Evvina
16.07.07,09:07
Prosím o radu, zakladáme občianske združenia športového klubu. Je výhodnejšie to zaregistrovať ako neziskovú organizáciu? Aké sú výhody/resp.nevýhody neziskovky? Môžu neziskovky aj naďalej poberať 2 % z daní? Ďakujem.
victoria
16.07.07,09:09
Ja by som sa rozhodovala v prvom rade podla toho co bude vasimi hlavnymi cinnostami, ucelom za ktorym vznikate. Ak to bude len podpora sportu, mladeze, budete organizovat len nejake sportove podujatia, alebo pozyvat rozhodcov ..... mohlo by to splnat napln a poslanie neziskovej organizacie, potom je na vas aku formu si vyberiete ale najcastejsie sa jedna o obcianske zdruzenia ktore sa riadia zakonom o zdruzovani obcanov. Ak chcete organizovat nejake cinnosti a podujatia na ktorych budete vyberat vstupne, budu s tym spojene aj ine napriklad reklamne aktivity, alebo chcete vykonavat este inu sustavnu cinnost za ucelom dosiahnutia zisku porozmyslala by som o forme obchodnej spolocnosti alebo zdruzenia fyzickych osob.
Co sa tyka prijimania 2% asignacii dane tie sa v sucasnosti mozu prijimat a vyuzivat na tieto ucely :
(4) Podiel zaplatenej dane možno poskytnúť prijímateľovi, ktorým je

a) občianske združenie, 137)
b) nadácia, 138)
c) neinvestičný fond, 139)
d) nezisková organizácia poskytujúca všeobecne prospešné služby, 140)
e) účelové zariadenie cirkvi a náboženskej spoločnosti, 141)
f) organizácia s medzinárodným prvkom, 142)
g) Slovenský Červený kríž.
5) Podiel zaplatenej dane možno poskytnúť prijímateľovi a použiť len na účely, ktoré sú predmetom jeho činnosti, ak predmetom jeho činnosti sú
a) ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva
a sociálnych služieb,
b) podpora športu detí, mládeže a občanov zdravotne postihnutých,
c) poskytovanie sociálnej pomoci,
d) zachovanie kultúrnych hodnôt.
V pripade zeby sa jednalo o sportove zdruzenie podporujuce sport deti, mladeze a obcanov zdravotne postihnutych mali by ste sancu ziskat 2% asignacie dane. V pripade zeby ste vznikli v roku 2007 prvykrat sa mozete registrovat do zoznamu prijimatelov do 15.12.2008 a mohli by ste sa uchadzat o asignacie z dani za rok 2008, teda fyzicky ich obdrzat cca v juni 2009.
Evvina
17.07.07,07:13
Dakujem za radu, pomohlo.