správy. Aj na hociakom úrade, kde žiadaš o doklad a vystavia ti ho (napr. polícia) musíš zaplatiť poplatok, ktorý je príjmom toho, kto potvrdenie vypracoval a vydal. Inak súhlasím s Katarínou.J, ale zase netreba podozrievať úplne vždy, všade a za všetko a treba byť aspoň trochu spravodlivý. Veď neustále len podozrievanie sa ani nám predsedom SVB nepáči (ako odmena za našu prácu, ktorú iní nevidia a kritizujú len preto, že nevedia...) ....:). Vtedy sa meníme na "firebomb"...:-))
katarina.j
05.04.07,09:29
Empaty, nesuhlasim s tebou a plne platí moj predchádzájúci príspevok- prečo si súkromne firmy, správcovia ten poplatok neúčtujú?Lebo na SVB panuje socialistické myslenie a ty ako majiteľ bytu nie si pre nich klient, ale jedná obyčajná stránka.Prosím ťa, ešte raz si pozri moj predchaádzajúci príspevok, aby som sa neopakovala
empaty
05.04.07,09:43
Katarina, uplne pokojne ti mozem povedať že si sukromné správcovké firmy v BA poplatok účtujú (od 100.-Sk vyššie) a úplne je to v poriadku. Nežijeme v socializme. Nema to nic spoločné s tým, či ťa berú ako klienta alebo stránku, ale s ekonomikou. Veľkí a väčší správcovia robia takéto potvrdenia takmer denne a je to kus poctivej práce + náklady s tým spojené, čo nemá prečo byť robené zadarmo. Práve preto, lebo je to súkromná firma!! Veď to by sme si ako "klienti" mohli chodiť do súkromnej firmy aj zadarmo potom kopírovať doklady, požadovať pri strate zadarmo vypracovať duplikáty vyúčtovaní a predpisov, požadovať aby sa nám hodiny venovali pri každom našom probléme so správou a podobne....Ved to by súkromné firmy museli na túto činnosť potom dostávať príspevky zo štátneho rozpočtu z našich daní. A ani štátne firmy to nerobia zadarmo. Prečo by som toto mal ja ako súkromná osoba z mojich vlastných peňazí financovať? Všetky firmy budú úslužné, pokiaľ im platíš a budú sa k Tebe správať ako ku klientovi. Akonáhle však prestaneš, vypínajú ťa od elektriny, plynu a vody. Skus si este raz pozornejsie moj článok prečítať a potom mi povedz svoj názor...:):)
katarina.j
05.04.07,10:06
ok, nevaďme sa veď idú sviatky ale ja poznám veľa správcovských firiem a žiadna súkromná si za to nepýta poplatok a tie čo si pýtali tak ten poplatok zrušili, lebo ľudia odchádzali od nich a právom- od takej firmy treba čo najskor odísť. To nie je kus poctivej práce, jedno potvrdenie je služba klientovi a nie zdierať ľudí.
Týmto z mojej strany považujem túto tému za uzavretú a prajem ti pekné sviatky.
empaty
05.04.07,10:30
Hoci mám na túto vec iný názor ako Ty, dakujem ti za prianie a prajem Ti tiež pohodové sviatky a vela vody...:)
Halli
05.04.07,11:28
Katarina, uplne pokojne ti mozem povedať že si sukromné správcovké firmy v BA poplatok účtujú (od 100.-Sk hore) a úplne je to v poriadku. Nežijeme v socializme. Nema to nic spoločné s tým, či ťa berú ako klienta alebo stránku, ale s ekonomikou. Veľkí a väčší správcovia robia takéto potvrdenia takmer denne a je to kus poctivej práce, ktorá nemá prečo byť zadarmo ako v socializme. Práve preto, lebo je to súkromná firma!! Skus si este raz pozornejsie moj článok prečítať a potom mi povedz svoj názor...:):)

Aj ja suhlasím s tvojim názorom a ak si čital moje prispevky predtým naznačila som, že sa pohrávam s myšlienkou zaviesť to aj v mojich SVBčkach. Tam to síce nebude bohvieaký príjem, ale prijala by som to už len z dôvodu, že ja im všetky kanc. potreby, papiere šanony kupujem so svojej odmeny. A už sa mi to zdá, že to nieje správne a ludia si potom myslia, že je to všetko tak lacné a jednoduché a zneužívajú toho. Súhlasím s poplatkom,/menším ako u OSBD/ ktorý by som zaúčtovala ako príspevok do fondu a potom by sa samozrejme dala vydokladovať kúpa zopár papierov, šanonov a inych drobností potrebných na spracovanie údajov, nakoľko je toho z roka na rok viac.
Pre Katarínu: Máš tiež pravdu, robila som tam /OSBD/a veľa vecí sa mi nepáčilo, ale v tom "hlbokom socializme" žijem asi JA, keď si neviem zapýtať za pracu naviac a ešte rozmýšlam znova smerom k vlastníkom- do ich fondu... Samozrejme tým by sa vyriešila aj moja sebaľútosť, že to musím kupovať so svojho...
pre Empaty-ho: Vídíš, taká "firebomb" a bojujem viac za druhých ako za seba :rolleyes: Budeš mi musieť urobiť školenie :D
Orim
06.04.07,01:02
Takých nás je viacej čo žijeme v socializme aspoň z mojej strany. Keď niečo potrebujem dúfam, že to bude fungovať aj pre mňa.

:) :D :)
Elena Navrátilová
09.04.07,15:12
Zase správca /sám/ musí všetko dať bokom /je sám/ a hľadať podklady k vystaveniu potvrdenia. Pritom v s.r.o. a podobným bytovým podnikom, družstvám majú podelené kompetencie. Aj keď vystaví menej potvrdení aj pre neho sú to náklady na tlač, ... Isto to nie je súčasťou mandátnej zmluvy. Zase nedali sme sa na správu preto, aby sme sa porovnávali s bytovými družstvami, s.r.o.-čkami. Takže treba na zhromaždení predniesť nech sa vyjadria členovia SVB-éčiek. Za aké, koľko a kam s peniazmi, ktoré sa vyberú. Keď sa to tak vezme, za nejakých Sk 100,- , 150,- a hoc polovicu aj do FPOaÚ alebo ponechať ako správu? Je to zas o diskusii, argumentoch.
Polis
10.05.07,09:51
Naše spoločenstvo to nemá upravené nijak. Až keď chcel jeden vlastník potvrdenie pre kataster zistil som, že správca chce od neho 150-,sk aj s DPH. Samozrejme s tým nesúhlasil. Takže sme to vyriešili po dohode so správcom tak, že to potvrdenie pre kataster, resp. potvrdenie o veku bytovky pre znalca vystavím ja ako predseda po oznámení od účtovníčky či má uhradené všetky poplatky. Je to zadarmo.