v_mary
11.06.07,11:10
Dobrý deň, chcela som Vás poprosiť o radu. Som v rozvodovom konaní, ale nechcem sa zúčastniť ( z vážnych dôvodov) súdneho pojednávania. Existuje taká možnosť? S manželom nežijem v spoločnej domácnosti už dlhšiu dobu.
Olgica
11.06.07,09:14
Nie som síce znalá ale ak neprídeš na súdne pojednávanie bez udania dôvodu, súd ti môže vyrúbiť pokutu (pohŕdanie súdom). Pokiaľ sú tie dôvody zdravotné, treba preukázať súdu napr.PN-ku a pod.
v_mary
11.06.07,09:22
Mám autoimunitné ochorenie a pod vplyvom stresu môže dôjsť k progresii ( žiaľ mám s tým skúsenosti), ale aj tak ďakujem veľmi pekne za radu.
Zoltán Kovács
11.06.07,09:23
Mám autoimunitné ochorenie a pod vplyvom stresu môže dôjsť k progresii.

Odporúčam aby ti dal tvoj ošetrujúci lekár stanovisko k tvojmu zdrav.stavu.
Ak sa smiem spýtať o akú autoimunitnú chorobu ide? Totiž ja tiež mám, a zbieram všetky možné info.
Ofélia
11.06.07,09:29
Moja kamarátka tiež v čase rozvodového konania bola v nemocnici. Dala splnomocnenie svojej mame, aby ju zastupovala pri rozvodovom konaní. Aj keď tam bola v zastúpení jej mama normálne ich rozviedli. Žiadne prieťahy.
kaja29
11.06.07,11:25
Súhlasím s Dadinou, v prípade, ak nie si schopná zúčastniť sa pojednávania, je potrebné svoju neúčasť písomne ospravedlniť + uviesť, že žiadaš, aby súd pojednával v tvojej neprítomnosti, taktiež je potrebné, aby sa na konanie a zastupovanie v rozvodovom konaní niekoho splnomocnila napr. matku. Súd bude konať rýchlejšie nebude potrebná tvoja výpoveď. V každom prípade by som ti odporúčala podať na súd aspoň písomné vyjadrenie o tom, či súhlasíš s rozvodom manželstva a dôvodmi rozvratu manželstva uvádzaných v návrhu, keďže predpokladám, že návrh podával manžel.
v_mary
11.06.07,11:48
Písomné vyjadrenie k návrhu som poslala na súd 17.5., správu ošetrujúceho lekára mám. Vraj ak sa nezúčastním, odročia pojednávanie a to by mi nepomohlo. Skúsim ešte napísať písomnú žiadosť. Tak vám všetkým ďakujem veľmi pekne za radu.
rada
11.06.07,12:06
Písomné vyjadrenie k návrhu som poslala na súd 17.5., správu ošetrujúceho lekára mám. Vraj ak sa nezúčastním, odročia pojednávanie a to by mi nepomohlo. Tak vám všetkým ďakujem veľmi pekne za radu.
V prípade zaslania lekárskeho potvrdenia tak ako píšete súd nariadi nový termín pojednávania. A to Vašu situáciu nerieši. Myslím, že Vy ste nechceli riešiť jednorazovú účasť na súde, ale vôbec, aby prebehlo celé rozvodové konanie bez Vašej účasti. To sa môže stať písomným udelením plnomocenstva zástupcovi, ktorého si zvolíte a to na celé konanie. Zástupca, ktorému by ste plnomocenstvo udelili by bol oprávnený na všetky úkony, na ktoré by ste boli oprávnená Vy. Zástupcom môže byť advokát alebo ktorákoľvek osoba, Vaša mama, priatelia...(tieto osoby, teda okrem advokáta by však súd mohol nepripustiť ak by zistil, že nie sú spôsobilé na právne úkony alebo ako zástupcovia vystupujú v rôznych veciach opätovne). Myslím, že vôbec nie je vhodné nezúčastňovať sa konaní resp. nezvoliť si zástupcu, aj keď sa jedná o krajne nepríjemné konanie nakoľko sa tam môže vyriešiť veľa vecí, ktoré môžu byť rozhodnué vo Váš neprospech a náprava je už ťažšia. Napr. kto prevezme deti do výchovy, kto sa zaväzuje platiť výživné a v akej výške ... Stáva sa, že sudca chce na prvom pojednávaní vypočuť účastníka konania a potom už na ďalších konaniach býva prítomný iba zástupca.
v_mary
12.06.07,14:54
Ďakujem za Vám všetkým za ochotu a rady.