Ibaka
28.03.08,20:21
neviem si poradiť s mojimi bratrancami:
Môj otec so svojou sestrou po smrti svojich rodičov asi pred 30 rokmi zdedil veľmi starý rodičovský dom v pomere pol/pol. Jeho sestra -teda aj moja teta asi pred 20 rokmi tiež zomrela, čiže otec má 1/2 domu a druhú polovicu moji štyria bratranci -jej deti.
Nedali si ani tú námahu aby si vybavili na katastri zápis, o starý dom s pozemkom sa už 20 rokov stará môj otec,- platí dane, kosí zaburinenú záhradu, robí drobné opravy, aby vôbec dom nespadol, znáša nadávky susedov, vraj sa tam množia hlodavce (ani sa im nečudujem), všetky sťažnosti na obecný úrad sú smerované priamo na môjho otca a to iba preto že býva v obci, bratranci bývajú inde v okolí od 5 do 20 km, Otec má už skoro 80 rokov a už nemá síl sa o nehnuteľnosť starať (občas pomôžem čo problém nerieši). Chceli sme dom predať, mali sme aj niekoľkých kupcov, ktorí schátranú stavbu chceli kúpiť, ale predaj zablokovali moji bratranci, oni to predať nechcú, ponúkali sme im otcov podiel- chceli to zadarmo, vraj to nemá hodnotu, keď som to chcel od nich kúpiť ja, pýtajú majland , o objekt nerstarajú, jednoducho nevedia čo chcú a ja už nemienim trpieť aby otec mal neustále problémy v obci kvôli schátranej stavbe. (dokonca hrozí pád strechy). Chcem sa spýtať ako by sa dalo z tohto vykorčulovať, existuje nejaká cesta ako presvedčiť mojich bratránčekov aby sme problám konečne vyriešili. Ďakujem za pomoc
Gabi03
29.03.08,08:05
Vôbec ti nezávidím a držím palce, aby sa to vyriešilo čo najskôr. Asi už ti je jedno, komu k spokojnosti. My s manželom sme tiež krôčik od podobného problému.
Ako riešenie ma napadá rozhodnutie súdu. Určite by veci prospelo, ak by ste o doterajších vašich aktivitách (návrh na predaj- , odkúpenie- pozemku a pod.).
Najlepšie sa poradiť s právnikom. Snáď ti tu niekto ešte poradí.

Ešte raz držím palce.
hiker
29.03.08,08:46
Ked sa podielovi spoluvlastnici nevedia dohodnut, tak potom uz zostava len zaloba na zrusenie a vyporiadanie podieloveho spoluvlastnictva.
laur12
30.03.08,09:54
kamaratka riesila podobny problem s exmanzelom a vobec sa nemohli dohodnut. vyriesila to mediatorka (psychologicka alebo pravnicka), ktora ho presvedcila. ale urobili chybu, nedali to hned na papier, mali to na druhy den podpisat a to uz si to rozmyslel a nedostavil sa.
skuste mediatora, pozve si vsetkych zucastnenych, zohladni ich stanoviska. podla mna maju tvoji bratranci jedine: vytazit z toho co najviac.

vela stastia
sylvio
30.03.08,14:02
Najjednoduchší a najúčinnejší spôsob je už vyššie spomenutá žaloba na vyporiadanie podielového spoluvlastníctva. Nehnuteľnosť bude ocenená znalcom. Podľa toho čo uvádzate, veľmi vysokú hodnotu mať nebude. To by mohlo byť pre Vás prospešné, ak by bratranci v rámci konania súhlasili s predajom svojich podielov a Vy by ste prejavil záujem tieto od nich odkúpiť. V opačnom prípade súd rozhodne o zrušení podielového spoluvlastníctva a predaji nehnuteľnosti. Výsledná suma sa medzi Vás rozdelí podľa podielov. Čo sa týka samotnej žaloby, bolo by vhodné nechať to na právnika. Bude to určite rýchlejšie.
Ibaka
30.03.08,14:34
Ďakujem za rady. Skúsim s nimi ešte pohovoriť. Veď nemôžu ponechať celú starostlivosť o objekt na takmer 80 ročného človeka. Použijem aj vaše rady, upozorním že ak objekt spadne, nebude z toho žiaden zisk iba náklady za odpratanie sutín (a nedajboh aj poškodenie majetku susedom, ktorí sa neustale sťažujú). Veď bez ich súhlasu nemôžeme pohnúť ani šridlou, je to aj ich majetok. Možno ta zaberie, ale oni sú takí nemasný- neslaný ťažko s nimi jednať.Uvidím