Marian Dubravsky
08.07.08,21:13
pozdravujem chcem sa opýtať či mi vie niekto povedať aké sú poplatka za DK.
sme na to traja mama sestra a ja po otcovi ostal byt napísaný spolu na mamu a predané auto ešte pred otcovou smrťou ktoré nestihol prepísať nakoľko otec náhle ochorel a následne zomrel.Ďakujem
Petra Nová
09.07.08,02:59
Ak otcovo auto bolo skutočne predané, t.j. bolo prevzaté kupujúcim a kupujúci zaplatil aj dohodnutú kúpnu cenu, nemalo by byť predmetom dedičského konania. Zmena v evidencii vozidiel je len záležitosťou evidenčnou, nezakladá vznik vlastníckeho práva. Výšku poplatkov za dedičské konanie nájdeš aj tu na Porade, ak budeš mať trochu trpezlivosti.
adi11
09.07.08,05:17
pred 5-timi rokmi sme platili 1% z hodnoty majetku
bea
09.07.08,06:07
VYHLÁŠKA
Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky
č. 31/1993 Z.z.
o odmenách a náhradách notárov


DRUHÝ DIEL
Odmena notára za ďalšiu činnosť a odmena správcu dedičstva


Prvý oddiel


Odmena notára za ďalšiu činnosť


Odmena notára ako súdneho komisára


§ 11
Odmena notára ako súdneho komisára (ďalej len "súdny komisár") za úkony vykonané v konaní o dedičstve, ktoré bolo zastavené pre nedostatok podmienok konania, pretože poručiteľ nezanechal majetok alebo súd vydal majetok nepatrnej hodnoty tomu, kto sa postaral o pohreb, je 400 Sk.



§ 12
(1) Základom odmeny súdneho komisára za iné úkony vykonané v konaní o dedičstve, ako sú uvedené v § 11, je všeobecná cena majetku poručiteľa 5), ktorý sa stal predmetom konania o dedičstve.
(2) Ak je predmetom konania o dedičstve majetok poručiteľa, ktorý sa objavil po právoplatnosti uznesenia, ktorým bolo konanie o dedičstve skončené, základom odmeny súdneho komisára za úkony vykonané v tomto konaní je všeobecná cena tohto majetku.
(3) Ustanovenie § 4 ods. 2 platí obdobne.



§ 13
Odmena uvedená v § 12 ods. 1 je:
z prvých 100 000 Sk základu 2 %,
z presahujúcej sumy až do 500 000 Sk základu 1 %,
z presahujúcej sumy až do 1 000 000 Sk základu 0,7 %,
z presahujúcej sumy až do 3 000 000 Sk základu 0,4 %,
z presahujúcej sumy až do 20 000 000 Sk základu 0,2 %,
najmenej 700 Sk.
Čiastka nad 20 000 000 Sk sa do základu nezapočítava.



§ 14
(1) Odmenu určenú podľa § 11 alebo vypočítanú podľa § 13 môže súd primerane zvýšiť, najviac však o 50 %, ak úkony notára boli mimoriadne obťažné alebo časovo náročné.
(2) Ak bolo v dedičskom konaní činných viac notárov alebo ak notár vykonal len niektoré úkony, patrí mu podiel odmeny určenej podľa § 11 alebo vypočítanej podľa § 13, prípadne zvýšenej podľa odseku 1, ktorý zodpovedá rozsahu jeho činnosti.



Druhý oddiel


Odmena správcu dedičstva


§ 15
Ak je správcom dedičstva notár (ďalej len "správca dedičstva"), základom odmeny je všeobecná cena poručiteľovho majetku, na správu ktorého bol správca dedičstva ustanovený. Ustanovenie § 4 ods. 2 platí obdobne.



§ 16
Ak správca dedičstva vykoná správu poručiteľovho majetku alebo jeho časti štyri mesiace, patrí mu odmena vo výške vypočítanej podľa § 13; ak vykonáva správu kratší alebo dlhší čas, odmena sa mu pomerne zníži alebo zvýši.



§ 17
Odmenu vypočítanú podľa § 16 môže súd primerane zvýšiť, najviac však o 50 %, ak úkony správcu dedičstva pri správe dedičstva boli mimoriadne obťažné alebo časovo náročné.



Tretí oddiel


Náhrada niektorých hotových výdavkov súdneho komisára a správcu dedičstva


§ 18
(1) Súdny komisár a správca dedičstva majú popri nároku na odmenu aj nárok na
a) náhradu hotových výdavkov účelne vynaložených v súvislosti s vykonávaním činnosti súdneho komisára a správcu dedičstva (najmä cestovné a telekomunikačné výdavky, zaplatená odmena za znalecký posudok, preklad, odpis a iné),
b) náhradu za stratu času.

(2) Súdny komisár a správca dedičstva sa môžu so žiadateľom vopred dohodnúť na druhu a výške niektorých hotových výdavkov, ktorých vynaloženie sa predpokladá v súvislosti s vykonávaním činnosti súdneho komisára a správcu dedičstva.
(3) Ak sa náhrada cestovných výdavkov nedohodla podľa odseku 2, určí sa podľa osobitných predpisov ³).
4) Odmena a náhrada hodových výdavkov Notárskej komory Slovenskej republiky za prístup do centrálneho informačného systému je zahrnutá v odmene notára určenej touto vyhláškou.