náklady na prípravu jedla sme my počítali tak, že sme celkové náklady a činnosť jedálne - 610 + 620+ 630 +640 vydelili počtom vydaných jedál na rovnaké obdobie - spočítať všetky vydané jedlá (dospelí aj žiaci aj mliečna desiata) -dostavete výšku režijných nákladov - tieto pripočítate k hodnote potravín teda k 1 euru a dostane výšku stravnej jednotky. Z celkovej výšky vypočítate 55% - režijné náklady ktoré hradí zamestnávateľ a 45 % ktoré si hradí zamestnanec. Pozor - 55 % výšky stravného nemusia byť len režijné náklady - 55 % sa môže skladať z režijných nákladov a potom aj z ceny potravín - u nás to vychádza tak že celková výška stravného je 1,99 euro z toho 1 euro sú potraviny a 0,99 sú režijné náklady (610+620+630+640).
Zo sumy 1,99 zamestnanec hradí 45 % = 0,89 euro a 55 % hradí zamestnávateľ = 1,10 euro. v sume 1,10 euro je 0,10 euro hodnota potravín ktoré zostávajú na účte potravinovom.