evina
Smernica by mala obsahovať: presne špecifikované zásoby, ktorých sa týka;
-.hodnoty prirodzených úbytkov, ktoré určíme množstvom, časovo i v peňažnom vyjadrení
Čo sa týka Evininého príspevku, tak je podaný vyčerpávajúco.
Mám iba poznámočku k vyznačenému bodu: nevedela by som si na mieste účtovnej jednotky stanoviť predom prirodzené úbytky v peňažnom vyjadrení, nakoľko vieme všetci, ako ceny kolíšu, pričom normy si stanovujeme (aktualizujeme) podľa predchádzajúceho obdobia so zreteľom na nasledujúce.
Robila, videla aj účtovala som o úbytkoch podľa takýchto noriem a spravidla sa v nich uvádza spomínané množstvo, ktoré je vyjadrené % k nákupu a to vždy podľa tovarových druhov.
Iné úbytky sú v prípade zeleniny, iné v prípade múky, prchavých tekutín, salám, mäsa a pod. Vždy boli úbytky stanovené % (takto to bolo už aj bývalých Zdrojoch a Jednotách - odtiaľ sme mali východiská).
Finančne prirodzené úbytky zásob možno vyčísliť práve po zosumarizovaní nákupu toho, ktorého tovaru s následným %-uálnym vyjadrením ku dňu, ku ktorému sa inventúra vykoná. Stanovené % sa vyčísľuje napr. z hodnoty nakúpeného a uskladneného tovaru.
Postupy si však musí upresniť každá účtovná jednotka individuálne v smernici.