mayo_s
26.08.08,13:15
Potreboval by som vedieť, či je vyregulovanie ÚK povinné. Lebo suseda tvrdí, že to musíme mať do konca roka, inak nám hrozí pokuta. Ale v zákone 657/2004 sa o vyregulovaní nič nespomína. Ďakujem
peton
26.08.08,13:19
Vyregulovanie samo o sebe nie je povinnosťou, ale ak sa už majú montovať merače tepla je priam nevyhnutnosťou vyregulovanie urobiť.
Povinnosťou je od účinnosti zákona 657/2004 t.j. od 01.01.2005 do štyroch rokov t.j. do 31.12.2008 v zmysle § 18 ods. 4 a) zabezpečiť.... meradlá tepla. Aby to však nebola len čiastočná info, lebo je tam ako to v našich zákonoch býva výnimka, citujem celý ods. 4 a). Takže prečítať nižšie uvedené. :-)

Dodávateľ alebo odberateľ, ktorý rozpočítava množstvo dodaného tepla konečnému spotrebiteľovi je povinný zabezpečiť obstaranie, zapojenie, udržiavanie a overovanie určených meradiel tepla alebo pomerových rozdeľovačov tepla na vykurovanie u konečného spotrebiteľa do štyroch rokov od nadobudnutia účinnosti tohto zákona; ak všetci koneční spotrebitelia požiadajú dodávateľa alebo odberateľa, ktorý rozpočítava množstvo dodaného tepla konečnému spotrebiteľovi, o zapojenie určeného meradla tepla alebo o zapojenie pomerových rozdeľovačov tepla, je dodávateľ alebo odberateľ, ktorý rozpočítava množstvo dodaného tepla konečnému spotrebiteľovi, povinný
zapojiť určené meradlo tepla alebo pomerové rozdeľovače tepla do jedného roka od doručenia žiadosti o zapojenie týchto meradiel. Ak sa dohodnú všetci koneční spotrebitelia na inom spôsobe rozpočítavania množstva dodaného tepla, povinnosť zapojenia určeného meradla tepla alebo pomerových rozdeľovačov tepla nevzniká,... ďalej ide písm. b)

Neviem o nejakej inej zmene, ak bola kolegovia snáď upozornia, za čo im vopred ďakujem.
mayo_s
26.08.08,13:25
Áno o tomto viem. Ale ak sa v prípade nadpolovičnej väčšiny (bol ten odstavec doplnený zákonom 99/2007) rozhodneme na inom spôsobe rozpočítavania tepla (napríklad podľa vykurovanej plochy), tak vlastne merače mať nemusíme. A ak nebudeme mať merače, tak nepotrebujeme ani vyregulovanie.
Ale zas aj náš správca sa oháňa §25 odst 3, že podľa toho sme povinný mať vyregulovanie. Ale ja tam tú povinnosť napísanú nevidím :)
najag
26.08.08,15:30
Nevyregulovana sustava je ako nenastavene auto. Ma o tom zmysel aj premyslat ? Ved Vam utekaju peniaze same z vrecka za kurenie.
mayo_s
26.08.08,16:14
Ja o tom viem. Len mi ide o to, že to vyregulovanie pri podmienkach v našom dome ťažko stihneme do tejto vykurovacej sezóny. Preto som chcel vedieť, či môžeme po 31.12.2008 dostať za to nejakú pokutu. Ale ak to nie je priamo v zákone napísané, tak to teda nemusí asi byť. Viem, že tým môžme ušetriť. Budem sa snažiť aj tak na to v našom dome upozorňovať.
GabiZ
27.08.08,09:59
Pri dodávke tepla musí byť splnená podmienka hospodárnosti prevádzky tepelných zariadení. Podľa § 25 zákona 657/2004 Z.z.
o tepelnej energetike by som dala do pozornosti nasledovný odstavec:

§ 25
Hospodárnosť prevádzky sústavy tepelných zariadení
(1) Výrobca tepla, dodávateľ a odberateľ sú povinní dodržiavať zásady hospodárnosti prevádzky sústavy tepelných zariadení. Hospodárnosťou prevádzky sústavy tepelných zariadení na účely tohto zákona sa rozumie také jej prevádzkovanie, ktoré spĺňa ukazovatele energetickej účinnosti zariadení na výrobu tepla a distribúciu tepla a normatívne ukazovatele spotreby tepla; normatívnym ukazovateľom spotreby tepla sa rozumie maximálna spotreba tepla na dosiahnutie optimálnej energetickej účinnosti tepelného zariadenia.
(2) Dodávateľ je povinný
a) zabezpečiť automatickú reguláciu teploty teplonosnej látky na vykurovanie v závislosti od klimatických podmienok,
b) trvale dodržiavať technické parametre teplonosnej látky na dohodnutom odbernom mieste dohodnutom v zmluve o dodávke a odbere tepla,
c) zabezpečiť jedenkrát za tri roky overenie hospodárnosti prevádzky sústavy tepelných zariadení po odberné miesto; overenie hospodárnosti prevádzky zariadenia na výrobu tepla, ktoré využíva tuhé alebo kvapalné fosílne palivá, zabezpečiť jedenkrát za dva roky; ak dôjde k podstatnej zmene technických parametrov, inštalovaného výkonu, skutočného odberu alebo organizácie prevádzky sústavy tepelných zariadení po odberné miesto, je dodávateľ povinný zabezpečiť overenie hospodárnosti prevádzky sústavy tepelných zariadení po odberné miesto najneskôr do 12 mesiacov od vykonanej zmeny.
(3) Dodávateľ, ktorý rozpočítava množstvo dodaného tepla konečnému spotrebiteľovi, a odberateľ, ktorý rozpočítava množstvo dodaného tepla konečnému spotrebiteľovi, sú povinní
a) trvale zabezpečovať určenú kvalitu dodávky tepla pre konečného spotrebiteľa podľa § 16 ods. 2,
b) zabezpečiť jedenkrát za rok pred začiatkom vykurovacieho obdobia technickú prehliadku tepelných zariadení za odberným miestom na účel zistenia prevádzkyschopnosti a funkčnosti týchto zariadení.
Predpokladám, že ak nie je vykonané vyreguloanie sústavy, môže niekto napadnúť to, že nie je splnená podmienka zákona, ktorú som vyššie citovala.
Julian
27.08.08,14:29
Áno o tomto viem. Ale ak sa v prípade nadpolovičnej väčšiny (bol ten odstavec doplnený zákonom 99/2007) rozhodneme na inom spôsobe rozpočítavania tepla (napríklad podľa vykurovanej plochy), tak vlastne merače mať nemusíme. A ak nebudeme mať merače, tak nepotrebujeme ani vyregulovanie.
Ale zas aj náš správca sa oháňa §25 odst 3, že podľa toho sme povinný mať vyregulovanie. Ale ja tam tú povinnosť napísanú nevidím :)

Ani ja to tam nevidím.

Ak nebudete mať vyregulovanú sústavu, tak sa môže stáť, že jedna stúpačka bude kuriť viac a iná menej. Môže sa tiež stáť, že ak budú ostatné objekty vyregulované tak u vás môže byť nedostatočné vykurovanie v niektorých bytoch.