Zavrieť

Porady

Naklady na zalozenie sro.

Ahojte poradaci,

uz som si prezrela zopar, teda dost prispevkov na porade, ale stale mi nie je jasne tato otazka:

Firma bola zalozena 20.4.2005. Jednoosobova, s jednym konatelom, ktory nedostava odmenu.

Otazka: Ako mam zauctovat zriadovacie naklady (kolky, poplatky za overenie).

Potvrdenie z kolkov nema uvedenu DPH. Ale potvrdenky od notara maju vypocitanu DPH. Potvrdenky z matriky za overenie podpisu nie.

Teda ako to je, mam uctovat a NA AKOM UCTE PREBOHA TIE ZRIADOVACIE NAKLADY? S DPH AK JE UVEDENA NA VPD? Vsetko sa platilo v hotovosti.

Chcem to zauctovat s datumom vzniku sro, aj ked teda vznikli pred (v marci a sro bola zalozena 20.4. Dufam, ze je to spravne).

DAKUJEEEEM vsetkym, co poradia.

A pekny den.
Usporiadat
mysimis mysimis

mysimis je offline (nepripojený) mysimis

obyčajný človiečik
Melinda Pozri príspevok
Zo zriaďovacích nákladov môžem nárokovať DPH na odpočet alebo to hneď zaúčtujem do nákladov? (nerozumiem celkom §55 zákona o DPH - odpočítanie dane pri registrácii platiteľa)
napr.
08.08.2006
poplatky u notára 1000,- 538/211
19% DPH 190,- 343/211
alebo celú sumu účtujem na 538/211
(zápis do obchodného registra iba 10.10.2006 a platiteľ DPH od 01.12.2006)
Ďakujem za odpoveď
V tomto prípade účtuješ o celej sume, nakoľko platiteľom DPH ste sa stali až od 01.12. a doklad bol vystavený 08.08.
katka.hesskova katka.hesskova

katka.hesskova je offline (nepripojený) katka.hesskova

evina Pozri príspevok
Patria do zriaďovacích výdavkov, ale účet 538 je účet Ostatné dane a poplatky. Kábel a formuláre a výkazy môžeš dať napr. na účet 501.11 - ďrobný nákup v rámci ZV
možem sa spytať, skratkou ZV sa myslí čo???
inak kde mám účtovať fotokópie pred založením s.r.o.??? (fotokópie súvisiace so založením s.r.o.)
alena alena

alena je offline (nepripojený) alena

fotokópie sú služba - účet 518

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať