skleso
18.10.07,13:45
Dobry den,

potreboval by som zodpovedat otazku, ak bude riesene dedicstvo v pripade druzstevneho bytu. Rodicia maju v BSM družstevny byt. Otec vsak zije uz 2 roky u frajerky a nesuhlasi s okupenim bytu do spolocneho vlastnictva.

V pripade, ze jeden z rodicov zomrie, kto sa stane vlastnikom bytu? Rodicia maju spolu 3 dospele deti, pricom jedno z nich zije v este v tomto byte spolu s matkou. Matka s tymto dietatom sa boja, ze ak matka zomrie, byt ostane otcovi ako spolunajomcovi a vyhodi toto dieta "na ulicu", pricom ani ostatne deti nedostanu podiel z tohto bytu.
Mária27
18.10.07,15:15
Občiansky zákonník

§ 707
(1) Ak zomrie jeden z manželov, ktorí boli spoločnými nájomcami bytu, stane sa jediným nájomcom pozostalý manžel.

(2) Ak ide o družstevný byt, zanikne smrťou jedného z manželov spoločný nájom bytu manželmi. Ak sa právo na družstevný byt nadobudlo za trvania manželstva, zostáva členom družstva pozostalý manžel a jemu patrí členský podiel; na to prihliadne súd v konaní o dedičstve. Ak zomrel manžel, ktorý nadobudol právo na družstevný byt pred uzavretím manželstva, prechádza jeho smrťou členstvo v družstve a nájom družstevného bytu na toho dediča, ktorému pripadol členský podiel. Ak ide o viac predmetov nájmu, môže členstvo poručiteľa prejsť na viacerých dedičov.

(3) Ak zomrie jeden zo spoločných nájomcov, prechádza jeho právo na ostatných spoločných nájomcov.

§ 708
Ustanovenia § 706 ods. 1 a 2 a § 707 ods. 1 platia aj v prípade, ak nájomca opustí trvale spoločnú domácnosť.