by , 27.01.08 at 16:17 (82229 Videní)
Denne sa stretávam s mylným názorom, že v JU netreba viesť skladovú evidenciu. Alebo že podnikateľ, ktorý predáva tovar v predajni, ale nemá skladový priestor, tiež nemusí viesť sklad. OMYL! Ak predávate tovar ďalšiemu spotrebiteľovi či už ako malo alebo veľkoobchod, musíte viesť skladovú evidenciu. To isté platí, ak máte výrobu alebo aj zákazkovú výrobu.
Takže, čo teda na sklade evidujem? Skladová evidencia je vlastne prehľad o príjme a výdaji tovaru, ktorý prešiel mojimi rukami. Schválne píšem mojimi rukami, aby vás pojem sklad nemýlil. Zopakujem ešte raz - nie je dôležité, že nemáte vytvorený skladový priestor, je dôležité, že kupujete a predávate tovar, alebo materiál, z ktorého ďalej niečo vyrábate.
Takže si zoberme príklad predajne napr. potravín. Každý druh sortimentu musí mať vytvorenú skladovú kartu. Na nej je dôležité uviesť druh a názov tovaru, jednotky (kg, ks, ...)a nákupnú cenu. Na tejto karte vedieme evidenciu príjmu a výdaju. Ak som 1.2. kúpila 15 ks tyčiniek Margot, musím to mať na karte plusom. 2.2 som 5 ks predala, takže na krate to budem mať mínusom. Tak budem vedieť, koľko ks Margotiek mám mať v predajni a ak si spravím inventúru, tak tých 10ks tam byť musí.
No áno, ale na základe čoho na skladovú kartu zapíšem plus alebo mínus, ak chceme dodržať zásadu, že na všetko musíme mať doklad? Tak na toto máme skladové príjemky, výdajky a prevodky.
Takže príjemky a výdajky sú úplne jasné už z názvu - donesiem tovar, prijmem ho príjemkou (cenu použijem nákupnú podľa faktúry alebo dodacieho listu). Predám - napr. cez ERP, takže na základe uzávierky PLU vyskladním cez výdajku. Ale čo s prevodkou. Tá slúži na prevod medzi skladmi. Ak napr. predajňa vo Zvolene nemôže predať Margotky a u mňa v Nových Zámkoch idú na dračku, tak ich stiahnem zo skladu vo Zvolene k sebe. Aby im nechýbali a u mňa neprevyšovali, vypíšem prevodku. Na jej základe si zvolenčania stiahnu tovar zo skladu a ja ho prijmem.
Zákon hovorí, že inventarizáciu skladových zásob musím spraviť minimálne raz do roka, a to ku dňu účtovnej závierky, väčšinou teda k 31.12. Samozrejme, môžem ich do roka spraviť, koľko uznám za vhodné, hlavne, ak chcem skontrolovať mojich zamestnancov. Ak mám tovar navyše, zachytím ich na príslušných kartách ako skladové prebytky, samozrejme s inventarizačným zápisom. Ak mám tovaru menej, musím to uviesť ako manko alebo škodu, ktoré mi vyplynú z povahy úbytku tovaru/materiálu. Úbytok však môže nastať aj prirodzenou cestou a to je prirodzený úbytok. Maximálny prir. úbytok by som mala mať zachytený v smernici a prekročenie tohto limitu už musím viesť ako škodu. Výsledok z inventarizácie potom uvádzam vo výkazoch, ktoré sú prílohou daňového priznania a zvyšujú hodnotu môjho majetku.