Lomnica
10.05.08,09:22
Dobrý deň, máme v rodine menšie nezhody. Ja s bratom som po mame zdedila jej 1/2 z nehnuteľnosti a pozemkov. Druhú polovicu vlastní mamin brat. Cez náš pozemok je zriadené vecné bremeno v prospech našej tety, ktorá má postavený dom na svojom pozemku a má právo prechodu cez náš pozemok v šírke cca 4 m x 20 m. Hocikedy si na dvore odstaví na celú noc auto a ohradzuje sa tým, že tu môže parkovať kvôli tomu právu prechodu, že ju nemôžeme obmedzovať. A ona nás neobmedzuje, keď ja do svojej garáže potrebujem vojsť a musím ju poprosiť aby preparkovala auto aby som sa do garáže cez ten spoločný prechod dostala? Čo znamená vlastne právo prechodu cez cudzí pozemok - celodenné a celonočné parkovanie?
Teraz ďalší problém - vodu k svojmu domu má ťahanú od nášho vodomeru, ona si tam len primontovala nejakú použitú hodinu, aby vedela akú má spotrebu aby platila čo najmenej, nie ako my že to rozpočítavame na osoby. Od nového roku platíme v našej obci aj stočné, tak vymýšľa, že ona platiť nebude, keď má žumpu /aj to postavená na našom pozemku/. Chce si dať namontovať zvlášť prípojku T, aby nemusela znova ťahať rúrky. To jej ale ujo nechce dať súhlas, že prečo má mať prípojku T umiestnenú u nás.No a z toho vzniká posledný spor - teta chce svoj dom predať úplne cudzím ľuďom. Chcem sa opýtať ak by ho predala, prejde vecné bremeno právo prechodu cez náš pozemok aj na nového majiteľa, nedá sa to nejako zrušiť? A ak by predávala, mali by sme mať predkupné právo? musí nám predaj oznámiť, keď už je zriadený ten prechod cez pozemok?Vecné bremeno jej asi zrušiť nemôžeme, to by do domu "lietala". Ďakujem za odpovede, potešte ma alebo je to fakt všetko také zúfalé?
wagner
10.05.08,16:26
Neviem či Ťa poteším, ale vecné bremeno práva prechodu zrušiť nemôžeš, ani keby to ozaj predala. Podľa mňa predkupné právo na jej dom nemáte.Vecné bremeno práva prechodu je myslím si dosť zrozumiteľné, čo to znamená. Nie je to vecné bremeno práva parkovania na tejto ceste, lebo vlastníci ste stále Vy a ona na Vašom pozemku nemá právo parkovať, iba prejsť. Čo sa týka vodovodu, nesúhlaste so žiadnou prípojkou z Vašej prípojky. Nech si spraví samostatnú prípojku až od cesty a to cez tú prístupovú cestu nech si vykope kanál. Aspoň bude záruka, že to dá do poriadku. Keby prišlo na lámanie chleba,tak to jej pripojenie z Vašej prípojky nie je celkom správne - podľa zákona jej predávate vodu, čo nemôžete. Voda patrí štátu a na podnikanie s vodou platia určité zákony. Jednoducho ju do šachty nepustite a nech si spraví prípojku vody hneď a budete mať po problémoch.Čím viac budete ustupovať, tým viac Vám bude po hlavách skákať. To je môj názor, podotýkam z vlastnej skúsenosti.
arizona
10.05.08,16:54
Naši susedia majú tiež podobný problém, t.j. dvojdom v jednom dvore. Kúpili dom vpredu,vzadu žila stará babka.Boli dohodnutí, že po jej smrti odkúpia aj zadnú časť. No nejako sa nepohodli s pozostalými, ktorí pýtali dosť vysokú cenu.Tak to predali iným. Takže predkupné právo im bolo nanič, keď suma im bola privysoká.
Vecné bremeno -prechod síce susedom umožňujú(oni zase im dozadu do záhrady),ale nedovolia ani parkovanie pred bránou.Brána je ich. Oni ju urobili a udžiavajú aj poriadok pred ňou.
Dokonca zakázali od ich brány vlastniť kľúče susedovým deťom. Nemajú tam trv.pobyt a keď prídu na návštevu, nech zazvonia.Majú ich šesť. Prečo by im malo po dvore chodiť plno cudzích ľudí?
Takže to odparkované auto podľa mňa na tvojom pozemku nemá čo robiť.
Takisto by som žiadala zrušenie cudzej žumpy na mojom pozemku. To potom budeš musieť strpieť aj vyberanie žumpy a ničenie dvora cisternou . O zápach pod oknami ani nehovoriac.
A tú prípojku tiež žiadaj, nech si urobia svoju.Predídete ďaľším sporom a každý si zaplatíte svoje.
Vecné bremeno prechodu síce nemôžete zrušiť, ale to neznamená , že musíte trpieť ostatné.