eloelic
06.09.07,12:22
Zdravim, ja mam taky mensi problem. Zalozil som spolu s mojimi kolegmi obcianske zdruzenie. Registracia prebehla uspesne. Ale co mam robit dalej? ICO viem ze nam daju na Krajskom statistickom urade. Ale ako to je z volbou predsedu, miestopredsedu zdruzenia, z clenmi. Ci si mame vytvorit vlastne interne smernice, alebo ako?
victoria
07.09.07,05:34
Predpokladam ze pri navrhu na registraciu ste mali zvoleny nejaky pripravny vybor, ktory mal za ulohu vypracovat stanovy podla nasledujucich doporuceni :
Prípravný výbor je povinný vytvoriť stanovy, ktoré musia obsahovať:

a) názov a sídlo združenia – zákon o združovaní občanov výslovne (§ 6 ods. 4) stanovuje, že názov združenia sa musí líšiť od názvu právnickej osoby, ktorá už vyvíja činnosť na území Slovenskej republiky,

b) cieľ jeho činnosti – zákon o združovaní občanov ho bližšie nerozvádza a prax ukázala, že v stanovách sú ciele charakterizované výrazmi bez dostatočného významového odlíšenia, čím mnohokrát dochádza k ich nepochopeniu,

c) orgány združenia, spôsob ich ustanovovania, určenie orgánov a funkcionárov, ktorí sú oprávnený konať v mene združenia – zákon o združovaní občanov necháva v podstate na vôli občanov, aby si upravili fungovanie orgánov podľa vlastnej vôle vrátane určenia štatutárneho zástupcu, respektíve zástupcov,

d) ustanovenia o organizačných jednotkách, pokiaľ budú zriadené a pokiaľ budú konať vo svojom mene –Také organizačné jednotky však musia byť v stanovách výslovne uvedené alebo musí byť v stanovách aspoň určené, akým spôsobom sa také jednotky ustanovujú, aby bolo možné jednoznačne zistiť, či ide v konkrétnom prípade o organizačnú jednotku vzniknutú v súlade so stanovami ako organizačná jednotka s právnou subjektivitou. Stanovy musia potom jednoznačne určiť, kto je oprávnený v mene takej organizačnej jednotky vo všetkých veciach konať, t.j. kto je jej štatutárnym orgánom.

Po zaregistrovani by som zvolala ustanovujucu clensku schodzu kde by sa stanovy odsuhlasili, navrhnuty funkcionari do organov zdruzenia by boli schvaleny, pripravny vybor by tymto ukoncil svoju cinnost a zdruzenie moze zacat fungovat. Potom su na organoch rozhodnutia o dalsich registraciach ako danovy urad, moznost prijimat 2% asignacie dane .....
arkay
24.01.08,19:50
Dobrý den. Prosim, možete my poradit ako prihlasit OZ(športový klub) aby mohlo prijimat 2% asignacie dane ? Kde a čo je k tomu potreba.
Hladal som informacie na internete ale zatial som nenašiel nič čo by my pomohlo.
Marína
24.01.08,20:18
arkay
24.01.08,21:43
vdaka za rýchlu odpoved.
mirhu
25.01.08,05:40
Dobrý den. Prosim, možete my poradit ako prihlasit OZ(športový klub) aby mohlo prijimat 2% asignacie dane ? Kde a čo je k tomu potreba.
Hladal som informacie na internete ale zatial som nenašiel nič čo by my pomohlo.
Nie je uz na to neskoro?( teda pre tento rok)
victoria
25.01.08,06:57
Ano, uz je neskoro. Pokial chceli subjekty prijimat 2% z dane z prijmov za minuly rok bolo potrebne sa registrovat do 15.12.07.