mannyz
07.08.08,13:01
Prosim skusenych o pomoc!!!!

zacinam podnikat a potrebujem pomoct ako ziskat koncesiu.

kde sa vybavuje?
co vsetko potrebujem?
co musim pre to urobit?

proste vsetko!

dakujem!
zalobaba
07.08.08,11:02
Prosim skusenych o pomoc!!!!

zacinam podnikat a potrebujem pomoct ako ziskat koncesiu.

kde sa vybavuje?
co vsetko potrebujem?
co musim pre to urobit?

proste vsetko!

dakujem!

Koncesná listina sa vydáva na rôzne predmety podnikania, musíš napísať viac, o ktorý predmet sa ti jedná.
mandula
07.08.08,12:39
Prosim skusenych o pomoc!!!!

zacinam podnikat a potrebujem pomoct ako ziskat koncesiu.

kde sa vybavuje?
co vsetko potrebujem?
co musim pre to urobit?

proste vsetko!

dakujem!

http://portal.gov.sk/Portal/sk/Default.aspx?CatID=39&aid=309
http://portal.gov.sk/Portal/sk/Default.aspx?CatID=17&eventid=309
SF transport
19.07.09,06:31
zdravim,chcem sa opytat,ake podmienky musim splnat na vydanie koncesnej listiny pre nakladnu dopravu,dakujem.
arizona
19.07.09,06:38
zdravim,chcem sa opytat,ake podmienky musim splnat na vydanie koncesnej listiny pre nakladnu dopravu,dakujem.


Postup pri získaní oprávnenia na podnikanie v cestnej doprave


Podnikanie v cestnej doprave sa riadi dvoma zákonmi:


Vnútroštátna cestná motorová doprava (nákladná, autobusová, taxislužba) režimom zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní v znení neskorších predpisov (ide o koncesované živnosti),
Medzinárodná cestná nákladná doprava a taxislužba režimom zákona č. 168/1996 Z. z. o cestnej doprave v znení neskorších predpisov.


Podmienky získania živnostenského oprávnenia
Osoba, ktorá chce začať podnikať v oblasti cestnej nákladnej dopravy, musí na príslušnom obvodnom úrade (odbore živnostenského podnikania) podať žiadosť o koncesiu na vydanie koncesnej listiny buď pre fyzickú osobu s bydliskom na území SR, alebo pre právnickú osobu so sídlom v SR.

Fyzická osoba
V žiadosti o koncesiu a vydanie koncesnej listiny pre fyzickú osobu s bydliskom na území SR žiadateľ vypĺňa meno a priezvisko, rodné číslo, bydlisko, obchodné meno, miesto podnikania, predmet podnikania (pri predmete je potrebné škrtnúť prevádzkareň a združenú prevádzkareň a uviesť adresu súvisiaceho priestoru – u cestného dopravcu zvyčajne miesto podnikania) a v prípade, že už mu bolo pridelené, aj identifikačné číslo.

Koncesiu môže dostať iba osoba, ktorá okrem všeobecných podmienok podnikania
Ø dosiahnutia veku 18 rokov,
Ø spôsobilosti na právne úkony a
Ø bezúhonnosti,
spĺňa aj podmienky odbornej spôsobilosti a finančnej spoľahlivosti.

Odborná spôsobilosť pre podnikanie v cestnej doprave sa preukazuje osvedčením o odbornej spôsobilosti, ktoré vydáva príslušný Krajský úrad pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie (za vydanie osvedčenia sa vyberá podľa zákona č. 145/1995 Z. z. o správnych poplatkoch správny poplatok 200 Sk).

Odborná spôsobilosť sa dá preukázať:
ü dokladom o úspešnom ukončení škôl vymenovaných v prílohe 2 vyhlášky č. 311/1996 Z.z., ktorou sa vykonáva zákon o cestnej doprave,
ü úspešným vykonaním skúšky pred skúšobnou komisiou pri príslušnom krajskom úrade pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie. Za vykonanie skúšky sa vyberá podľa zákona č. 145/1995 Z.z. o správnych poplatkoch správny poplatok vo výške 2 500 Sk.

Príslušný krajský úrad pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie môže vydať bez vykonania skúšky osvedčenie o odbornej spôsobilosti aj osobe, ktorá má najmenej päť rokov odbornej praxe v riadiacej funkcii s náplňou činnosti v odbore cestnej dopravy, od ktorej neuplynuli dva roky. V riadiacej funkcii v odbore cestnej dopravy sa vyžaduje aby osoba riadila minimálne päť podriadených zamestnancov.

Finančná spoľahlivosť je podľa zákona č. 168/1996 Z.z. v znení neskorších predpisov schopnosť žiadateľa o podnikanie finančne zabezpečiť začatie a riadne vykonávanie cestnej dopravy.

Finančná spoľahlivosť sa preukazuje dostatočným vlastným imaním (to je vlastnými zdrojmi financovania obchodného majetku podnikateľa) účtovnej jednotky, ktoré musí dosiahnuť na prvé motorové vozidlo aspoň 9 000 EUR a na každé ďalšie motorové vozidlo aspoň 5 000 EUR alebo ich ekvivalent v slovenských korunách.

K žiadosti o koncesiu a vydanie koncesnej listiny pre fyzickú osobu je potrebné doložiť tieto doklady:


list vlastníctva alebo nájomnú zmluvu k súvisiacemu priestoru (priestor určený na uskladnenie suroví a tovaru podnikateľa, stanovištia, odstavné plochy pre motorové vozidlá, garáže a priestory určené na zabezpečenie údržby a technickú kontrolu vozidiel, miesto podnikania fyzickej osoby, priestor na prijímanie zákaziek alebo tovaru a na jeho vydávanie) uvedenému vo forme adresy pri predmete podnikania, ktorými žiadateľ preukáže oprávnenie užívať nehnuteľnosť,
osvedčenie o odbornej spôsobilosti žiadateľa na podnikanie v cestnej doprave,
doklad, ktorým žiadateľ preukáže finančnú spoľahlivosť (jednou z možností uvedenej vyššie),
výpis z registra trestov nie starší ako 3 mesiace,
doklad o zaplatení správneho poplatku, resp kolková známka v hodnote 2 000 Sk.


V prípade, že žiadateľ nespĺňa podmienky odbornej spôsobilosti, musí si ustanoviť zodpovedného zástupcu, ktorý túto podmienku spĺňa. Zodpovedný zástupca musí mať trvalý pracovný pomer u žiadateľa. V takomto prípade, žiadateľ priloží k žiadosti o koncesiu a vydanie koncesnej listiny aj oznámenie o ustanovení zodpovedného zástupcu u FO, v ktorom zodpovedný zástupca súhlasí s ustanovením do funkcie zodpovedného zástupcu a svoj súhlas potvrdí podpisom.


Právnická osoba
V žiadosti o koncesiu a vydanie koncesnej listiny pre právnickú osobu so sídlom na území SR žiadateľ vypĺňa obchodné meno a právnu formu podnikania, sídlo právnickej osoby a ak už bolo pridelené, aj identifikačné číslo. V ďalšej časti žiadosti je potrebné uviesť mená a priezviská, bydlisko a spôsob konania štatutárov právnickej osoby. Rovnako ako pri fyzickej osobe je potrebné uviesť predmet podnikania a adresu súvisiaceho priestoru a taktiež sa na právnickú osobu rovnako vzťahujú časti o finančnej spoľahlivosti a odbornej spôsobilosti. Držiteľom osvedčenia o odbornej spôsobilosti na podnikanie v cestnej doprave musí byť oprávnená osoba alebo zodpovedný zástupca.

K žiadosti o koncesiu a vydanie koncesnej listiny pre PO je potrebné doložiť ďalšie doklady obdobne ako u FO + doklad o založení (zriadení) spoločnosti.

V prípade, že oprávnená osoba (štatutár) nespĺňa podmienky odbornej spôsobilosti, musí si ustanoviť zodpovedného zástupcu, ktorý túto podmienku spĺňa. Zodpovedný zástupca musí spĺňať podmienky obdobné ako u FO.
SF transport
08.10.09,08:11
dakujem krasne