takyživot
03.10.07,12:15
Dobrý.
Potrebovala by som poradiť ako postupovať:
1. V byte v ktorom teraz bývame je družstevný. Získali sme ho už ako manželia nasledovne. Manželova mama zomrela, zostal po nej tento byt, prebehlo dedičské konanie, kde sa určila hodnota bytu (cca 800 tis.), boli traja dedičia (tri deti, z toho jeden môj manžel) a stanovila sa pre každého hodnota dedičstva (cca 270 tis .pre každého). Manželových súrodencov sme vyplatili v tejto výške a členský podiel prešiel na manžela.
2. Vyplatili sme ich tak, že sme zobrali hypotéku a založili byt mojej mamy.
3. Ja mám trvalé bydlisko v občianskom vedené u svojej mamy a manžel v tom družstevnom po svojej mame.
4. Manžel ani po dvoch rokoch od ukončenia dedičstva nešiel na družstvo podpísať zmluvu o prevode členských práv a tak to je papierovo nedotiahnuté.
5. Moja otázka znie. Mám právo po rozvode, ak sa rozhodneme byt predať a nedohodneme na fin.vysporiadaní, na polovicu z predanej ceny bytu, resp. z celkovej ceny bytu odpočítame manželové dedičstvo (cca 260 tis.) a zbytok rovnakým dielom. Išlo o dedenie, kde sme museli vyplatiť súrodencov a až tak sme mohli ten byt získať.
Ďakujem.
Marek K
04.10.07,06:56
Z môjho pohľadu je to zložité radiť, lebo nemám skúsenosti s družstevnými bytmi.
Domnievam sa, že kedže byt získal dedičstvom nie je zahrnutý do BSM. (aj keď je tu možno možnosť že by si mohla byť napísaná na zmluve ako spolunájoomníčka a pri odpredaji by ste to už nadobudli spoločne - vec pre právnika.) Skús si obehať družstvo a spýtať sa na zmluvu ako je to tam uvedené a či nie je legálna možnosť dopísať ťa tam ak tam niesi.

Do BSM je akurát zahrnutá hypotéka. Tú by ste museli zaplatiť spoločne ak by sa niečo stalo.