alexandrap
21.09.07,12:38
Ide o darovanie bytu,ale pre 30rokmi-ako sa urcuje jeho hodnota, ked v dobe darovania stal 70 000Sk a dnes 2 miliony...
Dakujem.

§ 484
Súd potvrdí nadobudnutie dedičstva podľa dedičských
podielov. Pri dedení zo zákona sa dedičovi do
jeho podielu započíta to, čo za života poručiteľa od neho
bezplatne dostal, pokiaľ nejde o obvyklé darovanie;
Eulalia
26.09.07,03:30
Vidím, že nikto sa nechytá a priznávam, že toto by zaujímalo veľmi aj mňa. Je to otázka ako vyšitá pre Josha. Neukáže sa tu?
Oliwa
15.05.08,12:14
Vidím, že nikto sa nechytá a priznávam, že toto by zaujímalo veľmi aj mňa. Je to otázka ako vyšitá pre Josha. Neukáže sa tu?

Zaujíma ma to tiež, lebo:
Poručiteľ financoval kúpu nehnuteľnosti jednému zo svojich dedičov, na ktorého je zapísaná v katastri + ďalší hnuteľný majetok. Ak to dedič, ktorý je majiteľom tohto majetku odmietne priznať a vôbec sa k tomu vyjadriť, ako majú postupovať ostatní dedičia za predpokladu, že bude prebiehať dedenie zo zákona /a ak pravdepodobne neexistujú darovacie zmluvy/, aby tieto dary boli odpočítané z dedičského podielu obdarovaného? Dá sa to dokázať? Ako?
Táto téma bola a je pre zúčastnených tabu - odmietajú sa k nej vyjadriť.

Ďalej:
Poručiteľ mal v BSM nehnuteľnosť, ktorá sa roky prenajímala. Na nájomných zmluvách boli uvádzaní obaja manželia. V čase smrti poručiteľa boli finančné prostriedky z účtov už prevedené do neznámeho peňažného ústavu, aby neboli predmetom dedenia. Ako je známe, notár skúma iba zostatok na účte
vedeného na meno poručiteľa v času jeho úmrtia, ak ho dedičia predložia.
Aká suma, na meno koho je nový účet a kde, kto má dispozičné právo, je známe len pozostalému z manželov a "obdarovanému dedičovi".

Otázka: Z dostupných informácií by mal byť predmetom dedenia i príjem z prenájmu i v prípade,že by účet nebol býval vedený na meno poručiteľa, ale vystupoval by len ako spolumajiteľ účtu, prípadne osoba oprávnená disponovať ním. Je to tak? Čo môžu urobiť ostatní dedičia, aby sa i tento majetok stal predmetom dedenia, nakoľko k nemu nemajú prístup ani informácie?

A ešte ďalej:
Napriek tomu, že ešte neprebehlo dedičské konanie, pozostalý z manželov spolu s "obdarovaným dedičom" robili drobné zásahy na prenajímanej nehnuteľnosti, financovali úpravy z vyššie spomenutého účtu a uzavreli novú nájomnú zmluvu s tvrdením, že ako väčšinový spoluvlastník nepotrebuje súhlas ostatných dedičov. O príjmoch, ktoré z toho plynuli od smrti poručiteľa a budú plynúť do dedičského konania, ani nehovoriac.

Vďaka za Vaše rady.