renča1
16.03.05,11:59
Prosím o radu ako sa v Alfe priraďujú PF došlé zahraničné k došlým daň.dokladom zahranič. cez čo sa to robí. Tuzemské viem, ale ako sa to robí zo zahraničím nieje písané ani v pomocnej príručke.

Ďakujem.
renča1
17.03.05,04:50
prosím Vás to mi naozaj nevie nikdo poradiť?
Janna
17.03.05,05:38
Ja to robím tak, že zaevidujem došlú preddavkovú faktúru, v evidencii záväzkov - preddavok. Uhradený preddavok účtujem ako iný neovplyvňujúci základ dane.
Ked mi príde riadna faktúra, tú zavevidujem do evidencie záväzkov - faktúra EU (tovar alebo služba).
Týmto dňom vystornujem interným dokladom v peňažnom denníku preddavkovú faktúru a druhým interným dokladom to zaúčtujem ako výdaj za tovar (materiál..)
j.
renča1
17.03.05,07:36
a došlú zahr.Pf nahadzuješ ako dávaš tam aj cudziu menu a kurz NBS v prepoč. na SK
lebo kedˇju uhradím vznikne mi tam kurzový rozdiel čo je blbosť, mám tú PF evidovať s nulovou hodnotou aj bez cudzej meny?
victoria
17.03.05,07:46
Vzniknutý kurzový rozdiel si vysporiadaj cez príjem-výdavok neovplyvňujúci základ dane, aby sa ti vysporiadala faktúra v evidencii ale zároveň ti to neovplyvní príjmy ani výdavky. Ja som to urobila takto.
renča1
17.03.05,07:59
babky ale mne vzniká kurz.rozdiel na Pf lebo zaevidujem PF v cudzej mene a použijem kurz NBS v deň vystavenia a automaticky mi to prepočíta na SK a uhradím iný deň a vtedy vzniká kurz.rozdiel a chcela som poprosiť o radu ako mám nahodiť PF či ALFA umožňuje nahodiť PF s nulovou hodnotou, aby tam zostala len úhrada a tým pádom by mi nevznikal kurz.rozdiel.
Janna
17.03.05,08:30
Kurzový rozdiel, či už zisk alebo stratu si vyrovnáš priamo v evidencii záväzkov.
V evidencii záväzkov si pridám druhú úhradu a tam napíšem bud plusom alebo mínusom sumu, aby som vyrovnala záväzok do nuly, do čísla dokladu si dám poznámku kurzový zisk alebo strata.
Kurzové rozdiely, ktoré vznikajú z pohľadávok alebo záväzkov sa neúčtuju v peňažnom denníku.
j.