Mickya
Robili sme jednej firme časopis. Môžem uviesť na faktúre autorské spracovanie (alebo autorské práva - príp. také niečo)? Podlieha to nejakému inému predpisu? Alebo to môžem na faktúre uviesť?
Vedieme JÚ, sme platcami DPH.
Faktúru mám do 10 minút poslať. Ďakujem
Podľa § 9 ZDPH možno zaradiť spracovanie časopisu do služieb. Dodaním služby je každé plnenie, vrátane poskytnutia práva k priemyselnému alebo inému duševnému vlastníctvu, ale z tvojej otázky nie je zrejmé, že predmetom fakturácie je poskytnutie alebo použitie autorských alebo súvisiacich práv. Z položenej otázky sa mi skôr javí, že fakturujete "spracovanie časopisu", t.j. zrejme grafické návrhy, možno aj ďalšie súvisiace služby.
Pre účely vystavenia faktúry nie je podstatné, či je spracovanie spojené s ochranou práv autora a to zrejme nie je ani predmetom fakturácie (obmedzenie pre odberateľa vyplývajúce z práv autora grafiky, dizajnu atď. možno podľa môjho názoru premietnuť do poznámky k fakturácii), ale poskytnutie služby, ktorú musíš podľa § 71 špecifikovať, t.j.
uviesť rozsah a druh dodanej služby, podľa skutočne poskytnutých služieb. Pomôckou na fakturáciu v prípade nových služieb môže byť klasifikácia produkcie.
Uvedené uvádzam na spresnenie v prípade, že predmetom fakturácie nebolo použitie alebo poskytnutie autorských práv a práv súvisiacich s autorským právom. Mojim zámerom nie je riešiť problematiku autorského zákona a s tým súvisiacich povinností, ale náležitostí faktúry podľa spomínaného § 71 ZDPH.
Ešte dávam do pozornosti, že v prípade prác podobného druhu sa štandardne rieši tento druh zákazky písomnou zmluvou medzi obchodnými partnermi, ktorá môže riešiť nielen predmet plnenia ale aj súvisiace práva autora a obmedzenia (šírenie, rozmnožovanie atď.) pre odberateľa. Je to dobré pre fakturáciu na jednej strane a ozrejmí to aj vzťahy medzi obchodnými partnermi.
A ďalej radšej neprovokujem.