storesperson
20.01.08,01:15
Dobrý deň.
Poprosil by som o radu.Od septembra minulého roku som rozvedený.Deti nemáme.Manželka odišla bývať k rodičom už pred naším rozvodom.Chcem sa opýtať,ako to bude s rozdelením nášho majetku.Máme 2-izbový byt.Ten je v osobnom vlastníctve nás oboch.Ja som tento byt nadobudol ešte pred svadbou,ako družstevný.Tak isto som ho ešte celý zariadil pred svadbou.Počas manželstva som ho odkúpil do osobného vlastníctva.Pred rozvodom ešte prišla do bytu aj so svokrou a sestrami a vzali ešte aj nejaké veci,ako žehlička, foťák,riady a pod.Všetky úspory,ktoré sme mali ostali na manželkinom učte a tá si ich vzala a tvrdi mi,že už ich dávno minula.Mne zostali len nejaké úspory na stavebnom sporení.Ja mám auto,ktoré som kúpil počas manželstva a je zaregistrované na moje meno.
Može mi niekto poradiť,ako mám postupovať a na čo mám nárok.
Vopred vám veľmi pekne ďakujem.
fernando
06.03.08,16:36
ja mam tiez podobny problem, tiez som kupil rodinny dom pocas manzelstva za svoje uspori, aj sam splacam uver a exmanzelka ziada odomna aj tak polovicu z hodnoty domu. ak chces mozme sa neako skontaktovat,pomoct si neakymi radami hoci cez email a potom aj cez telefon.
Amparo
07.03.08,06:55
Fernando, vo vasom pripade otazka znie, kto je napisany ako vlastnik na liste vlastnictva rodinneho domu? Kupili ste ho vylucne za svoje uspory /zo spolocneho nesla ani koruna?/ a ste tak aj napisany ako vylucny vlastnik domu? Lebo ak je tomu tak, tak dom ziadat nemoze, moze ziadat iba to, co sa zo spolocneho vynalozilo na rodinny dom - napriklad na zariadovanie a podobne. Ak ste vsak dal na dom svoje uspory a prilozili ste nieco zo spolocneho, alebo ak mate dom zapisany v BSM, tak je to ovela komplikovanejsie. V tom pripade by sa islo opacne - dom je spolocny, moze ziadat svoj podiel a vam by sa len vratilo to, co ste dali zo svojho vylucneho vlastnictva /uspory/ na kupu domu, aj ked mam pocit, ze aj v tomto pripade by sa dalo pospekulovat, lebo tu existuju viacere zaujimave ceske judikaty.

Takisto storesperson, tu nie je jasne, kto je zapisany ako vlastnik bytu? Teda pisete, ze ste odkupili byt do osobneho vlastnictva, teda ste napisany ako vylucny vlastnik bytu? Alebo ho mate v BSM /bezpodielovom spoluvlastnictve manzelov?/
Pokial ide o tie hnutelne veci, ktore manzelka pobrala, vsetko si zapiste, uvedte si aj pribliznu hodnotu, ktoru si myslite, ze veci mali. Aj tieto veci patria do BSM a musia sa vyporiadat. Tu je problem jedine v tom, ze ak si to nevyporiadate dohodou alebo nepodate na sude v lehote do 3 rokov od rozvodu navrh na vyporiadanie, nastupi znama zakonna domnienka a hnutelne veci tak pripadnu tomu z manzelov, ktory ich pouziva - cize by pripadli manzelke.
A pokial ide o uspory...nemate stare vypisy z uctu? Nemozete si ich zohnat? Aby ste presne na sude mohli zdokladovat, aka hotovost tam bola a ze ju exmanzelka minula. Aj tato hotovost sa musi vysporiadat a je jedno, ze uz ju minula, skratka islo o spolocne peniaze, nadobudnute pocas manzelstva, a tak sa musia vyporiadat. Ze ich minula je len na jej skodu.
fernando
07.03.08,10:25
Na liste vlastnictva sme zapisany obaja, aj exmanzelka zatial je to este ako BSM, ale uz uplinula doba 3 roky po nadobudnuti pravoplatnosti rozvodu, ale neviem, ak ona podala svoj navrh na vysporiadanie BSM asi mesiac pred uplinutim tych 3r.ale hned asi tyzden nato vzala spat svoj navrh, tak ci sa zastavila doba plinutia tych 3r. lebo ja som potom,ked mi prisla odpoved z krajskeho sudu,ze ona mala pravo na spatvzatie navrhu a moje odvolanie zamietli, tak ja som hned nato podal svoj navrh na vysporiadanie , hoci uz teoreticky presli tie 3.roky po rozvode, ale ci som bol este v ochranej lehoe, alebo sa takymto sposobom nezastavuje doba plinutia a uz to nieje BSM, ale podielove spoluvlastnictvo a ci v tom pripade sa beru do uvahy moje investicie, aj splacanie uveru, ktore splacam vylucne ja. Spolocne boli len splacanie uveru asi po dobu 2 rokov, ked sme zili v spolocnej domacnosti a exmanzelkou, to jest cca 1500sk mesacne, aj neake rekonstrukcne prace na rodinnom dome, mensieho rozsahu.Mam vsetky doklady o tom ze som mal svoje prostriedky na kupu rodinneho domu, ktore som mal nasetrene este pred uzavretim sobasu, aj po rozvode sam splacam uver na spominany rodinny dom, ktrory este do dnesneho dna neni ani splateny, chyba este asi splatit cca 30tisic, tak ci aj to musi sud brat do uvahy a priznat, ze to splacam ja, tak to tiez odpocita zo splocneho majetku.Tu je len spor o rodinny dom, ostatne hodnoty/hnutelne veci/, ktore patrili do BSM su vysporiedane. Mozte mi aj napisat cisla tych judikatov, ktore riesia podobny pripad, aj ak su ceske, tak ci sa vstahuju aj pre slovensko. za skoru odpoved vopred dakujem.
fernando
07.03.08,10:33
podrobnejsie to mam napisane na 8 strane tejto stranky pod mojim nickom fernando.
Amparo
07.03.08,13:31
Fernando, mam pocit, ze s vami pekne vybabrala. Preco ste nepodali Navrh na vyporiadanie v lehote vy? Tym, ze ho ona vzala spat, sa lehota neprerusila, tym ze bol navrh podany, lehota ani nespocivala /docasne neplynula/. Ak ste podali navrh neskoro - t.j. po 3 rocnej lehote, navrh vam zamietnu, lebo uz je to vyporiadane domnienkou a teda uz ani nezalezi na investiciach, pretoze tymto by ste mohli argumentovat iba na sude, takto sa exmanzelka stala podielovou spoluvlastnickou zo zakona a kataster ju tak aj musi zapisat. Takze je to nanic.

Pokial ide o ten judikat, je jeden cesky judikat Najvyssieho sudu /22 Cdo 2914/99/ zo dna 25.10.2001, ktory hovori, ze sud moze rozhodnut pri vyporiadavani aj tak, ze vec prikaze do vlastnictva tomu z manzelov, ktory sa o nadobudnutie a udrzenie vaci zasluzil vylucne - to by sa hodilo na vas pripad, kedze ako vlastnici ste boli zapisani obaja, ale o nadonudnutie ste sa zasluzili iba vy.

Ale, ako som pisala vyssie, kedze uz uplynula 3 rocna lehota, je vam judikat nanic.:(
fernando
08.03.08,19:39
Moj pripad je este zatial na sude, aj uz bolo zopar pojednavani, ale sud nam stale dava moznost sa mimosudne dohodnut, len exmanzelka stale ziada polovicu, nechce priznat moje investicie, ani ze ja splacam ten uver. Ona nevie predlozit ziadny doklad o tom,ze niecim prispele do financovania, kupi rodinn.domu.Ak by sa vysporiadavalo podielove spoluvlastnictvo sudnou cestou, ci sud prihliadne na moje investicie a prisudi mne dom,stym aby som ja vyplatil ju z polovice, ktoru ohodnoti sudny znalec, aj ci mozem mi odklepnut aj to ze jej nemusim celu sumu vyplatit naraz, ale na splatky ,,napr. splatky cca 2-3tisic mesacne,alebo vacsie sumi",alebo prisudi jej dom, aby ona vyplatila mna,ked ona navrhne,ze ona ma vyplati naraz celou sumou . Ona uz tu nebyva asi cca 6 rokov, ani tu nema trvaly pobyt a uz je aj odvtedy vydata, aj ma dalsie dieta z toho manzelstva. Z masho manzelsva mame jedno dieta, ktorej prispievam pravidelne vyzivne, ako urcil sud, aj ju beriem k sebe kazdy druhy vikend.
fernando
11.03.08,16:56
Je tu niekto, kto mi v tom vie poradit?
fernando
16.03.08,18:01
je tu niekto, poradak, co by mi poradil,ako mam dalej postupovat?
vieroslava
17.03.08,06:31
Najlepšie bude, keď počkáš na výrok súdu.
Sú dve možnosti: buď si stihol termín 3 rokov a súd rozhodne, alebo si lehotu nestihol a v tom prípade už nemáš inú možnosť len manželke vyplatiť polovicu, pretože po uplynutí 3 ročneej lehoty na vysporiadanie sa delí nehnuteľný majetok presne na rovnaké diely.
fernando
17.03.08,18:42
Rozumiem, ale neviem, ci budem musiet vyplatit polovicu celou sumou, alebo jej mozem platit aj na splatky, hoci ona bude chciet vyplatit naraz. A co ak ona navrhne, ze ona vyplati mna hned celou sumov, ale ja nechcem od nej, aby ma vyplatila, lebo ja v tom dome byvam, aj som odvtedy opravoval, prerabal dom.
fernando
26.03.08,17:58
Je tu niekto, kto mal podobny problem, aj ako to dopadlo?
Gabi2310
14.02.09,14:40
Aj ja mám problém s vysporiadaním BSM. Podnikový byt v ktorom bývam od narodenia som po odsťahovaní sa rodičov, dostala od zamestnávateľa pridelený ja, keďže som bola zamestnaná v tom istom podniku ako otec. Neskoršie sme ho s manželom odkúpili za zostatkovú cenu 32 tisíc, ale prostriedky na jeho kúpu mi dal môj otec, na čo mám aj darovaciu zmluvu. Manžel neprispel ani korunu, navyše po čase začal holdovať alkoholu a hazardným hrám, bol agresívny, nedalo sa s ním ďalej žiť. Po rozvode dal návrh na vysporiadanie BSM a chce odo mňa 450 tisíc. Nie je s ním možná nijaká dohoda. Neuznáva nič, čím nám môj otec pomohol počas manželstva, keďže pre jeho spôsob života nám stále chýbali peniaze. Nezaujíma ho čo bude s deťmi, kde budú bývať a z čoho budú žiť. Stále si kladiem otázku ako je možné, aby človek, ktorý zruinoval rodinu, mohol si nárokovať také nehorázne peniaze. Zničil nám život a ešte mu máme za to zaplatiť!!!
Zuzana3271
22.02.09,16:44
Dobrý deň,

mala by som otázku s exmanželom už máme vysporiadané BSM, ale aj keď mám polovicu bytu aj tak sa tam nemôžem dostať?Vymenil zámky a užíva si byt s priateľkou. Viete mi poradiť ako to vyriešiť aby som sa dostala ku kľúčom a ostatným veciam, ktoré tam mám?Polícia súd????