miriel
04.02.08,21:46
ahojte poradaci . dlhšie som tu nebola a mam problem založit temu .
potreboval by som radu ak niekto vie ako , kedy akým spôsobom môže SVB vymahať nahradu škody od predsedu / byvaleho / dakujem
Tanče
04.02.08,21:35
zvykne sa to robit súdnou žalobou. alebo trestným oznamenim.
čo vyviedol?
miriel
05.02.08,07:20
tažko na to odpovedať lebo ten byvalý predseda som ja .
vykonavala som tuto funciu dlhšie obdobie a v tom čase sme zateplovali bytovku .Ako štatutar som podpisovala ZOD ale žial natrafili sme na firmu ktora zbabrala čo mohla a preto som to riešila stavebným dozorom a obratila som sa na pravnika kvoli nejakemu schodnemu ukončeniu zmluvy ktora plynula. Môj postup sa nepačil niektorým vlastnikom/ jednalo sa o samozrejme o financie / a kedže som nemala oporu vo vlastných ludoch ktorých som zastupovala kvoli našim peniazom ..po čase som to vzdala. Lenže v čase plynutia ZOD som samozrejme podpisala zalohovu fakturu a zučtovaciu po ukončení strany bytovky tak ako bolo v zmluve / Podotykam že po konzultacii so st. dozorom aj pravnikom /či je to v hodnote odvedenej prace ..vtedy ešte robili .
Kedže sme ich potom neskor chceli penalizovať za omeškania a spôsobené škody z našej strany boli splnene zlmuvne podmienky aj dodržane platobne podmienky.a po ukončení sa to malo kompenzovať zápočtami ..keby nebola uhradena faktura plynuli by nam rovnake penale ako im z omeškania terminu takže by sa to nulovalo .
Teraz SVB funguje špecifickým spôsobom ..dali odsuhlasit vykon spravy !
/ to bolo predmetom mojich predošlých vstupov do porady/ a funkciu predsedu vykonava nejaká pani z ineho sidliska ...ale to neriešim
Teraz vidim v pozvanke bod - odsuhlasenie navrhu na vymahanie škody vo vyške 300 000 od byvalej predsedkyne ...predpokladam, že sa jedna o tu zučtovaciu fakturu ..kedže firma dalej nepokračovala .
Mrzí ma to lebo všetko čo som robila som robila v dobrej viere a na ukor všetkeho ostatného ..ved jednalo sa aj o moje peniaze ako vlastnika .
Teraz to vyzera na sudny spor lebo samozrejme použijem všetky možne prostriedky na svoju ochrranu . Som si vedoma že zodpovedam za škody spôsobene SVB , ale tu sa mi to nejaví ako že som robila niečo proti nim. ..len som na zaklade splnomocnenia vybavovala a najmä podpisovala naležité dokumenty . ...preto som sa rozhodla aj hodiť to sem na poradu lebo ste tu viacerí predsedovia aby ste aj vy vedeli ako v prípade že niečo nevyjde v podstate davame do hry niekedy vlastný krk . ..
ak mate niekto skusenosti s tým čo všetko je chapané ako škody spôsobene SVB ktoré je formulované v zmluvach o SVB ..v sekcii PREDSEDA budem rada ak sa mi ozvete .Nech viem čo ma čaka ..
Elena Navrátilová
05.02.08,07:32
Presne toto si neuvedomuje ani človek, ktorý vykonáva "funkciu" predsedu... je mi Ťa hrozne ľúto, lebo takémuto riziku je skutočne vystavený každý predseda. Aj keď si to konzultovala so stavebný dozorom, s právnikom.. dnes to už nikto nechce uznať. Pozri, aj túto sumu predsa môže súčasná predsedníčka so správcom vymáhať od firmy, ktorá tú zálohu prevzala. Od nich to majú vymáhať, nie od Teba. Oni nedodržali zmluvu a nie Ty. Dúfam, že sa cítiš lepšie, aj keď verím, že Ti je veľmi ťažko. Nemám rada "vyzvedania" typu ... a čo urobil ten Váš predseda? Je mi z toho ťažko, nikto si predsa vedome nebude vyrábať takéto problémy. Možno dajú Tebe za vinu o sume 300000,-, ale je na štatutárovi dostať sa k tej sume hlavne od vinníka. A to je firma, ktorá nedodržala ZoD. Ty si len podpísala ako štatutár.
miriel
05.02.08,08:11
dakujem za podporu . Celkovo to bude teraz problamatickejšie lebo ak pôjde o spor s SVB všetky doklady som odovzdala a nevidim realnu šancu dostať sa k nim aby som ich mohla nasledne použiť ..no uvidim ako sa to vyvinie .Nemam popravde ani chuť sa zučastniť tej schôdze ..
Len som chcela vedieť či ma niekto predstavu ako to bežne funguje a čo je posudzované ako "umyselne" poškodzovanie / ved som tu čitala kolko prispevkov aké sprenevery narobili niektorí neodvolatelní predsedovia ap./ tam by som to chapala . .., keby som to tušila ako sa to bude vyvíjať tak by som fakt doporučila miesto zapisníc robiť zo schôdzí videozaznamy , lebo niekedy už po dvoch dnoch nie je pravda čo sa kde odsuhlasí a povie. Aspon u nas to tak funguje a najmä teraz ako funguje nový predseda .
Niekedy sa až čudujem ...bola som vlastne na tej schôdzi ..lebo v zapisniciach je upplne niečo iné ...no čo už , sme len ludia. Budem informovať
Jumil
05.02.08,08:32
Zmluva o dielo bola uzatvorená medzi SVB a stavebnou firmou. Zo zmluvy o dielo vyplývalo zaplatiť zálohovú faktúru za čiastočne urobené práce. Ty ako št. zástupca SVB si plnila len povinnosti vyplývajúce zo zmluvy o dielo pre SVB. To, že firma neurobila kvalitatívne práce podľa zmluvy a ako pochybila by malo byť predmetom žaloby medzi SVB a uvedenou firmou a vymáhanie peňazí za zlé odvedenú prácu. Ty máš svedomie čisté a robila si v prospech SVB podľa najlepšieho vedomia a svedomia. Tí, ktorí proti Tebe zbroja, kde boli, keď nedali návrhy a ponuky lepších firiem, po funuse je každý múdry.
Elena Navrátilová
05.02.08,08:53
dakujem za podporu . Celkovo to bude teraz problamatickejšie lebo ak pôjde o spor s SVB všetky doklady som odovzdala a nevidim realnu šancu dostať sa k nim aby som ich mohla nasledne použiť ..no uvidim ako sa to vyvinie .Nemam popravde ani chuť sa zučastniť tej schôdze ..
Len som chcela vedieť či ma niekto predstavu ako to bežne funguje a čo je posudzované ako "umyselne" poškodzovanie / ved som tu čitala kolko prispevkov aké sprenevery narobili niektorí neodvolatelní predsedovia ap./ tam by som to chapala . .., keby som to tušila ako sa to bude vyvíjať tak by som fakt doporučila miesto zapisníc robiť zo schôdzí videozaznamy , lebo niekedy už po dvoch dnoch nie je pravda čo sa kde odsuhlasí a povie. Aspon u nas to tak funguje a najmä teraz ako funguje nový predseda .
Niekedy sa až čudujem ...bola som vlastne na tej schôdzi ..lebo v zapisniciach je upplne niečo iné ...no čo už , sme len ludia. Budem informovať Na to s tými zápisnicami treba poukázať. Ak si myslí nová predsedníčka, že klamstvom ďalej zájde... hlavne sa musíš sama sebe veriť. Tvoja obhajoba ani nie je veľmi potrebná. Každý súdny človek uzná, že Ty ako predsedníčky si nič nepodcenila. Či by si to podpísala Ty, alebo nová predsedníčka... Sklamala a oklamala firma, nie Ty.
miriel
05.02.08,12:04
to je sice pravda lenže teraz všetci vidia len to ako to dopadlo ..čo všetko sa riešilo pred tým a počas realizacie..to už všetci zabudli .
tým že nebolo jednoduche najsť firmu ktorá dorobí začate prace a samozrejme že si teda sama určí podmienky aj cenu za to sme sa ako vlastníci dostali k stavu že to zrazu prekročilo planovaný rozpočet a zobraný uver takže teraz sa pokušaju tí ostatní ..zobrať kdesi tie peniažky ktore chybali no a tak im napadlo predsa ..ved ty si podpisovala zmluvy ..a zrazu ake je to jednoduche ..ako predseda zodpovedaš za to , my sme len chceli zateplenie . To že sme všetci vlastnici sami vyberali a konzultovali každu jednu ponuku a hlasovalo sa a teda sme ju vyberali všetci , môj bol tiež len 1 hlas pri výbere ..to už nie je podstatné , podstatné je že ja som to za nich podpisala...nesťažujem sa ale je to fakt nefer pretože ja planujem, v tom dome existovať dalšie roky - rokuce a bez ohladu na to ako čo bolo a čo sa dialo .. stale bude v ludoch rezonovať len to že ved si im dala naše peniaze . Keby bola ta praca ktorú odviedla ta firma čo to dorabala 100% tak ani neceknem ale je to to iste , čo by nam boli snad dorobili tí pôvodní a určite za ine peniaze lebo boli viazaní zmluvou ..., po pravde ani neviem ako to dopadlo ..znechutilo ma to takže neviem či im konečnu zučtovaciu platbu konečnu nova predsedkyna pustila ..ak ano tak mam snad šancu argumentovať že ked už nerobili a bolo jasne že to nedorobia tak už sme im tie konečne peniaze davať nemali.. no už je po funuse a teraz je každy hrdina ..
Halli
05.02.08,12:58
Miriel aj ja ťa úplne chapem a ty sa skús brániť ako len vieš. Ak si presvedčená o tom, že si neurobila žiadnu zásadnú chybu, poraď sa s právnikom a nenechaj sa vystavovať všetkým tým útokom. Vážim si, že si to sem napísala, može sa to prihodiť hocikomu z nás a týmto si to všetci s hrozou uvedomujeme ako vystavujeme svoju kožu...Verím , ale že sa to skončí pre teba s čo najmenšou stratou a držím ti palce.;)
peton
05.02.08,19:09
Miriel, v tejto chvili mozem poradit len to, aby si si zobrala papier a snazila si pospominat na vsetko mozne a nemozne co sa dialo a napisat si to na papier. To preto aby si si urobila prehlad v myslienkach, ukludnila sa a zacala s chladnou hlavou rozmyslat. Uvidis, ako sa Ti tie rozlietane myslienky pekne poskladaju. Na papieri budes mat vzdy pritomne argumenty proti utokom spoluvlastnikov, aj napriek tomu, ze nemas uznesenia zo zhromazdeni (ktore su v tomto pripade uz bezpredmetne, kedze su v inych rukach). Bude to dlhe pisanie, ale pomoze Ti to v orientacii a k vlastnej obhajobe. Vlastne Ty si uz zacala... tu na Porade. Tak pokracuj. Drzim palce. Verim v uspech. :-)
Tanče
05.02.08,19:51
Miriel prepač, za tu otazku "čo vyviedol" absolutne ma nenapadlo že ja tato situácia opačné garde ako som pochopila ja. ALe tvoja otazka bola strohá na ktorú bolo ťažko nájsť rorsiahlejšiu odpoveď preto ten môj dotaz. Nešlo o vyzvedanie ale o snahu objasniť tvoj problem.
Elenka ti veĺmi povzbudzujuco napisala, že to nie ty si na vine ale tá firma. Teda žaloba smerom k tebe je dosť zcestná, keď ste o tom hlasovali spoločne.
Neviem si dosť dobre predstaviť, čo sa má skrývať za tou formulou "schválenie návrhu na vymáhanie škody...". Vymáhať škodu si môžu predstavovať napr. aj tak že ti napíšu,: schválili sme návrh na vymáhanie škody tak nám túto škodu uhraďte....". Alebo žeby mali skutočne na mysli súdnu žalobu?. V tomto prípade by som ti odporúčala na tú schodzu isť po porade s právnikom, a možno aj za jeho prítomnosti, aby im vysvetlil, čo všetko obnáša podanie žaloby na súd a ešte v takejto veci, ktorú by ti podľa mojich skusenosti nikto na súde nenašil. A pekne im vyčísliť čo všetko by takáto žalôbka stála vaše spoločenstvo. Nech nie su naivní v predstave, že to vyhrajú a ty im to krásne zaplatíš.
A za ďalšie, keby predsa, (lebo blbost je nedozierna) by som ti poradila, vyžiadať si všetky zápisy zo schodzí rokovaní a hlavne hlasovaní. Myslím, že predložiť su ti to povinní, v tomto by sa ti Elenka vyjadrila určite presnejšie. Mala by si si urobiť kopie, a ak by to nechceli dať z ruky, zober si fotáčik, a pekne pred nimi si všetko pofoť. Ono to nie je také jednoduché, dať žalobu a myslieť si že súd im to uzná. Oni to musia dokázať, že si niečo spreneverila, alebo ich podviedla, musia isť na súd vypovedať, a hlavne museli by ti dokázať, že si z toho mala osobný prospech!!! takže by museli pekne krásne všetko dokladovať, aj tie zápisnice zo schôdzí, pretože ty by si sa tým bránila. Ak ti to nedokážu a súd uzná, že ich dôkazy nie su dostačujúce a jednoznačné na tvoje obvinenie, tak to zamietnu ale súdne trovy niekto zaplatiť musí..... a mimochodom, niekto na ten súd od nich bude musieť isť vypovedať čo nie je len taká udalosť, že idem si sadnúť pred sudcu, prokurátora, obhajcov a zodpoviem na pár otázok, prípadne aj samostane vypovedať celú udalosť. Noooo, videla som pár žalujúcich čo sa na tej stoličky nezmohli na rozumne slovo ale pred vyšetrovateľom sa búšili do prs a boli geroji.... Takže je to aj o tom....
píšem aj tekéto veci, lebo toto si ľudia vôbec neuvedomujú a ked príde na lámanie chleba tak hrebienok je fuč.
A hlavne, nemaj nervy, konštruktívne sa priprav, s kludom im vysvetli tvoje postavenie v tomto probléme a hlavne aj postavenie a zodpovednosť aj všetkých ostatných, ktorí hlasovali a teda aj právne nároky kto-komu -čo.
jozka56
05.02.08,20:26
Miriel, to co pises je dobra haluz. Muselo byt u Vas veselo, ked odvolali aj predsedu. Kedze sa uz nemozes dostat k ziadnym materialom /zapisnice,../ ostava, uz len tvoja pamat. Vrelo ti odporucam ist na schodzu, poziadat o slovo a znovu majitelom bytov SVB zopakovat cely priebeh zateplovania a sucasne si vyziadat schvalit uznesenie na zaklade tvojich argumentov, ktore treba odhlasovat. Dorucenie kopie uznesenia si vyziadaj aj s podpisom zapisovatela a overovatela zapisnice. Je mi nevolno, ked vidim. co sa moze aj nam prihodit, lebo na jar ideme zateplovat plast bytovky, strechu uz mame. Drzim ti palce!!!:---
miriel
06.02.08,08:45
dakujem všetkym za podporu , ani si neviete predstaviť čo to pre mna znamená a najmä teraz . Uvažovala som sica nad tým že celú schôdzu odignorujem lebo to už ani nie su schôdze, ale neviem to ani nazvať . Od obdobia kedy som vzdala funkciu a odvolali učtovníčku svb sa "moci ujali " na slovovzatí odborníci ..ako som už spominala nevedia ani čo je vykon spravy a čo svb , preto ma nebaví chodiť tam a snažiť sa niečo vysvetlovať že to čo robia nie je proste možne .
Toto už však zasahuje dost značne do môjho života .. najmä ak ste si všimli môj druhy prispevok sa týkal dobrovolnej dražby na byt a mam velmi silne podozrenie že oni si chcu odsuhlasením tohoto navrhu poistit prípadne možne vymahanie škody , lebo ked som si kontrolovala učty ako najomca som si vedoma že nemam žiadne zaväzky voči svb a pochybujem že by boli takí hlupi aby išli do takehoto boja kvoli nejakej tisicke , ale kedže odsuhlasenie tohto bodu teda navrh na dobrovolnu dražbu na môj byt predchadza bodu kedy chcu odsuhlasiť navrh na vymahanie škody .. začínam si to davať dokopy či nekuju nejake velmi velke pytle a v tomto pripade už som radšej pripravená ist sa braniť ked tak aj v pritomnosti pravnika .
Stretli ste sa niekto s tým aby sa funkcie predsedu spojila automaticky s tým že sa rovno poistia pre prípadne škody takouto neda sa mi to nazvať inak ako "kravinou"že si odsuhlasia založne pravo formou dobrovolnej dražby na majetok predsedu .
Myslim že ak začnu takúto etapu fungovania svb ...predpokladam že funkcia predsedov zmizne zo sveta....lebo v tomto prípade mi nenapade nič ine ako prislovie ..za dobrotu na žobrotu ...ostava mi len spoliehať sa na zdravy rozum aspon niektorých jedincom , ktorí nepodlahnu dvíhaniu ruky pri všetkom ako je to po väčšine zvykom .
Jozef I
06.02.08,10:39
Napísal som toto isté aj do inej témy ale skôr to patrí sem.

Myslím, že nik nemôže predať môj byt (ani ho dať do dražby), ak mám splnené všetky povinnosti a platby, ktoré som bol povinný zaplatiť. Žiadna zábezpeka pre prípadné škody len tak, že si niekto niečo zmyslí, nie je možná. Najprv by muselo byť nejaké súdne rozhodnutie, že škoda vznikla, za druhé, že ju je niekto povinný zaplatiť, a až v prípade nazaplatenia v danom termíne sa môže začať vymáhať suma. Ale tiež by som nepovedal, či sa to dá zrovna dražbou o ktorej rozhodli moji susedia. Toľko môj názor.