najag
Problem s balkonami je v inej rovine. Pochybujem, z niekto sam riesil opravou svojho balkonu karbonataciu betonu a vnutornu koroziu vyztuze a konstrukciu balkona. Takze jednoducho povedane, balkony mozu padat na hlavy ostatnych. Priemerna oprava balkonu stoji okolo 1560,-€ a to asi ma malokto na balkon a tym sa bytovy dom dostane do patovej situacie.Ak by to bolo v rovine oprav si kazdy sam, ako chces.Preto zakonodarca to riesil zakonne takto, ako spolocne casti domu, za predpokladu, ze balkon ma v bytovom dome kazdy. To vsak nebrani tomu, aby spolocenstvo k rieseniu pristupilo diferencovane v platbach u tych, co balkon nemaju. Ozaj, aj z platieb tych, co byvaju na prizemi idu z fondu oprav peniaze na opravu vytahov, aj ked ich nepouzivaju. Vraciate im ich z dovodu, ze nepouzivaju vytah ? Nikdy nie je dokonala spravodlivost.
Samozrejme Janko, ja viem o čom hovorím, čakala som práve takúto reakciu a je to tu... Jasne, že viem ako to chodí a viem aj prečo takto zákon postavili, no nebrať balkón ako svoje vlastníctvo sa prejaví opätovne v tom, že bude veľa "vychytralých" vlastníkov čakať na to až sa im na to ostatní poskladajú a stavať sa na zadné---že však to tak zákon káže

...nuž a vy vlastníci sa teraz zase bite na schôdzach!!! buzerujte správcu a predsedov...
Ja som navrhla alternatívu povinného zavedenia , hovorím povinného príspevku pre tvorbu
fondu opráv na balkony okrem FO domu...nie nechať to na rozhodnutí zhromaždení vlastníkov. Toto je samozrejme najľahšia cesta ako sa zbaviť zodpovednosti za svoje vlastníctvo a hodiť to na krk iným...Takže ja vôbec nie som za neriešenie a neopravovanie balkonov v hocijakej rovine, ani nechcem aby nám padali na hlavu... ale za striktné a konštruktívne riešenie tejto situácie. Nie vyčlenenie balkoná na NEBYTOVÝ priestor. nehnevajte sa , ale to je skutočne proti zdravému rozumu. Balkon je pri predaji prioritou, tak nech sa nerieši ako posledná vec vo vlastníctve a povinnosti k nej!
K vyťahom len toľko, že do neho sa dostaneš kedykoľvek , nemusíš ísť nikomu cez byt, výťah je vyhradené technické zariadenie...to je tiež iné ako balkon a slúži aj návštevám. To nieje dobré prirovnanie.
Chceš príklad z praxe? Na zhromaždení sme sa dohodli, viacerí si už ako samozrejmosť opravili balkóny - ostatní po takýchto vymudrelých zákonoch zrazu spozorneli aj keď už sa chystali pre opravu...a vyčkávajú...však nech mi to opravia, je to zo zákona ! Takže na najbližšom zhromaždení si určíme, kto nemá balkon opravený bude tvoriť na to fond a z toho sa balkony opravia. No a som zvedavá, keď budú platiť napr. o 500,-sk /16,59€/ viac ako budú vyskakovať...Však to v zákone nie je tak čo tá chce?? Našťastie mám v dome ešte normálnych ludí a mám za to , že sa dohodneme...takže takto je to. Zdravá logika zlyhava a nastupujú hlúpe zákony.