9janka9
14.11.07,16:07
Dobrý deň,
neviete mi niekto poradiť,aký je nadradený orgán nad bytovým družstvom.Na koho sa mám obrátiť, ak som nespokojná s jeho službami? Vopred ďakujem.
veronikasad
14.11.07,16:14
Dobrý deň,
neviete mi niekto poradiť,aký je nadradený orgán nad bytovým družstvom.Na koho sa mám obrátiť, ak som nespokojná s jeho službami? Vopred ďakujem.
Slovenský zväz bytových družstiev - cez google nájdeš viac

-------
Veronika
IVEB
14.11.07,16:58
Nesúhlasím , SZBD nie je nadriadeným orgánom stavebných bytových družstiev, riadi ich len metodicky. Ak máš nejaké výhrady voči orgánom družstva , tak postupuj podľa stanov družstva . V prvom rade je tam na to Kontrolná komisia a najvyšším orgánom družstva je Zhromaždenie delegátov príp. členská schôdza. Neviem z Tvoje otázky zistiť , o aké problémy máš s bytovým družstvom. Skús popísať bližšie .
Mária27
14.11.07,23:25
Keď si nespokojná so službami, ide asi o správcovstvo, tak na štatutára - ako by to bola nejaká firma.

Stanovami sa riadi iba člen družstva v družstevných záležitostiach. Tak isto iné orgány družstva riešia členské veci.

Porovnať si to môžeš ako klienta banky (má tam účet) a akcionára banky (má tam akcie). Kto sa sťažuje na služby a u koho? Klient u vedenia banky.
George Michael
15.11.07,10:11
SZBD - určite nie. Nie všetky bytové družstvá na Slovensku sú členmi SZBD a je to len akási metodická pomoc, nie je tam priamy vzťah nadradenosti a podradenosti medzi bytovým družstvom a SZBD.
Odporúčam kontrolnú komisiu, tá sa určite bude podnetom alebo sťažnosťou zaoberať, či už sa problém týka správy alebo orgánov družstva.
kombyt
15.11.07,13:59
Každe bytové družstvo má svoje komisie a tie sa schádzaju obvykle každy mesiac, aspoň tak je to unás.
JTOMA
20.11.07,12:10
Sťažovať sa na bytové družstvo kdekoľvek a komukoľvek je účinné asi ako liať vodu do mora a čakať, že bude menej slané. Ak máte voči ním výhrady najdite si iného správcu, a družstvu dajte výpoveď. Čím skôr, tým lepšie. Neviem aké má kto skúsenosti s touto formou správy, ja som však aspoň u nás v Košiciach nestretol niekoho kto by ktorékoľvek z miestnych bytových družstiev chválil.
Konečne pozrite sa na domy, ktoré vzali veci do vlastných rúk a spravujú sa vo vlastnej réžii, prípadne u malých správcov a na svoj dom a hneď Vám bude všetko jasné.
IVEB
20.11.07,16:02
Nesúhlasím s názorom vo vyššie uvedenom príspevku. Osobne si myslím , že takýto názor môže vysloviť len ten , kto nerozumie tomu čo obnáša správa domu formou bytového družstva. Mrzí ma , že máš takýto názor na bytové družstvá v Košiciach , ale realita je iná a to viem z vlastnej skúsenosti. Samozrejme aj v bytových družstvách sa nájdu ľudia , ktorí tam nemajú čo robiť , ale ja mám zase skúseností s inými správcovskými spoločnosťami , ktorí ak cítia príležitosť zisku tak sa hrnú , a ak cítia , že z Vás nič nebudú mať tak sa s Vami nebavia. A nehovorím o iných veciach. Samozrejme česť výnimkám.
Dúfam , že som Ťa neurazila a ani iných . Je to len môj názor.
JTOMA
15.01.08,09:13
Napísal som svoj názor, ktorý nikomu nevnucujem. Čo sa týka toho či rozumiem tomu čo obnáša správa domov prostredníctvom bytových družstiev, nuž pracoval som v tejto brandži dosť dlho a bol som aj v predstavenstve SBD. Máš pravdu, aj správcovské spoločnosti sú rôzne. Minulý rok sme u nás v dome robili výberové konanie na nového správcu a môžem povtrdiť, že som sa stretol aj s horšími než je SBD. Zásadná otázka pri správe cez kohokoľvek je presne definovať práva a povinnosti oboch strán a striktne trvať na ich plnení a najmä nedovoliť zúžiť otázku správy len na výber peňazí za služby spojené s byvaním.
ivangabris
16.01.08,10:57
niekde mozu byt ludia znali a niekde nie. potom to robi zle meno aj druzstvam. Osobne sa mi lubi ze teraz u nas v puchove odisiel jeden pan zo Spravy bytov MSBP a zalozil si vlastnu sro. Veciam rozumie a vie poradit, my spravu dame jemu. cenu ma nizsiu a bude mat viac casu ako ked ma na starosti kopu bytoviek
MarcelkaT
16.01.08,13:09
IVEB, nie si Ty náhodou zamestnancom SBD, že sa ich tak zastavaš? Určite sú aj medzi SBD a správcami dobrý a j zlý. Ale aby som sa za 10 rokov v správe SBD na schôdzi v bloku nedočkala aspoň 1 krát ich zástupcu, tak to hovorí samo za seba. Môj pocit , že je to o výberaní peňazí za služby a nič viac. A ešte jedna poznámka: sme 3-poschodový blok bez výťahu a príde Ti faktúra za opravu na sumu 10 000, Sk - čo tomu hovoríš? Keď sme im zavolali, že čo to znamena - povedali že treba faktúru uhradiť veď bola robená oprava výťahu. Náš blok nemá výťah /je 3-poschodový/- tak potom sa pani účtovníčka pozrela do papierov a zistila, že fakt Vy v bloku nemáte výťah. Nenadávam nikomu - to je môj súkromný názor. Ak sa to niekoho dotklo, ospravedĺňujem sa.
JaDo
21.01.08,21:35
Aby vlastník bytu, objektivne zistil stav správy bytového domu, musí podľa môjho názoru sám alebo pomocou samosprávy aktívne pracovať pre dom, pričom je nutná najmä znalosť problematiky a zravý rozum.

Je mnoho bytových domov, kde samospráva aktívne nepracuje alebo sa nevie v problematike správy orientovať. Správca si potom "v medziach zákona robí čo chce" (niekedy aj mimo ne). Vtedy domy majú vo vyúčtovaní hospodárenia domu za kalendárny rok (ktoré dostane každý do 31.5.) najmä na účte FPÚO minimum financií alebo 0 Sk. Dokonca som sa stretla i s mínusom zakamuflovaným do "schodok fondu opráv" a nikto z takmer 70 bytov sa neopýtal čo to je za položku.