Mion
12.06.08,17:51
Existuje výnimka, na získanie vodičského preukazu pre občana mladšieho ako 18 rokov z vážnych rodinných dôvodov? Jedná sa o vozenie zdravotne postihnutého dieťaťa do špeciálnej školy. Otec dieťaťa ho nemôže voziť, pretože musel odvzdať vodičský preukaz zo zdravotných dôvodov.
misoft
12.06.08,17:41
Vodičské oprávnenie sa udelí žiadateľovi, ktorý

dosiahol ustanovený vek, potrebný na vedenie motorových vozidiel príslušnej skupiny a podskupiny,
má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a zdržiava sa na území Slovenskej republiky viac ako 185 dní v kalendárnom roku; trvalým pobytom sa na účely tohto zákona aj prechodný pobyt občana Slovenskej republiky trvale žijúceho v cudzine a prechodný pobyt cudzinca na území Slovenskej republiky,
je zdravotne spôsobilý viesť motorové vozidlo,
sa podrobil ustanovenej príprave,
preukázal na skúške odbornú spôsobilosť viesť motorové vozidlo,
splnil ďalšie podmienky ustanovené na vedenie niektorých skupín a podskupín alebo druhov motorových vozidiel.Žiadateľ o udelenie vodičského oprávnenia je povinný predložiť doklady preukazujúce splnenie ustanovených podmienok na udelenie vodičského oprávnenia, preukázať svoju totožnosť a vyplniť príslušné tlačivá, ak sú na tento účel zavedené; je tiež povinný podrobiť sa nasnímaniu podoby na účel vydania vodičského preukazu.
O udelení vodičského oprávnenia rozhoduje okresný dopravný inšpektorát, kde žiadateľ o vodičské oprávnenie skladá skúšky z odbornej spôsobilosti.
Vodičské oprávnenie sa môže udeliť osobe staršej ako 18 rokov. Vodičské oprávnenie na vedenie motorových vozidiel, ktoré majú okrem miesta pre vodiča viac ako osem miest na sedenie, sa môže udeliť osobe staršej ako 21 rokov.






Toto hovorí samo za seba. Výnimky neexistujú.
misomiso
12.06.08,17:59
Ale aspon do autoskoly sa da prihlasit skor, vodicak potom mozes dostat aj v den 18. narodenin.
Chobot
13.06.08,07:10
Ale aspon do autoskoly sa da prihlasit skor, vodicak potom mozes dostat aj v den 18. narodenin.

Myslím, že je to tak, že v deň skúšok musíš mať 18 rokov. Skôr nemôžeš robiť skúšky.

Inak kedysi to fakt existovalo, že zo zdravotných dôvodov mohli vydať VP aj osobe mladšej ako 18.rokov. Pamätám, že na strednej škole som mal spolužiaka, ktorý mal otca invalida a na základe žiadosti on si mohol urobiť VP skôr, ale bolo to len pár mesiacov. Ostatní museli mať v deň skúšky 18 rokov (vtedy sa organizovali VP cez školu a bolo to v r. 1986). Odvtedy sa toho dosť zmenilo.