Dolma
16.08.07,13:11
Dobrý deň všetkým,
prosím o info aké máte skúsenosti s vybavovaním úverov od banky alebo stavebnej sporitelne na opravy a rekonštrukcie - pre SVB, alebo BD či správcovských spoločností.
ďakujem.
lubos.tinak
19.08.07,12:47
Zdravím,
neviem čo konkrétne máte na mysli, ale finančné domy sa snažia v čo najväčšom možnom zastúpení financovať SVB a aj správcov. Rozdiel je len v podmienkach, zabezpečení a poplatkoch. Medzi prvoradý rozdiel pri bankách a St. sporiteľniach patrí spôsob financovania. Pri St. sporiteľni môžu byť dva typy úverov - úver a medziúver. Pri banke je to vždy úver až do 100% z nákladov na rekonštrukciu. Zo skúsenosti viem, že úver z banky je lepší než medziúver zo St. sporiteľni (poskytujú nedostatočné informácie a až zavádzajú). Banky, ktoré poskytujú takéto úvery sú ochotné vyslať pracovníka na schôdzu, kde predstaví banku a typ úveru, vysvetlí splátkový kalendár.
Rýchlosť vybavenia je od 7 do 30 dní. Po podpísaní úverovej zmluvy a splnení podmienok uvedených v zmluve, predložíte faktúru a banka prepláca, alebo uhrádza. Doba splatnosti je v priemere 15 rokov, ale je možné aj dlhšie obdobie. Úrok je fixný, alebo BRIBOR + marža, no v priemere je okolo 6% (záleží od banky a schopnosti vybaviť čo najnižšie úročenie). A poplatok sa pohybuje od 0,5% do 1,5% z objemu úveru.
Ak poterbujete bližšie informácie ozvite sa.
GABRIELA
20.08.07,14:48
Ja som sa s tým tiež trochu borila, ale rozhodli sme sa že úver cez PSS a SLSP sú na vybavovanie, čo sa týka dokladov veľmi podobné. V úrokoch je ten rozdiel tiež minimálny, lebo v rámci medziúveru si platíte zvýšený úrok aj zo svojích vlastných peňazí. Navyše nemáte celých 100% financovania.

Mne z toho vyšiel lepšie úver v banke ako v stav.pooriteľni. Poplatky za úver sú tiež porovnateľné cca 1%. Výhodou pre nás je že máme 100% financovania.

Úver sa dá vybaviť so splatnosťou od 4 rokov do 30, ale splácať sa dá vyššími sumami, bez pokuty, čo v prípade mnohých iných druhov úverov nie je možné, alebo len s pokutou.

Ak to zajtra schválime(?) napíšem skúsenosti s vybavovaním.
Dolma
20.08.07,20:04
Ďakujem, tiež zisťujeme okolo toho, často je problém, aby sa ľudia dohodli medzi sebou ...:-) napr. v takom veľkom paneláku v Petržalke ... máte v tomto smere skúsenosti s pomocou od Združenia SVB? aj to vybavovanie podrobnejšie ma zaujíma... čiže je v podstate jedno, v ktorej banke? ani nie je výhodnejšie, keď tam máme priamo zriadený účet? zdravím.
lubos.tinak
20.08.07,20:37
Podľa názorov iných, sú PSS a SLSP najdrahšie finančné domy v SR :-) No ale moja skúsenosť je nasledovná. Banka požaduje:
- zápisnicu zo schôdze, kde vlastníci bytov odsúhlasili rekonštrukciu, stavebnú firmu, financujúcu banku, navýšenie odvodov do FO o výšku splátky
- právoplatné stavebné povolenie
- prehľad ekonomiky DB (počet bytov, neplatičov a finančné výkazy)
- zmluvu zo stavebnou firmou, pri čerpaní faktúru
- spoločenskú zmluvu
Konkrétny prípad, kde bolo 100%-né financovanie:
- poplatok za úver 0,5% z úveru až pri prvom čerpaní
- vinkulácia 3 splátok úveru na TU (s úročením 2,6% p.a.)
- založenie mesačných platieb do FO "nájomného" v CNR
- úrok 6M BRIBOR + 1,4% p.a. (t.j. 5,8% p.a.) s anuitným splácaním
- splatnosť 20 rokov (podľa žiadosti vlastníkov bytov)
- odklad splátok o 3 mesiace
GABRIELA
21.08.07,07:12
Pokiaľ je PSS a SLSP najdrahšia, ktoré sú lacnejšie? Bavme sa ale o úveroch , nie vo všeobecnosti. Ak viete ešte poradiť ,kde je úver lacnejší , budem rada.

Ja som dostala podklady od SLSP v elektronickej podobe, stačilo to vyplniť údajmi z účtovníctva a vyčíslilo to % neplatičov, navýšenie FÚO ak treba a pod. Mne sa s tým robilo veľmi dobre. Sme vo fáze vybavovania, poviem skúsenosť ak to vybavíme.

V SLSP máme aj účet, ale to nie je smerodatné. Doložíte výpisy z inej banky ako podklad.
lubos.tinak
21.08.07,08:40
Ten konkrétny prípad je z LUDOVEJ BANKY. Nemajú elektronické podklady :-( no jednanie je individuálne a s každým klientom iné.
Podľa uvedených schválených kondícií sa viete orientovať. Sú to reálne hodnoty zo zmluvy a tak si viete porovnať ponúkané možnosti z iných bánk. Samozrejme ak je lepší klient banka zmierňuje kondície.

Pri podaní žiadosti o úver nie je rozhodujúce kde je účet, ale po podpísaní úverovej zmluvy musíte preniesť 100% platieb do úverujúcej banky.

K poplatkom v LB:
- vedenie úverového účtu 100 Sk/mesiac
- účet FO 180 Sk/kvartál
- vklad na účet v hotovosti 12 Sk
- výpis poštou 7 Sk + poštovné

PS: v Prievidzi asi takúto banku nemáte, no pri jednaní s inými bankami si môžete vydobyť lepšie podmienky