JankaV
10.03.08,15:08
Neviem, či som v správnom fóre, ale chcem poprosiť, kto sa vyzná, existuje nejaká norma pre paneláky, že musí byť vetranie?
Ide o to, že v paneláku síce bol niekedy prievan cez tú šachtu, ale ak boli dvere OK, tak problém neexistoval.
Teraz nám zrekonštruovali panelák a aj menili celú strechu, z rovnej urobili šikmú, a asi v nej nenechali žiadne vetranie. Všetky pachy z celého baráku idú do bytu. Aj keď spustím tie ventilátory čo sú v kúpelni a vo WC, moc tzo nepomáha. Dokonca sú také smrady ako kanalizácia a to bývame na 4. poschdí. A keď vojdem do vchodu, to je katastrofa. Ale najviac sa obávam, že všetky bacily a choroby sa krútia v jednom paneláku.

Prosím vás existuje na toto zákon?
najag
10.03.08,14:42
Existuju samozrejme normy na vymenu vzduchu v byte za hodinu. Ale k problemu. Zmenou strechy na sikmu strechu sa nemalo zmenit odvetravanie. Pretoze vyduchy z odvetravania sa mali iba predlzit nad strechu. Skor si myslim, ze ak je panelak stary, tak motory maju uz zadrete loziska, pri cinnosti boli neznesitelne pre horne byty pre hluk, takze ich jednoducho vypli, pretoze istice su hore na poslednych podlaziach. Je treba vymenit motory za nove, mozno este vykonnejsie, nestoja vela . Takze asi odvetravanie nefunguje teraz vobec. Kazda strana vchodu-bytov ma svoj motor vacsinou.
sthruska
10.03.08,14:54
Alebo dodávateľ nepredĺžil vetracie potrubia - môj typ. Urobil by som ich kontrolu.
majkii
11.03.08,13:16
je to pravdepodobné, že chyba je v odvetrávaní a zhotoviteľ alebo už projektant asi pozabudol na odvetrávanie bytov a kanalizácie. V súčastnosti sa dá odvetrývanie bytov cez ventilačné šachty riešiť turnínovou alebo bezmotorovou vetracou hlavicou.
JankaV
10.04.08,05:49
Vážení priatelia, tak som za tým išla ako ste mi poradili a katastrofa. Došla som až k projektantovi, ktorý povedal, že projektoval zateplenie, na strechu si predseda zobral iného projektanta, s lacnejším riešením. Projektant ktorý odmietol takto projektovať strechu ešte povedal, že upozornil na to, že takto robená strecha je v rozpore so zdravým rozumom a so všetkými zákonmi a nariadeniami. Preto nám steká po oknách voda a preto je v paneláku vzduch ako v kanále. Vetranie je presne len vyvedené nad byty a tam to asi všetko plesnie a smrdí a pretože je barák celý zaplastovaný tak ten pach ide do bytov. A je to mimoriadne zdraviu škodlivé a ten nevetraný vzduch je výbušný.
Teraz zháňam info o tom, či je možné na toto podať trestné oznámenie, pretože peniažky nie sú, predseda sa znova krútil, že ich urguje - už 2 roky- a na súd nech to dám ja, lebo ja mám problém. No nezabiješ?
Ďakujem všetkým za radu a tým, ktorých rekonštrukcia ešte len čaká varujem, nech si dajú pozor na lacné riešenia.
Pekný deň prajem
trzovka
10.04.08,06:33
Dobrý deň, chcem sa spýtať ak žiadame pôžičku od ŠFRB, ako spoločenstvo na obnovu paneláka, ako je to s hlasovaním. Máme informáciu, že na prezenčnej listine musí byť toľko podpísaných, koľko je uvedených na liste vlastníctva. Hlas za jeden byt, má byť len jeden. Ako je to vlastne s tým hlasovaním?

Vďaka

Ada B.