milan_k
03.04.08,10:19
Chcem si dať spraviť software na zakázku. Jedná sa o soft, ktorý chcem predávať zákazníkom. Neviem však ako ošetriť stav, že od momentu jeho zakúpenia ho nemohol nikto ďalej predávať bez môjho súhlasu. Softwérovo to bude ošetrené, ale myslím po právnej stránke.
T.j. aby prešli VŠETKY práva z autora na mňa, aby to on nemohol ďalej šíriť.
Skrátka za su zaplatí slušná jednorázová suma.
Dôvera je síce pekná, no dnes čo nemá človek na papieri....
AndrejB
29.04.08,11:01
Zdravim,
treba spisat zmluvu o dielo a hlavne si treba dohodnut pisomne aj podmienky udrzby softveru, pretoze predajom sa cely kolotoc len zacina.

Andrej
milan_k
29.04.08,19:01
To viem, no počul som, že to treba nejako špeciálne ošetriť, pretože aj keď sa robí niečo na zakázku, tak sa neprevádzajú automaticky aj autorské práva. Ide o duševné vlastníctvo (?).
AndrejB
15.05.08,13:10
To viem, no počul som, že to treba nejako špeciálne ošetriť, pretože aj keď sa robí niečo na zakázku, tak sa neprevádzajú automaticky aj autorské práva. Ide o duševné vlastníctvo (?).
Ono duševené vlastníctvo ako také je neprevoditeľné, je to aj v ústave SR. Takže jediné riešenie je dobre ošetrená zmluva o dielo, kde sa autor software "zaviaže" prevodom distribučných práv na inú osobu (firmu) a budú definované sankcie ak poruší túto dohodu.
milan_k
17.05.08,03:46
No neviem nájsť nejakého právnika, ktorý by mi to vypracoval....
Nenašiel by sa tu nejaký?
Mária27
17.05.08,13:49
Použi § 50 autorského zákona č.618/2003. Autorovi zostanú osobnostné práva, tebe majetkové.

5) Počítačový program, súborné dielo alebo kartografické dielo, ktoré nie je spoločným dielom (§ 10), sa považuje za zamestnanecké dielo aj vtedy, ak bolo celkom alebo sčasti vytvorené na základe zmluvy o vytvorení diela (§ 39); v tomto prípade sa objednávateľ považuje za zamestnávateľa. Odstúpením od zmluvy o vytvorení diela zaniká aj právo vykonávať majetkové práva autora.
milan_k
26.05.08,21:04
naštudoval som autorský zákon.
Ide o to, že uvedený par. sa dá použiť, pokiaľ by mi to robila fyz. osoba.
Ja mám dohodu (zatiaľ predbežnú ústne) s firmou (s.r.o.) a to chcem dať na papier.
Autorské práva k dielu môže mať len konkrétna osoba.
Teda neviem, či mám urobiť :
-zmluvu o vytvoreni diela - par. 39
- licenčmú zmluvu - par. 40
pretože podľa par. 50 ods.5 sa to považuje za zamestnanecké dielo a zamestnancom nemôže byť s.r.o.

Mám to domotané :-(
Mária27
26.05.08,21:53
Počítačové programy som neobjednávala, tam bývajú nejaké špecifiká, ale sa ich snažia zjednotiť.

Robievala som zmluvy s umelcami, kde sme mali v jednej zmluve aj ustanovenia vytvorenia diela aj licenčnú zmluvu (výhradnú licenciu). Mávali sme aj školské dielo, kde prílohou zmluvy so školou bola zmluva školy s autorom - dieťaťom.

Mali sme však aj prípad, keď nám dielo robila firma, ktorá priznala 4 zamestnacov spoluautorov, ale po dohode s nimi bola všade uvádzaná firma ako zamestnávateľ a nám odovzdala majetkové práva. Kombinovali sme spoločné dielo a zamestnanecké. My sme chceli, aby zmluvu podpísali aj autori, ale ona to mala s nimi ošetrené osobitne (ako školské dielo) a autori si mená nezverejňovali (zostali anonymní).

Neboj sa kombinovať, ak všetky strany súhlasia. Treba tam dať všetko, aby nevznikli neskôr problémy.
milan_k
26.05.08,22:17
vďaka, skúsim niečo zlepiť :-)
zuziii
09.10.08,14:14
Neviem, ci je to este pre Vas aktualne, ale zvykne sa uzavierat Zmluva o dielo a licencna zmluva a na dielo zhotovitel udeli licenciu (suhras na pouzitie diela).

Licencia moze byt vyhradna alebo nevyhradna. Vo Vasom pripade, ked chcete mat vyhradne pravo na predaj sw (nik iny nemoze dielo akokolvek sirit), tak sa jedna o licenciu vyhradnu (mate vyhradne pravo predavat, sirit, kopirovat ... dielo v neobmedzenom mnozstve a neobmedzenom uzemnom rozsahu ..atd.) Vsetko je potrebne do najmensich podrobnosti! dohodnut zmluvne.
Podla autorskeho zakona existuje osobnostne a majetkove pravo na dielo.
Osobnostneho prava sa autor nemoze vopred vzdat, to znamena, ze ma pravo si dielo podpisat a pouzivat na vlastne ucely.
Prevadzaju sa len majetkove prava. Ten rozsah sa urcuje v licencii: cas trvania, rozsah uzemny, mnozstevny, na predaj, sirenie, kopirovanie atd.
Zmluvu mozete uzavriet aj s PO i ked fyzicky dielo vykonava FO. PO ma zvycajne s FO/autormi uzavretu dalsiu zmluvu medzi sebou.

Doporucujem prestudovat Autorsky zakon. Nie je tam toho az tak vela.