laco12345
03.04.08,12:05
prosim o informaciu o tom, ako prebieha vysporiadanie BSM sudnou cestou, poplatky a pod. Som po rozvode pol roka, v 3 izb.byte byva len manzelka, vsetko uziva a dohodnut sa nechce. Co by sa stalo, keby som prestal platit poplatky za byt, z ktorych polovicu uhradzam,(mam tam trvale bydlisko) aj ked byvam inde. Dakujem
Mária27
03.04.08,21:29
Ide o byt v osobnom vlastníctve? Chceš ho získať, alebo chceš vyplatiť polovicu hodnoty? Aké poplatky platíš?

BSM je dobre vysporiadať čo najskôr. Poplatok za podanie návrhu neviem, ale určite ho neznížia. Na vyporiadanie BSM je miestne príslušný okresný súd, ktorý rozhofoval o rozvod. Treba určiť, ktoré veci patria do spoločne nadobudnutého majetku a dať návhr na ich rozdelenie. Ak ide o nehnuteľnosť, vyžaduje sa aj vklad do katastra.

Platiť by si mal teraz len na udržiavanie spoločnémho majetku, lebo nie je vyporiadaný, nie však napr, na spotrebu elektriny ...ani keď tam máš trvalé bydlisko. Hodnotu bytu budú počítať ku dňu rozvodu, kedy vám BSM zaniklo.

Napíš viac podrobností, alebo choď za advokátom.
mariro
04.04.08,04:44
Napis viac informacii, co vlastne chces ziskat Ty.Podla toho budeme vediet ako Ti poradit, ako napisala aj Maria27.A rozhodne neplat ziadne poplatky spojene s byvanim, budes vidiet ako rychlo sa bude chciet dohodnut, ked pramen financii vyschne.
laco12345
04.04.08,08:00
Dakujem za doterajsie rady... doplnujem: ide o byt spolocne nadobudnuty v osobnom vlastníctve pred 25 rokmi a vsetky ucty za poplatky chodia na moje meno. Byt chcem predat, z bytu nechcem nic a chcem ziskat polovicu hodnoty bytu. Poplatky platim vsetky - polovicu najom, elektrinu, SIPO, poistky atd.
Ako zabezpecit, ked prestanem platit a potom asi aj ona, aby som nedoplatky a upomienky neznasal ja.
Da sa trebars na bytovom druzstve a v elektranach... oznamit, ze v byte nebyvam, aby si poplatky vymahali od byvalej zeny?
Vdaka
laco12345
04.04.08,08:04
este by ma zaujimalo, ak podam sudnou cestou BSM, kolko sa plati z hodnoty pozadovanej sumy... alobo ako to chodi s poplatkami. Vdaka
mariro
04.04.08,09:49
No problem by to asi bol, keby prisli upomienky, tak na Tvoje meno, ale skus to risknut, lebo ked viackrat nezaplati elektrinu napr. tak jej ju vypnu, co bude potom robit??Ved normalne by sa mala dohodnut a nerobit schvalnosti.Ale zariskuj tym neplatenim, nebyvas tam tak preco by si mal platit.Mozno by si mohol nahlasit ten prechodny pobyt.A uvidis, ci bude reagovat.Ja tymto prechadzam tiez, a som zena a platim si teda vsetko sama, kedze ex s nami nebyva, a ani to neriesim, zda sa mi to logicke, ved ho uzivam ja.Ale co Ti mozem poradit, co som i ja robila, je ..poslat jej navrhy na vyrporiadanie BSM pisomne a postou doporucene.Budes mat doklad o tom , ze si chcel vec riesit a ona odmieta.V zavere vzdy napis ze cakas na odpoved do 10 dni, alebo nejaky termin, nech je viazana nejakym terminom k odpovedi.To mozes pouzit samozrejne i na sude ako dokaz, ze si mal zaujem o riesenie mimosudne.Takych navrhov jej posli zopar, kazdy mesiac jeden ak bude treba.A hlavne jej daj vediet ze sud stoji velke peniaze, ktore budete platit na polovicu.A myslim ze sa plati statu 6% z hodnoty majetku o ktory sa dohadujete.Takze pekny peniaz.A este dalsie poplatky pred zacatim konania.My to uz riesime mimosudne, uvedomil si..ja som urobila sice kompromis v jeho prospech, ale nevadi, chcem mat tuto zalezitost uzavretu a hadat sa s nim sa mi uz nechce, stoji to vela sil a energie.Takze drzim Ti palce a zacni korespondovat s madam.
vieroslava
05.04.08,17:57
Ak sú všetky poplatky nahlásené na teba a v byte nebývaš, normálne odhlás všetky poplatky, bývalej manželke oznám, že odhlasuješ odber elektriny, plynu a SIPO a keď má záujem tieto odoberať, aby si nahlásila odber na svoje meno. A doporučujem, ak v byte skutočne nebývaš a máš nové bývanie, prehlás si aj trvalé bydlisko. Môže sa ti totiž stať, že ti príde dôležitá pošta, napr. aj taká upomienka za neplatenie niečoho, ty sa to nedozvieš a máš na krku exekútora. Predpokladám, že ak sa nedohodnete a budete si súdne deliť BSM, aj listy zo súdu ti budú chodiť na adresu trvalého bydliska a mohlo by sa stať, že bývalá ti to zatají a premeškáš nejaký dôležitý termín. Prehlásením bydliska ti predsa vlastnícke právo k bytu nezanikne.