misurka01 Ahojte,
chcela by som poprosiť o radu, som na rodič.dovolenke, môj zamestnávateľ je spoločnosť v konkurze (prepustili už všetkých 300zamestnancov, ostali len 2 ľudia), mám vo vyhliadke novú prácu preto chcem íst ukončiť pracovný pomer. Zamestnávateľ súhlasí, nemajú o mňa záujem, s odstupným vraj nebude problém (mám odrobené viac ako 5rokov), ale predsa... Stačí keď si dám žiadosť že sa chcem vrátiť do práce napr. od 16.02.09 a zároveň v ten deň podpíšeme dohodu o ukonč.PP z organiz.dôvodov, alebo mi musia dať aj výpoveď z organiz.dôvodov aj dohodu o ukončení PP?
Ďakujem za info.
Martina
Výpoved nie je potrebná, stačí ak podpíšete dohodu o ukončení PP z organizač.dôvodov. Nárok na odstupné budeš mať, ak tam ten organizačný dôvod bude uvedený. Pozri zákonník práce § 76 ods.1
Je tam medzi iným uvedené "... alebo dohodou z tých istých dôvodov, patrí pri skončení PP odstupné ..."
No ak je na spoločnosť vyhlásený konkurz, tak by tú dohodu mal podla mna podpisovať správca konkurznej podstaty a nie zamestnávatel.
vzhladom na to, že ma tiež niečo takéto čaká, tak ma celý postup okolo vyplatenia odstupného a papierovania pri ukončení PP dosť zaujíma. Budem ti vdačná potom za každú praktickú info. Môžem sa ta spýtať, či bude zamestnávatel/správca konkurz.podstaty aj vyplácať toto odstupné alebo si to budete uplatnovať v sociálnej poistovni z garančného fondu?