rigreg
24.09.07,21:31
Dobrý deň,

potreboval by som poradiť aké podmienky musí človek splniť aby bol
oslobodený od súdnych úpoplatkov? Aké tlačivá a potvrdenia musí
predložiť na súd?
Ďakujem.
Chobot
25.09.07,05:53
Dobrý deň,

potreboval by som poradiť aké podmienky musí človek splniť aby bol
oslobodený od súdnych úpoplatkov? Aké tlačivá a potvrdenia musí
predložiť na súd?
Ďakujem.

Je to presne definované v zákone o súdnych poplatkoch č. 71/1992 v § 4. V mnohých prípadoch oslobodenie vyplýva priamo z návrhu žaloby (napr. návrh o určenie neplatnosti skončenia pracovného pomeru), preto netreba nič osobitné predkladať, len v návrhu sa uvedie, že návrh je v zmysle zákona oslobodený od poplatku.

Ale pozor, myslí sa tým poplatok o začatie konania. Napriek tomu v prípade neúspešného súdneho procesu sudca ťa môže zaviazať uhradiť trovy konania úspešnej strane.

Pozri v tom paragrafe, či tvoj prípad spadá pod tie, ktoré sú oslobodené od poplatku:

"§ 4
Oslobodenie od poplatku

(1) Od poplatku je oslobodené súdne konanie vo veciach

a) opatrovníckych, starostlivosti o maloleté deti, osvojenia a povolenia uzavrieť manželstvo,
b) spôsobilosti na právne úkony,
c) zdravotného poistenia, sociálneho zabezpečenia vrátane nemocenského poistenia, dôchodkového zabezpečenia, štátnych sociálnych dávok, sociálnej pomoci 3b) a poistenia v nezamestnanosti, aktívnej politiky trhu práce a garančného fondu 3c) a poskytovania zdravotnej starostlivosti,
d) výkonu rozhodnutí a exekúcie na vymáhanie pohľadávok zo súdnych a notárskych poplatkov, z peňažných trestov, pokút a trov konania vymáhaných štátom,
e) plnenia záväzkov z kolektívnych zmlúv,
f) opravy chýb a odstránenia nedostatkov v zoznamoch voličov,
g) vzájomnej vyživovacej povinnosti rodičov a detí,
h) vyslovenia prípustnosti prevzatia alebo držania v ústave zdravotníckej starostlivosti,
i) nečinnosti orgánu verejnej správy,
j) ochrany pred nezákonným zásahom orgánu verejnej správy,
k) náhrady škody spôsobenej nezákonným rozhodnutím orgánu verejnej moci alebo jeho nesprávnym úradným postupom.

(2) Od poplatku sú oslobodení:

a) Slovenská republika, štátne rozpočtové organizácie, štátne účelové fondy, 3a) Slovenský pozemkový fond pri úkonoch a konaniach, ktoré vykonáva v mene Slovenskej republiky, Národný úrad práce a Sociálna poisťovňa.
b) obce a vyššie územné celky v konaní verejného a spoločensky prospešného záujmu,
c) nadácie a charitatívne, humanitárne, ekologické organizácie a združenia pôsobiace na ochranu spotrebiteľov,
d) navrhovateľ v konaní o náhradu škody z pracovného úrazu a choroby z povolania, v konaní o určenie neplatnosti rozviazania pracovného pomeru a pri uplatnení nárokov z neplatného rozviazania pracovného pomeru,
e) navrhovateľ v konaní o určení výživného, ako aj v konaní o jeho zvýšení,
f) nevydatá matka v konaní o príspevku na výživu a úhradu niektorých nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom,
g) prokurátor v konaní začatom na jeho návrh a v konaní, do ktorého vstúpil,
h) maloleté dieťa v konaní o určenie alebo zapretie rodičovstva,
ch) navrhovateľ v konaní o náhrade škody vrátane škody na veciach, ktorá vznikla v súvislosti s ublížením na zdraví,
i) navrhovateľ v konaní o náhradu škody alebo nemajetkovej ujmy, ktoré mu boli spôsobené trestným činom,
j) navrhovateľ v konaní o poddlžníckej žalobe,
k) profesionálni vojaci ozbrojených síl Slovenskej republiky, príslušníci Policajného zboru, príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže Slovenskej republiky, príslušníci Národného bezpečnostného úradu a príslušníci Slovenskej informačnej služby a colníci v konaní o preskúmanie rozhodnutí služobných orgánov podľa osobitných predpisov, 3d)
l) navrhovateľ pri podaní návrhu na vyhlásenie konkurzu, návrhu na povolenie reštrukturalizácie a návrhu na povolenie oddlženia,
m) správca podľa osobitného predpisu, 3f)
n) navrhovateľ v konaní o vylúčení majetku zo súpisu majetku podstát podľa osobitného predpisu, 3f)
o) navrhovateľ v konaní o vylúčení majetku zo súpisu podstaty podľa osobitného predpisu, 3g)
p) navrhovateľ v konaní o vylúčení veci z exekúcie podľa osobitného predpisu, 3h)
r) navrhovateľ v konaní o určení popretej pohľadávky podľa osobitného predpisu, 3f)
s) diplomatickí zástupcovia poverení v Slovenskej republike, konzuli z povolania a ďalšie osoby, ktoré podľa medzinárodného práva požívajú výsady a imunity, a to za predpokladu, že nie sú štátnymi občanmi Slovenskej republiky a že je zaručená vzájomnosť. Toto oslobodenie sa nevzťahuje na poplatky vyberané za poplatkové úkony týkajúce sa nehnuteľností a návrhov na začatie konania (odvolaní), ak je predmetom sporu nehnuteľnosť,
t) navrhovateľ podľa § 16 ods.1 zákona Slovenskej národnej rady č. 293/1992 Zb. o úprave niektorých vlastníckych vzťahov k nehnuteľnostiam,
u) navrhovateľ v konaní podľa zákona č. 87/1991 Zb. o mimosúdnych rehabilitáciách v znení neskorších predpisov a v ďalších konaniach, ak to ustanovujú osobitné predpisy. 4)
v) cudzinec v konaní o priznanie postavenia utečenca, 4a)
z) navrhovateľ v konaní podľa § 5 ods. 5 zákona č. 503/2003 Z. z. o navrátení vlastníctva k pozemkom a o zmene a doplnení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 180/1995 Z. z. o niektorých opatreniach na usporiadanie vlastníctva k pozemkom v znení zákona č. 217/2004 Z. z.

(3) Oslobodenie podľa odsekov 1 a 2 sa vzťahuje aj na konanie o odvolaní, dovolaní, obnove konania a výkone rozhodnutia alebo exekúcii."
d3 !Ur3
25.09.07,06:25
Chobotom cit. ustanovenia pôsobia bez ďalšieho, čo znamená, že oslobodenie vyplýva ex lege /priamo zo zákona/. Zadávateľ sa musí spravovať ustanovením § 138 Občianskeho súdneho poriadku:

(1) Na návrh môže súd priznať účastníkovi celkom alebo sčasti oslobodenie od súdnych poplatkov, ak to pomery účastníka odôvodňujú a ak nejde o svojvoľné alebo zrejme bezúspešné uplatňovanie alebo bránenie práva. Ak nerozhodne súd inak, vzťahuje sa oslobodenie na celé konanie a má i spätnú účinnosť; poplatky zaplatené pred rozhodnutím o oslobodení sa však nevracajú.

(2) Priznané oslobodenie súd kedykoľvek za konania odníme, prípadne i so spätnou účinnosťou, ak sa do právoplatného skončenia konania ukáže, že pomery účastníka oslobodenie neodôvodňujú, prípadne neodôvodňovali.

(3) Ak bol účastníkovi oslobodenému od súdnych poplatkov ustanovený zástupca, vzťahuje sa oslobodenie v rozsahu, v akom bolo priznané, i na hotové výdavky zástupcu a na odmenu za zastupovanie.
1yosarian1
24.11.09,07:25
velmi surne by som prosil upresnenie k tejto teme...chcem podat navhrh na sud na zacatie konania ohladom urcenia neplatnosti vypovede, ktoru mi dal zamestnavatel Zo zak. o súdnych poplatkoch je zrejme ze toto je oslobodené od sudnych poplatkoch. Ak ale spor prehram a odporca(moj zamestnavatel) bude mat právne zastupenie mozem byt ako neuspesna strana zaviazany sudom zaplatit protistrane vsetky trovy ktore jej vznikli?? Ide mi proste o to, aby som vedel ci nemam co stratit v prípade prehry alebo ma to moze stat nejake peniaze..Potrebujem odpoved ihned, lebo mam posledny den kedy mozem podat zalobu na sud..Velmi pekne dakujem...