petermeter
28.07.07,08:48
zdravím všetkých, mám otázočky:

1/ na ktorý slovenský súd mám podať žiadosť o rozvod, keď mám už trvalý pobyt v ČR (sk občiansky preukaz zo slovenským trvalým pobytom ešte stále mám, rovnako aj manželka), keď uvediem bydlisko v ČR, bude mi zo súdu chodiť korešpondencia na túto adresu ???

2/ žiadosť som si tu už našiel, aké kolky, v akej hodnote, mám ku žiadosti pripojiť, mám to niekde nalepiť :) vie niekdo, kde v ČR kúpim slovenské kolky ???

3/ aj keď sme kedysi rušili bezpodielové spoluvlasníctvo, v ČR máme kôli hypotéke byt zapísaný v bezpodielovom spoluvlasníctve, môžem v rozvodovom konaní požiadať o vyporiadanie tohoto bytu tak, aby som s výsledným rozhodnutím, ktoré si nechám úradne preložiť do českého jazyka, mohol ísť na český katastrálny úrad a byt nechal previesť na seba ???

4/ rozvedú nás na prvom sedení ??? (máme deti, neočakávám konfliktný priebeh, manželka bude iniciátorom rozvodu, všetko, majetok, výživné, máme dohodnuté )

ďakujem, nechcem zbytočne utrácať za služby advokáta, tak hľadam pomoc práve tu.

p.
syhom
31.07.07,10:23
ad 1:
miestne príslušný súd na konanie o rozvode je podľa § 88 ods. 1 písm. a) O.s.p. ( občiansky súdny poriadok 99/1963 zb. ) súd v obvode ktorého mali manželia posledné spoločné bydlisko v Slovenskej republike, ak ide o rozvod, neplatnosť manželstva alebo o určenie, či tu manželstvo je alebo nie je,ak býva v obvode tohto súdu aspoň jeden z manželov;ak nie je takýto súd, je príslušný všeobecný súd odporcu ( vy, teda ten proti komu smeruje návrh ), a ak nie je ani taký súd, všeobecný súd ( podľa miesta bydliska ) navrhovateľa ( ten kto podáva návrh na súd - teda vaša manželka );

- korešpondencia vám bude chodiť na adresu, ktorú si uvediete na doručovanie pošty, odporúčam výrazne uviesť v návrhu

ad 2:
poplatok za podanie návrhu na rozvod je 2.000,-Sk ( položka 7 písm. a) prílohy zákona č. 71/1992 Zb. o súdnych poplatkoch
poplatok zvyčajne platí navrhovateľ ( je možné ho zaplatiť aj na účet súdu bezhotovostným prevodom )
poplatok je vhodné zaplatiť pri podaní žiadosti, ale je možné počkať na výzvu súdu:)

ad 3:
samozrejme, v konaní o rozvod je možné požiadať o vyporiadanie BSM, toto je spoplatnené: 2.000,Sk za návrh + 3 % z ceny predmetu ( ak bude rozhodnuté rozsudkom ) resp. 1 % z ceny predmetu vyporiadania ( ak bude rozhodnuté zmierom )

ad 4:
no to je otázka na sudcu, v tomto vám neporadí asi nikto, treba veriť:D
hiker
16.02.08,12:51
ad 3:
samozrejme, v konaní o rozvod je možné požiadať o vyporiadanie BSM, toto je spoplatnené: 2.000,Sk za návrh + 3 % z ceny predmetu ( ak bude rozhodnuté rozsudkom ) resp. 1 % z ceny predmetu vyporiadania ( ak bude rozhodnuté zmierom )

V konani o rozvod manzelstva nie je mozne ziadat o vyporiadanie BSM. BSM mozno vyporiadavat az po jeho zaniku a zanikne az pravoplatnostou rozsudku o rozvode. Cize najprv musi byt manzelstvo pravoplatne rozvedene a az potom je mozne vyporiadavat BSM.

V ceskej pravnej uprave je poziadavka predlozit s navrhom na rozvod aj navrh na buduce usporiadanie vzajomnych majetkovych vztahov, pokial ma sud rozhodnut bez skumania pricin rozvratu (teda pokial su splnene aj dalsie podmienky). Avsak aj v CR je mozne BSM (tam sa to vola teraz inak - spolecne jmeni manzelu - SJM) vyporiadavat az po zaniku manzelstva.
nika17
19.02.08,11:46
Podla sa prislusnost sudu nebude riadit spominanym OSP, lebo je tam medzinarodny prvok, obe krajiny SR aj CR su clenom EU, pouzije sa nariadenie Brusel II bis. č. 2201/2003 a sice:

čl.3 ods. 1 na uzemi
- kde maju manzelia obvykle bydlisko ( bez ohladu na statnu prislusnost)
- kde mali manzelia posledne spolocne bydlisko, ak tam este jeden z manzelov byva( teda ak nebyva , toto urcenie nemozete pouzit)
- ma odporca bydlisko
- ma navrhovatel obyvkle bydlisko, vnom byva alespon 1 rok pred podanim navrhu na rozvod( teda ,mozete v mieste svojho bydliska to riesit)