inuska
01.03.05,11:51
Zamestnanec a jediny konatel firmy bol v CZ, kupoval PHM - môžem mu to preplatit z pokladne v SKK prepocitane kurzom v den vystavenia blocku?

Mozem tak urobit aj s ceskymi prijmovymi pokladnicnymi dokladmi, ked platil za tovar, ktory sme dalej fakturovali?
Dakujem.
Sefcikova
01.03.05,15:54
ano, ja by som to tak spravila, prepočítať
ondrejvla
01.03.05,16:46
Zamestnanec a jediny konatel firmy bol v CZ, kupoval PHM - môžem mu to preplatit z pokladne v SKK prepocitane kurzom v den vystavenia blocku?

Mozem tak urobit aj s ceskymi prijmovymi pokladnicnymi dokladmi, ked platil za tovar, ktory sme dalej fakturovali?
Dakujem.Ja by som Ti navrhovala vytvoriť si valutovú pokladňu, bločky vypisovať v CZK, preočítať kurzom NBS, a keďže to konateľ kupoval zo svojich CZK, tak si urob príj.pokl.doklad ako vklad od neho v CZK, prepočítaj kurzom a VPD budeš mať
nákup.
vierkat
02.03.05,07:02
ondrejvla: tú valutovú pokladňu si musí vytvoriť, alebo ako? Môj šéf a majiteľ firmy tiež kupoval v Čechách dialničnú známku a neviem čo s tým blokom spraviť...
lenkak
02.03.05,08:26
Vierka máš MRP. Tam si vieš navoliť pokladne, koľko chceš aj valutovú. len ich musíš analyticky rozlíšiť. Dáš si editovať účtovnú osnovu, pridáš si účet 211/002 - vlautová pokladňa, uadaj si tam hneď menu v akej chceš pracovať a program sa Ťa opýta, či je zahraničná. V Pokladničnej knihe zaznačíš že je zahraničná, a stanovíš si menu napr CZK.
vierkat
02.03.05,08:34
Tú valutovú pokladňu som si už navolila. Takže tie zahraničné bločky z ERP budem účtovať do tejto valutovej pokladne? A čo mám spraviť s prepočítaním kurzu?
lenkak
02.03.05,09:03
Áno, potom Ti napíšem bližšie.
lenkak
02.03.05,21:18
Takže píšem Ti bližšie.
Bločky si prepočítaš kurzom v deň vystavenia bločku.
Potom v denníku si pridáš účtovný zápis, zapíšeš v Sk hodnotu bločku do kolonky mimo DPH, zapíšeš si príslušné účtovanie napr. 501/211011, pričom 211001 pre Teba znamená zahraničná pokladňa už si ju predtým nadefinovala aj s menou akú si chcela mať. Automaticky Ti na koniec zápisu pribudne kolonka "v zahr. mene" a keď stlačíš klávesu F4 vyskočí Ti nová tabuľka, kde si zadáš kurz a sám Ti všetko prepočíta. (záleží akú máš nadefinovanú cudziu menu pri zahr.pokladni). Dáš už len OK a máš to.
Ja Ti posielam malú ukážku euro pokladne.
ondrejvla
02.03.05,21:45
Lenka, presne tak robím aj ja úhrady v zahraničnej mene, až na to, že mám verziu DOSS. A taktiež aj v JÚ účtujem valutovaú pokladňu.
vierkat
03.03.05,07:29
Lenka ty si proste skvelá... Ani neviem, ako Ti mám poďakovať. Je to super, že sú ešte ľudia, ktorí sú ochotní takto pomôcť!
lenkak
03.03.05,13:26
Som veľmi rada, že pochopíš to čo Ti napíšem a že Ti to pomôže (aspoň sa snažím to tak napísať poprípade doložiť s nejakým obrázkom tak, aby tomu porozumel aj obyčajný človek, ktorý nepracuje až tak s PC, nepozná program). Lebo viem aké sú začiatky, ja som týmto všetkým prešla a žiaľ vtedy ešte Porada neexistovala (musela som sa potrápiť sama) a aspoň takto sa snažím odovzdať svoje poznatky, aby ste sa nemuseli trápiť tak ako ja. Aj ja si tu nájdem veľa rád. A veľmi sa vytešujem, keď niekomu pomôžem.
učty
03.03.05,20:41
Lenka poklad musím valutovú? Viem je to čistejšie ale SZČO má pár faktúr v CZK aj úhrady v hotovosti a žiaden doklad o výmene, ani účet v banke nemá chudáčik jeden
lenkak
03.03.05,21:08
Je lepšie mať zahraničnú pokladňu konkrétnej mene, v tvojom prípade CZK. Na internete sa dajú stiahnuť kurzy NBS (aj v novinách bývajú kurzy) keď nemáš doklad o výmene fin.prostriedkov týmto kurzom prepočítaj sumu dňom vystavenia dokladu. Napr. 3.3.2005 bol vystavený blok na 300CZK. Na internete si nájdeš kurz NBS zo dňa 3.3.2005 a prepočítaš ho týmto kurzom.
ondrejvla
03.03.05,21:17
Lenka poklad musím valutovú? Viem je to čistejšie ale SZČO má pár faktúr v CZK aj úhrady v hotovosti a žiaden doklad o výmene, ani účet v banke nemá chudáčik jedenRadím ti ošetriť si to valutovou pokladňou, nie je to tak veľa práce navyše a veľmi to to pomôže a najmä máš istotu! Otvor si pokladňu CZK, daj si od neho príjem prepočítaný kurzom, ak máš výdaj. A keď robíš príjem v CZK za faktúry, tak by som určite otvorila tú pokladňu. Potom mu ich jednoducho vyplať cez VPD a pokladňa sa ti vynuluje. Veď aj tak si ich on zoberie, či nie?
uka
03.03.05,21:26
Práve sa s tým trápim, možete mi pomôcť? JÚ, neplatca DPH a nerobím v žiadnom programe.
Príjem v hotovosti v CZK príjmem do valutovej pokladne, prepočítam kurzom z toho dňa - a kde to uvediem? A potom to isté spravím s výdajmi za PHM, parkovné a pod, prepočítam a opäť čo s tým?
Ako sa mi prepojí tá pokladňa v CZK so slovenskou? Do ktorých stĺpcov to mám zapísať? Nestačí to prepojiť až na konci roka?
ondrejvla
03.03.05,21:38
Práve sa s tým trápim, možete mi pomôcť? JÚ, neplatca DPH a nerobím v žiadnom programe.
Príjem v hotovosti v CZK príjmem do valutovej pokladne, prepočítam kurzom z toho dňa - a kde to uvediem? A potom to isté spravím s výdajmi za PHM, parkovné a pod, prepočítam a opäť čo s tým?
Ako sa mi prepojí tá pokladňa v CZK so slovenskou? Do ktorých stĺpcov to mám zapísať? Nestačí to prepojiť až na konci roka?Božemôj dieťa, ja ťa ľutujem, že to robíš ručne, tak inak: vypíšeš VPD alebo PPD, dáš kurz podľa NBS, prepočítaš a až potom zapíšeš do peňažného denníka. Ja som sa zatiaľ nestretla s peňažnými denníkmi, kde by bola možnosť viesť viac pokladní, neviem, či sa tam nemusí viesť pokladňa(valutovka) zvlášť, s tým nemám skúsenosť. Keď sme my, ešte pred X rokmi účtovali ručne, alebo na účtovacích strojoch, viedli sme pokladne podľa druhu meny, preto som ti aj tak radila. Ale myslím, že nič neporušíš, ak budeš účtovať tak, ako som ti radila. Ľutujem ťa, že nemáš žiaden program, ale ak si účtovník-živnostník, budeš si ho musieť kúpiť. A vôbec, veľmi by ti to pomohlo.
lenkak
03.03.05,21:42
Ako náhle máš viac pokladní, musíš mať viac aj pokladničných kníh. Čiže máš slovenskú a českú pokladňu = 2knihy (zošity). V českej narábaš s českými peniazmi, v slov. v Sk. Do denníka už zapisuješ (cestovné) v Sk po prepočte v českej pokladni.
uka
03.03.05,21:50
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Takže nemusím mať valutovú pokladňu, ale tie VPD a PPD vypíšem priamo v Sk. A keby som chcela mať valutovú pokladňu, tak ju povediem osobitne, tak ako slovenskú, a na konci roka prepočítam na Sk. Ale to by som sa asi veľmi "zaplietla" s kurzovými rozdielmi. Takže lepšia bude asi tá prvá možnosť, však?
ondrejvla
03.03.05,21:54
Ako náhle máš viac pokladní, musíš mať viac aj pokladničných kníh. Čiže máš slovenskú a českú pokladňu = 2knihy (zošity). V českej narábaš s českými peniazmi, v slov. v Sk. Do denníka už zapisuješ (cestovné) v Sk po prepočte v českej pokladni.Uka, drž sa radšej toho, čo ti napísala Lenka, urob si zošity k peňažnému denníku na valutovky podľa druhu meny, nebola som si istá, čo s tým, keď sa to robí ručne. Nedá ti to toľko roboty a budeš to mať čisté!
učty
03.03.05,22:03
Uka program ALFA JÚ sa dá stiahnúť zadarmo 2 firmy - 200 položiek ! Ak
" stíhaš " pozri si to - reklamu na stránku máš pod nosom.
uka
03.03.05,22:04
Ďakujem veľmi pekne babenky, ja som to práve pochopila. Super. Už makám. A ešte mi poradíte, prosím ako mám zaokrúhľovať pri prepočítavaní kurzov?
ondrejvla
03.03.05,22:48
Ďakujem veľmi pekne babenky, ja som to práve pochopila. Super. Už makám. A ešte mi poradíte, prosím ako mám zaokrúhľovať pri prepočítavaní kurzov?Zaokrúhľuj si na celé 10 hal., bude sa ti to lepšie spočítavať, keď to robíš ručne.
Ale aj tak ti radím, stiahni si zadarmo demo verziu software na 200 položiek a pomôžeš si viac!
uka
03.03.05,23:00
Ďakujem. Určite si Alfu stiahnem a aj kúpim, lebo tých 200 mi bude málo. Ja si teraz len tak upratujem v papieroch, tak to má ešte čas. nie som taká tvrdohlavá, len mám taký super moderný počítač, že ak si stiahnem demo, on si myslí, že to je DVD a chce ho spustiť, ale nevie ho prečítať Už som sa bola radiť aj v Krose, aj inde, vraj mi to ani nepôjde, ale zatiaľ tomu neverím. Ešte raz vďaha za pomoc.