TAXISPB
28.02.08,12:23
Ahojte, chcela by som radu:

v r. 1956 môj starý otec vyhral súd I. stupňa, avšak žalobca sa odvolal na Krajský súd a ten potrvrdil rozhodnutie Okresného súdu. V poučení rozsudku Krajského súdu je napísané, že voči tomuto rozhodnutiu niet opravného prostriedku. Teraz som bola na súde vybrať si odpisy týchto rozhodnutí a zistila som, že nie sú právoplatné, nakoľko chýbajú 3 doručenky od rozhodnutia Krajského súdu - od právneho zástupcu žalobcu a od dvoch žalovaných (ktorí vlastne spor vyhrali), ale sú už mŕtvi.

Prosím Vás o radu ako ďalej, čo mám urobiť pre právoplatnosť týchto rozhodnutí, alebo je potrebné vôbec mať právoplatnosť, keď krajský súd rozhodnutie okresného súdu potvrdil a voči rozhodnutiu krajského súdu už nie je možné sa odvolať?

Janka
Amparo
29.02.08,07:34
Podla mna je potrebne mat na sudnom rozhodnuti vyznacenu pravoplatnost /ci vykonatelnost/ vzdy, a to aj pokial ide o druhostupnove rozhodnutie, ktorym sa len potvrdilo rozhodnutie sudu prveho stupna. Pokial ide o ten stary rozsudok, obratila by som sa na sud, aby si oni sami stanovili, kedy rozhodnutie nadobudlo pravoplatnost. To ze chybaju dorucenky nevadi, plati potom zakonna domnienka dorucenia, ide len o to, ze si musia priblizne preratat, kedy by teda nastupila domnienka a kedy sa rozsudok spravoplatnil. To, ze vec je stara a dorucenky chybaju, este neznamena, ze nie su povinni pravoplatnost na rozhodnuti vyznacit.