Frantisek Sentelik
28.03.08,11:00
Zdravim,

prosim vas, mohol by mi niekto strucne vysvetlit problematiku ohladom tychto bytov?

ako to je so splacaním anuity, naslednym odkupenim bytu do OV u druzstevnych bytoch, ako je to u mestskych bytoch, ci sa da odkupit alebo je to len v najme, alebo sa to aj splaca nejakou mesacnou splatkou a co so socialnymi bytmi??? sú aj štatne byty??--alebo su to vlastne mestske??

dakujem
Mária27
28.03.08,10:46
Nájomca družstevného bytu zaplatil pri výstavbe členský podiel (alebo získal taký byt prevodom) a spláca anuitu = akoby pôžičku od štátu. Má nárok na prevod do vlastníctva do 2 rokov od podania žiadosti.

Štátne byty sú vlastne obecné nájomné byty (plus štátneho podniku ... ). Tie sa tiež môžu prevádzať do vlastníctva okrem výnimiek (byty osobitného určenia, postavené po r. 1998 ...)

Sociálne byty mávajú obce vyčlenené (napr. pre rodiny s deťmi) a prideľujú sa do nájmu s rôznymi podmienkami (napr. max na 6 rokov).
Frantisek Sentelik
28.03.08,11:00
dakujem

a ako dlho sa bude ta anuita splacat pri druzstevnom byte?....a co sa stane po splateni celej tej pozicky od statu??? ...automaticky prechadza byt do osobneho vlastnictva?alebo sa este odpredava za nejaku tu zostatkovu cenu?

k statnym bytom sa chcem spytat, tam to tiez funguje podobne, na zaciatku sa zaplati ista cast, a potom sa po dobu neviem kolkych rokov splaca ten byt?
Mária27
30.03.08,19:04
Anuita sa spláca podľa celkovej výšky štátneho príspevku a podľa výšky splátok. Ak chceš od niekoho odkúpiť členské práva k bytu (t.j. neprevedený družstevný byt), spýtaj sa na zostatok anuity. Zostatok sa dá vyplatiť aj jednorazovo (nekumulujú sa aspoň úroky), potom sa platia už len služby (teplo, voda ...) - tak isto po splatení celej anuity v mesačných splátkach. Byt neprechádza automaticky do vlastníctva, treba podať žiadosť.

Pri štátnych bytoch musíš zaplatiť minimálne 15 % z určenej hodnoty a zvyšok splatiť v bezúročných splátkach do 10 rokov. Ak zaplatíš aspoň 70 %, dostaneš 10 % zľavu. Je tam toho viac - pozri si zákon 182/1993, paragrafy 17 - 18b.
globus111
26.07.11,10:53
a aký je vlastne rozdiel medzi nájomným a sociálnym bytom ? čo je výhodnejšie pre občana? Je pravca že sociálny byt si zo zákona nemám možnosť odkúpiť po určitom čase?