kacenka4
05.09.07,17:51
Ahojte,
som obyvatelkou 32 bytoveho panelaku (8.posch.), ktory je v sprave OSBD - byt mam odkupeny do OV. Uz asi 3 roky mi v jednej izbe pocas vykurovacieho obdobia neuveritelne bucha radiator - neda sa pri tom spat. Domovnik mi stale tvrdil ze je to normalne (neodpustil si ponaucenie o roztaznosti kovov a spochybnil moj psychicky stav, ze mam asi problem ked nemozem spavat), az mi to nedalo, nahrala som si to na fotak a isla na OSBD. Tam uznali ze je to silny zvuk a prisli na kontrolu. Zistili, ze na 4. poschodi (ja som na druhom) je opotrebovany kompenzator (je to taky spoj na trubkach v stupacke). Pracovnici OSBD kazali vypytat od domovnika ziadanku na vymenu, ze to opravia.
Tu nastava problem - domovnik odmieta dat ziadanku, vraj to ide zo spolocneho fondu oprav a treba zvolat schodzu. Do dnesneho dna schodzu nezvolal, dnes zacali kurit a radiator znova klepe.
Je pravda ze takuto vymenu musia odsuhlasit vsetci obyvatelia panelaku? Nestaci zopar podpisov od ludi z nasej stupacky, ktorym to vadi? Moze domovnik odmietnut vydat takuto ziadanku?
Prosim poradte ak mate niekto skusenosti, rada by som v tej izbe totiz spavala - po minule roky sme spali cele vykurovacie obdobie vo vedlajsej izbe, pretoze pri tom buchani sa naozaj spat nedalo.
Dakujem.
lubica_02
05.09.07,16:05
O financovaní opráv na spoločných zariadeniach a v spoločných priestoroch nerozhoduje domovník, všetko sa odvíja od znenia zmluvy o výkone správy.
Treba si ju preštudovať a obrátiť sa na zástupcu domu , nie na domovníka.
V prípade vyššieho nákladu ako môže rozhodovať poverený zástupca domu, je potrebné zvolať schôdzu vlastníkov bytov a predložiť im problematiku.
Elena Navrátilová
06.09.07,15:08
Kompenzátor patrí do spoločných zariadení. Je to predsa súčasť vykurovacích rozvodov. Spomínaš domovníka. Ak je to Váš zástupca,mal dať tak či tak podpísať žiadanku. Správca posúdil, že to treba vymeniť. Teraz už len závisí od výšky SK potrebnej na opravu. V zmluve s SBD určite máte špecifikované výšku čerpania Sk na opravu na spoločnom zariadení. Veď predsa neplatíte do FPOaU nato, aby ste si opravu spoločného zariadenia platili podľa toho či vedú Vašimi bytmi, pivnicami.... kým nedôjde k havárii. Potom už zatopí Tvoj byt aj všetky byty pod Tebou a náhodou ešte bude Tvoj byt prázdny keď dôjde k havárii. Neviem čo potom povie domovník.
kacenka4
06.09.07,18:45
Takze moj pripad pokracuje nasledovne: dnes som volala na OSBD, vysvetlila situaciu... predseda OSBD bol trosku v soku, nechapal preco domovnik robi problemy a povedal mi, ze v panelaku vedla nas to idu teraz menit na celom stvrtom poschodi. Poradil mi, aby som si sama napisala ziadost o vymenu a dala ju podpisat par ludom, ze on to nejako vybavi. Tak som aj spravila, ludia podpisali az na jednu susedu - ktora si "nechce robit problemy a nepotrebuje aby na nu susedia zazerali, pretoze si mysli ze to ma ist z fondu bytu a nie z fondu oprav"(to je myslim aj nazor domovnika). Tiez si myslim ze to patri medzi spolocne zariadenia, takze nepripustam moznost, aby sme sa na to vlastne "poskladali" z fondu bytu. Takze uvidim ako to bude pokracovat a ci sa vymeny dockam. Od predsedu OSBD som zistila aj predpokladanu cenu tejto vymeny - jedna sa cca o 2-3 tis. SKK.
Dakujem vam za odpovede.