mmade
11.03.08,13:18
AHOJTE PORADACI,

SURNE BY SOM VAS CHCELA POPROSIT O NAHLAD ZMENKY NA POZICANIE PENAZI.
VIE MI NIEKTO Z VAS POVEDAT, CO MA ZMENKA PRESNE OBSAHOVAT, PRIPADNE AKO TO MA PRESNE VYZERAT. ALEBO ROVNO PRIPOJIT NEJAKY VZHLAD ZMENKY?

DAKUJEM VAM
rada
16.03.08,11:06
Vlastná zmenka nasledovné náležitostí:

1. Označenie, že ide o zmenku, zahrnuté do vlastného textu listiny v jazyku, v ktorom je táto listina spísaná. Označenie, že ide o zmenku plní voči osobám zúčastneným na zmenke aj funkciu výstražnej doložky. Slovo „zmenka“ nestačí uviesť iba v nadpise, musí byť zahrnuté do textu zmenky.

2. Bezpodmienečný prísľub alebo príkaz ("zaplatím", "zaplaťte") k plateniu príslušnej čiastky. Prísľub zaplatiť v prípade vlastnej zmenky alebo príkaz zaplatiť v prípade cudzej zmenky je bezpodmienečný. To znamená, že nesmie byť viazaný na splnenie akýchkoľvek mimo zmenkových podmienok (napr. ak bude dodaný tovar a pod.). Uvedenie sumy bez meny by spôsobilo neplatnosť zmenky. Pri tejto náležitosti je potrebná zvýšená opatrnosť v súvislosti s možným uvedením neexistujúcej meny (v súčasnosti napr. Sk atď.) alebo meny všeobecne (napríklad, dolár, koruna) a pod.

3. Údaj splatnosti, podľa ktorého rozlišujeme tieto zmenky:
a) zmenka na videnie (vistazmenka). Je splatná ihneď po predložení. Zmenka bez časového údaja sa považuje za vistazmenku;
b) termínová vistazmenka je splatná určitý čas po videnej (po predložení), označuje sa napríklad „za 14 dní po videní“, „mesiac po požiadaní“ a pod.; toto predloženie musí byť vykonané v lehote do jedného roka od dátumu vystavenia zmenky. Potvrdený dátum videnia je nevyhnutným údajom pre stanovenie dátumu splatnosti, ktorý sa následne určí pripočítaním 14 dní (alebo mesiaca atď.) k vyznačenému dátumu videnia. Ak by vystavovateľ vlastnej zmenky odoprel potvrdiť a datovať videnie, treba to zaistiť protestom, od dátumu ktorého začína bežať lehota po videní. Dátum protestu bude potom rozhodujúcim pre výpočet dátumu splatnosti. Ak protest nebol urobený, v takom prípade platí voči prijímateľovi zmenky, že nedatované prijatie sa stalo posledného dňa lehoty určenej na predloženie zmenky na prijatie (v lehote do jedného roka od dátumu vystavenia zmenky);
c) datozmenka je zmenka so splatnosťou na určitý čas po dni vystavenia. Označuje sa napríklad "za 6 dní a dato“, "za dva mesiace odo dneška“ a pod.;
d) zmenka denná alebo fixná je zmenka so splatnosťou na určitý deň a označením napr. „dňa 13. decembra 2004 zaplaťte“. Mesiac musí byť uvedený slovom. Neplatnosť zmenky by spôsobilo napríklad označenie 13.12.04. Denná zmenka sa používa najčastejšie pri obchodnom úvere. Tu je potrebné dávať pozor, aby takáto zmenka nebola vystavená na dátum, ktorý neexistuje – napr. 29. február v roku, ktorý nie je prestupný, 31. jún a pod. Pozor treba dávať aj na chyby, ktoré môžu vzniknúť z nepozornosti – napríklad deň vystavenia zmenky je 10. decembra 2004 a deň splatnosti zmenky 16. septembra 2004, namiesto 16. septembra 2005.

4. Údaj miesta, kde sa má platiť. V prípade, že tento údaj chýba, platí, že platobným miestom je miesto vystavenia zmenky (pri vlastnej zmenke) a miesto zmenkovníkovho bydliska (pri cudzej zmenke). Ak by na zmenke chýbalo aj miesto vystavenia pri vlastnej zmenke alebo miesto zmenkovníkovho bydliska pri cudzej zmenke, zmenka by bola neplatná.

5. Meno toho, komu alebo na koho rad sa má zaplatiť (meno zmenkového veriteľa, nazývaného aj remitent).

6. Dátum a miesto vystavenia zmenky. Dátum a miesto vystavenia zmenky musia byť existujúce a určité. V prípade, že miesto vystavenia zmenky chýba, predpokladá sa, že zmenka bola vystavená v mieste uvedenom pri vystavovateľovom mene.

7. Podpis vystavovateľa menom alebo firmou podľa zápisu v obchodnom registri (pozor na možné odlišnosti). Nestačí pečiatka s podpisom (faksimile). K vlastnoručnému podpisu sa pripája adresa, pretože neprijatie alebo zaplatenie zmenky musí jej vlastník oznámiť vystavovateľovi. Cudzia zmenka obsahuje okrem hore uvedených náležitostí vlastnej zmenky ešte - meno toho, kto má platiť. Býva uvedené vľavo pod textom zmenky.
hiker
24.03.08,16:29
Napriklad:

V Kosiciach, 12. decembra 2004.

Za tuto zmenku zaplatim Petrovi Bielemu desattisic slovenskych korun dna 15. aprila 2008.

Zmenka je splatna v pobocke CSOB, a.s. v Kosiciach, Alzbetina 2.



Jozef Simkovic
Ipelska 5
Kosice

podpis



Tlacivo na zmenky je mozne kupit aj napr. v SEVT-e.
KEJKA
14.11.10,13:16
vrátim sa k tejto téme otázkou:
Aký je, prosím rozdiel, ak uvediem na vlastnej zmenke BEZ PROTESTU, alebo ak tam toto slovné spojenie neuvediem?
Môže niektorý variant spôsobiť neplatnosť zmenky?
Ďakujem
JankaO
14.11.10,14:05
vrátim sa k tejto téme otázkou:
Aký je, prosím rozdiel, ak uvediem na vlastnej zmenke BEZ PROTESTU, alebo ak tam toto slovné spojenie neuvediem?
Môže niektorý variant spôsobiť neplatnosť zmenky?
Ďakujem
http://www.porada.sk/t83879-zmenka.html
KEJKA
14.11.10,15:46
k oceneniu ešte uvádzam osobitne poďakovanie. Dala som si do vyhľadávača "zmenka" a poctivo prešla všetky zobrazené témy, toto tam nebolo. Žeby škriatok alebo nejaké časové obmedzenie? to už je skôr otázka na Richarda.
Ešte raz ďakujem.
JankaO
14.11.10,16:05
Rada som pomohla, aj keď to nebola moja zásluha, len som dala link...