Včera som písala do Krosu. Toto je ich odpoveď:
pri výpočte náhrady mzdy pri PN vychádzame z denného vymeriavacieho základu (ďalej "DVZ"), ktorého výpočet definuje § 55 Zákona o sociálnom poistení. Ten definuje: "Denný vymeriavací základ na určenie výšky nemocenskej dávky je podiel súčtu vymeriavacích základov, z ktorých poistenec zaplatil poistné na nemocenské poistenie v rozhodujúcom období a počtu dní rozhodujúceho obdobia. Denný vymeriavací základ sa zaokrúhľuje na štyri desatinné miesta nahor."
Podľa Vášho príkladu, zamestnanec odpracoval v mesiaci marec 2010 16 dní, za ktoré zarobil 236,53 € (340 : 23* 16).
Nakoľko PN vznikla v tom istom mesiaci, ako začal pracovný pomer, rozhodujúce obdobie pre výpočet DVZ je podľa § 54 ods. 2 písm. c) Z. o sociálnom poistení od vzniku nemocenského poistenia (teda vzniku pracovného pomeru) po deň predchádzajúci dňu, kedy vzniká PN. Čo je aj v programe Olymp dodržané.
DVZ (v programe Olymp "Priemer na nemoc") je vypočítaný podľa § 55 zákona (viď citácia vyššie), tzn. z vymeriavacieho základu, z ktorého poistenec zaplatil poistné za rozhodujúce obdobie (vo Vašom prípade za 8 dní poistenia). Mzda zamestnanca 236,53 € je vypočítaná za 22 dní poistenia, my potrebujeme vypočítať VZ iba za 8 dní, tzn. VZ za 22 dní (teda sumu 236,53 €) podelíme počtom kalendárnych dní poistenia (teda číslom 22) a vynásobíme počtom dní rozhodujúceho obdobia (8 dňami) a dostávame výsledok: 236,53 : 22 * 8 = 86,0109 € (VZ z ktorého sa platilo nemocenské poistenie za rozhodujúce obdobie). Čo je totožné s výpočtom v programe Olymp.
DVZ (Priemer na nemoc) sa vypočíta ako podiel vymeriavacieho základu, z ktorého sa platilo nemocenské poistenie v rozhod. období a počtom dní rozhodujúceho obdobia, tzn. 86,0109 : 8 = 10,7513625 = 10,7514 € (po zaokrúhlení na 4 desatinné miesta nahor).
Rozdiel vo výpočte, ktorý uvádzate Vy je v tom, že Vy prepočítavate mzdu (236,53 €) na 1 deň rozhodujúceho obdobia cez pracovné dni (236,53 : 23 * 6), nie cez kalendárne dni, ako by sa to malo vypočítavať. Nakoľko poistné na sociálne poistenie sa platí za kalendárne dni, nie za pracovné dni. Aj rozhodné obdobie je určené na kalendárne dni, nie na pracovné dni.
Tak kto z nás má pravdu?
Skúsila som v Olympe ešte taký výpočet, že som zadala zamestnancovi ukončenie pracovného pomeru v posledný deň PN, t.j. 17.3.2010 a vtedy Olymp vyrátal taký denný vymeriavací základ ako aj ja (rozdiel 0,0005 EUR kvôli môjmu inému zaokrúhľovaniu). Logicky by mali mať obaja zamestnanci, (teda aj ten, ktorého pracovný pomer bol ukončený a aj toho, ktorý je naďalej v pracovnom pomere) rovnaký DVZ, lebo tento sa ráta za rovnaké obdobie, t.j. 1.3. - 8.3. a z rovnakej mzdy.
(Dúfam, že som sa citáciou ich e-mailu nedopustila porušenia autorských práv

)