Laco T
12.09.07,07:04
Dobrý deň

Poprosil by som o radu...
Chcel by som kúpiť byt, len to má malý háčik: Majiteľ bytu, ktorého je vlastníkom cca 3 roky podpísal zmluvu (pred notárom) z bývalým majiteľom,( ktorý byt predal aby vyplatil iné dlhy), že bude mať prednostné právo ho kúpiť späť, ak do päť rokov našetrí dosť peňazí na kúpu bytu.
O cene sa tam nehovorí.
...Bývalý majiteľ sa už ozval, akurát terajší mu vyrúbil vysokú cenu, takže za tú ho nechce...
Terajší majiteľ je naklonený mi byt predať aj napriek tejto zmluve, preto by ma zaujímalo, či nemôžem mať nejaké právne problémy, ak sa bývalý majiteľ o tom dozvie.
Ďakujem
Mária27
12.09.07,05:50
Predkupné právo je upravené v obč. zákonníku § 602-606. Mal by sa na teba vzťahovať § 606, ktorý platí v prípade nedohodnutia ceny. Ty musíš ale vyššiu ponúknutú cenu dodržať, inak sa môže domáhať predaja od teba. Ale daj si radčej tú ich zmluvu preskúmať právnikovi.

§ 606

Kto je oprávnený kúpiť vec, musí zaplatiť cenu ponúknutú niekým iným, ak nie je dohodnuté inak. Ak nemôže vec kúpiť alebo ak nemôže splniť podmienky ponúknuté popri cene a ak ich nemožno vyrovnať ani odhadnou cenou, predkupné právo zanikne.
duves
12.09.07,07:25
S predkupnym pravom maju problem aj banky ako zalozny veritelia a zvlast vtedy ak je predkupnym pravom osetrena aj kupna cena. Vobec sa divim, ze sucasny majitel povoli taky zapis.
S predkupnymi pravami som sa stretol v pripade, ze obec predala za halier stavebny pozemok. Obec sa zaistuje, aby sa s pozemkom dalej nekupčilo.
Laco T
12.09.07,07:27
Ďakujem za odpoveď a súhlasy...
Márii27 všetko najlepšie k meninám.:)