syslik
20.09.07,16:40
dobry den
chcela by som sa opytat ako je to v OZ ak by sme chceli vyplatit odmeny clenom zdruzenia za vykonanu pracu.

Konkretne myslim pripad ze za "predstavenie" (mame taku cinnost v stanovach) vystavime FA napr. na 10 000 Sk. Predstavenie odrobilo 6 clenov zdruzenia za co by sme im chceli vyplatit kazdemu 1000 Sk.

Je k tomu potrebne uzavriet z kazdym clenom nejaku dohodu alebo pracovnu zmluvu?
Maju clenovia zdruzenia vobec narok na nejaku odmenu za cinnost ktoru vykonaju v ramci obcianskeho zdruzenia, hlavne ak je to cinnost ktora je definovana v stanovach ako hlavna cinnost zdruzenia resp. ako ciel zdruzenia.

Neviem ci som otazky polozila spravne lebo nemam skoro ziadne skusenosti z obcianskym zruzenim :)

dakujem za odpoved
tamik
20.09.07,17:41
Ak to bola umelecká činnosť nemôžeš s nimi uzavrieť dohodu ale Zmluvu o dielo podľa autorského zákona.Tým pádom máš vystarané neodvádzaš daň ani nemusíš prihlasovať a registrovať na DU alebo SP.Oni si zdaňujú sami v daňovom priznaní.Odvedieš iba 2 % do literárneho fondu najdeš na internete všetko o ňom aj tlačivá na ktorom sa tieto príspevky evidujú aj číslo účtu kam sa posielajú - teda 1000 - 20 Sk litfond vyplatíš im 980,- Sk
Ankaa7
04.09.08,21:39
A ak by to nebola umelecká činnosť, dá sa aj vtedy použiť Zmluva o dielo?
nika.sum
20.01.11,17:18
Ahoj, co sa tyka umeleckej cinnosti, stale plati to ze ak uzavriem Umelecku zmluvu, tak platim len 2% do fondu (o aky fond ide ak sa jedna o tanecnu skupinu?) a oni si to zdanuju sami v DP? Alebo tam nastali zmeny a odkedy?