kalkulka
21.05.08,07:13
Chcem sa spýtať. Ako sa dá upraviť splácanie úverov pred rozvodom a po rozvode? Je možná nejaká dohoda s bankou, či dá sa to vysporiadať nejako predbežným opatrením? A ako postupovať pred rozvodom s majetkom? Chcem totiž, aby manžel prevzal na seba splátky na polovicu. Zatiaľ totiž mám trvalé príkazy z účtu ja, lebo účet je spoločný, ale keďže jeho výplata na účet už nechodí, tak neviem, ako to mám upraviť? Dá sa v takomto prípade zrušiť BSM pred rozvodom? Zatiaľ mi peniaze dával, ale vôbec neviem koľko presne zarába. Takže dáva koľko uzná za vhodné. A ešte jedna otázka, dá sa zmeniť PIN kód na bankomatovú kartu? Dnes idem zrušiť disponovanie s účtom, ale chcem urobiť poriadok aj s kartou, aby sa nemohol dostať k mojím peniazom. Prosím poraďte. Budem vďačná za každú dobrú radu. Ď, ď, ď všetkým zlatým poraďákom.
Barbara
21.05.08,05:33
myslím si, že určite sa dá zmeniť PIN kód, keď v banke povieš, že z akého dôvodu si to žiadaš. podľa mňa v tom by nemal byť problém. Aby Vám zrušili počas manželstva BSM môžeš požiadať o to súd, teda dať návrh. a to splácanie úveru asi sa nedá tak , že polovicu ty a polovicu on, to len Vy dvaja sa musíte dohodnúť, aby to prevzal on, alebo aby ti nato dával peniaze. keby si to prestala splácať, tak keď máte ručiteľov, tak by to museli splácať oni a keď nemáte ručiteľov, tak by to ajtak to splácanie ostalo na Tebe. to som odpovedala len ako laik .

Veľa šťastia a pevné nervy.:)

výcuc:
Za trvania manželstva zaniká BSM súdnym rozhodnutím:

a.) súd môže na návrh niektorého z manželov zrušiť BSM i za trvania manželstva, zo závažných dôvodov, najmä ak by ďalšie trvanie BSM odporovalo dobrým mravom (napr. ak jeden z manželov nehospodárne nakladá so spoločným majetkom na úkor rodiny). Dôvody sa posudzujú podľa okolností konkrétneho prípadu.
kalkulka
21.05.08,06:28
Vieš, lenže ja zatiaľ nemám taký vážny dôvod na zrušenie BSM, tak neviem, čo mám uviesť do žiadosti a teda, či súd zruší BSM. Chcem sa iba istiť, ak by vystrojil nejakú blbosť, aby som ja a moje deti naňho nedoplácali. Ručiteľov na úvere nemáme, iba my dvaja sme spoludĺžníci. Nevieš, či sa dá s bankou nejako dohodnúť, alebo to mám nechať tak a radšej do toho nerýpať?
Barbara
21.05.08,06:47
Najrozumnejšie bude ak si s ním sadneš a v kľude sa dohodnete, aby ti nato dával peniaze.:--- však ten úver je spoločný a má ti dávať aj nato peniaze. podľa mňa banku nebude zaujímať, že od koho dostávajú tie peniaze, hlavne aby sa ten úver splácal.
len prosím ťa to neprestaň splácať, lebo ti pošlú exekúciu na plat a potom to nebude napr. fixná suma čo splácaš teraz, ale 1/3 z čistej mzdy. a to bude ohodne viac a na výplatu ti neostane len pár korún.
radšej sa s ním dohodni.
kalkulka
21.05.08,06:52
Neviem, či sa s ním bude dať dohodnúť. Chcela by som ho totiž čo najskôr dostať z bytu kvôli synovi.
iriska
21.05.08,09:43
zrušenie BSM robí súd bez problémov v prípade, že jeden z manželov je podnikateľ.
kalkulka
21.05.08,09:56
Toto nie je náš prípad. Nie sme podnikatelia.