girasole
13.01.08,20:45
Podnikam na SLovensku a chcem posielat tovar do zahranicia do krajin EU. Treba vybavit nejake povolenie u nas, alebo v tych krajinach do ktorych chcem tovar posielat? Jedna sa o internetovy obchod ak budu mat o moje vyrobky zaujem co treba urobit aby bola splnena litera zakona?
Filip Glasa
13.01.08,20:06
V rámci EU by nemali byť žiadne prekážky ak ide o bežný tovar. Možno lieky, zbrane a nieviem čo ešte sa sleduje :-)

Akurát treba nejako vyriešiť lacné zasielanie aj platenie za tovar. Rozmýšľal som o paypal pre obchodníkov. Ale ani to nie je až tak lacné.
Dáša_
13.01.08,20:10
Len mám pocit, že treba strážiť hranicu, aby si sa v tom cudzom štáte nestal platcom DPH. A na to treba študovať zkon o DPH príslušného štátu.
(pevne verím, že si to pamatam dobre, už sa mi dnes nechce listovať v zákone :eek:)
driverist
23.03.08,14:50
Tak isto by ma zaujimalo, ako to je zo zasielanim tovaru do zahranicia(EU). Podla mna okrem toho, aby som neprekrocil stanovenu hranicu a stal sa platcom DPH v danom state, potrebujem urcite splnit aj ine nalezitosti. Napriklad navod na pouzitie vyrobku v jazyku kupujuceho a ine zakonom stanovene veci. Lebo kupujuci(ak je z inej krajiny EU)sa riadi zakonmi v jeho krajine, ktore mozu byt mierne odlisne. Vie niekto o tejto teme viac? Mozem sa riadit vseobecne EU zakonmi? Asi nie:confused:...Dakujem
Filip Glasa
23.03.08,14:56
Lebo kupujuci(ak je z inej krajiny EU)sa riadi zakonmi v jeho krajine

predávaš zo Slovenska a je jedno či to kúpi Rumun, alebo Portugalec. Aj v bežnom obchode na Slovensku si môže Portugalec kúpiť indulónu a nemá nárok na portugalský návod.
driverist
23.03.08,15:37
no samozrejme, ak pride portugalec na stranku indulona.sk a objedna si tovar. Ale ak sa portugalec preklika na stranku indulona.pt, kde je vsetko v portugalcine a objedna si tovar, tak je v tom, ze obchod je v portugalsku a ocakava, ze tovar pride aj s navodom v portugalcine. Nie?:)
rickman
23.03.08,16:29
Nie...

Pr.1: Portugalec pride do SR, kupi si nieco a odide domov.
Pr.2: Portugalec si otvori obchodnikpeter.sk, kde si nieco kupi a poziada o zaslatie.

Pr.1=Pr.2 , pretoze to nekupil v PT ale v SK v obidvoch pripadoch.

Ale ak ma niekto potrebu sa regisrovat vo vsetkych clenskych statoch ako platca DPH, tak preco nie?
driverist
23.03.08,17:36
asi ma nerozumiete...v pripade ak si portugalec objedna tovar na stranke v slovencine cize domena.sk, a stranka je dokonca v slovenskom jazyku, tak je samozrejme a vie, ze dany obchod je na slovensku a riadi sa slovenskym zakonom. To je jasne. (tak isto ako P1 a P2)Ale ako obchodnik, ale aj ako kazdy iny clovek mam moznost si vytvorit domeny s roznou koncovkou. Napriklad : Podnikam v predaji indulony. Kedze chcem rozsirit svoj e-shop aj pre zakaznikov v eu, zalozim si domenu - indulona.de, indulona.co.uk, indulona.pt, indulona.it a na kazdej z nich bude obsah(text) a ponuka v jazyku danej krajiny(ved predsa nezaujmem portugalcana slovenskym textom na stranke indulona.sk). Cize znova ta ista otazka co som pysal vyssie. Alebo inac povedane, objednate si tovar zo stranky hodinky.sk a za tri dni vam pridu hodinky aj s navodom a fakturou v mongolcine. Je to v poriadku? Predavajuci mongolcan mal stranku v roznych jazykovych mutaciach(hodinky.sk,.cz,.de,.pt atd.) a jednou z nich bola aj slovencina. Podla mna to v poriadku nieje. Mylim sa?
P.S.:vytvorenie beznych domen nepodlieha ziadnym inym zakonom, tzn. nema suvis s DPH a inymi obchodnymi zakonnmi.:)
Dáša_
24.03.08,06:06
P.S.:vytvorenie beznych domen nepodlieha ziadnym inym zakonom, tzn. nema suvis s DPH a inymi obchodnymi zakonnmi.:)

Ale zasielanie tovaru do cudziny z sk už súvislosť napríklad s dph má.


citácia zo zákona o DPH (nášho)
§ 6

(1) Ak zahraničná osoba dodáva tovar do tuzemska formou zásielkového predaja a celková hodnota bez dane takto dodaného tovaru dosiahne v kalendárnom roku 1 500 000 Sk, táto zahraničná osoba je povinná podať žiadosť o registráciu pre daň Daňovému úradu Bratislava I, a to pred dodaním tovaru, dodaním ktorého dosiahne hodnotu 1 500 000 Sk.



Takže treba študovať aj zákony o DPH krajiny, do ktorej chceš dodávať. Obdobne je to upravené v každom. Aj ked hranica je asi dosť vysoká.
driverist
15.04.08,11:34
Dakujem za odpovede. Takze predpokladam, ze jedine co som povinny je sledovat si celkovu hodnotu zaslaneho tovaru do zahranicia, aby som sa nestal platcom dane v tom ktorom state(samozrejme okrem ostatnych povinnosti, ktore mi vyplivaju na SK).
Aj ked mi to zakon neprikazuje(dufam), pri kazdom tovare na strankach, ktore budu v jazyku danej krajiny, budem uvadzat, ze tovar je zo Slovenska, priadne, ze tovar obsahuje slovensky navod na pouzitie, aby som predisiel pripadnym nedorozumeniam. Ak mate inu radu, ako to vyriesit, budem rad.;)pekny den
D.
Davor
10.04.09,20:38
Ako to mate vyriesene s dopravou? Ja idem otvarat internetovy obchod (ktory by mal zasielat do celej EU), ale nemam zatial vyriesenu dopravu. Pozeral som niektore kurierske firmy (aj sl. postu) ale zda sa mi to strasne drahe do zahranicia...
Filip Glasa
11.04.09,10:04
posielam do európy poštou. Kto chce tovar dodať do zahraničia, tak väčšinou nemá problém si za poštovné zaplatiť.
Vždy nacením to poštovné individuálne aj podľa toho ako bude kupujúci platiť.