ondrejvla
Dúfam, že som zadala túto tému do správneho chlievika.
Mám dotaz na pána Mihála, prípadne na tých, ktorí majú skúsenosť priamu - so zákonom 273/94 Z.z.
O keď som nechcela hovoriť o sebe, prinútila ma dnes návšteva ZP, konkrétne VŠZP v Žiline, kde som bola odhlásiť registráciu ako SZČO, a chcela som si zároveň vybrať kartu E111. Vtedy sa začal môj problém, pani, ktorá mi mala vydať kartu, ma upozornila, že nemám vykryté obdobie 03/1995 až 08/1995. Už predtým, ako som sa bola zaregistrovať ako SZČO na ZP som doložila toto obdobie potvrdením zo Sociálnej poisťovne, že som v tom období poberala peňažné dávky nemocenského poistenia. Vo februári 1995 som pri správnom rozčúlení bola postihnutá mozgovou príhodou, našu firmu sa rozhodlo vedenie mesta zlikvidovať bez likvidácie, zanechalo to stopy na mojom zdraví. Firma bola zlikvidovaná 28.2.1995, tak som od 1.3.1995 mala dávky PN vyplácané Sociálnou poisťovňou. Napriek tomu, že lekárka ma chcela uznať plne invalidnú, dávala mi tieto návrhy, chcela som naďalej byť aktívna, po vyliečení ( ak sa to dá tak nazvať) som sa zamestnala, neskôr som sa zaregistrovala ako SZČO. Všetky dávky som si platila v predstihu, nemala som omeškanú ani jedinú platbu. Teraz, po 10 rokoch, mi pracovníčka VŠZP povedala, že toto obdobie 6 mesiacov, som si povinná doplatiť, inak môžem mať exekučný postih. Myslela som, že dostanem ďalšiu porážku, keď na mňa vyšla s tým, že nemám nárok na E111, a budú postihy, lebo zákon 273/1994 v znení neskorších predpisov nepozná ochrannú lehotu, tá je až od roku 1998.
Pán MIhál, to skutočne musím doplatiť toto obdobie, napriek tomu, že som bola PN ešte počas existencie firmy, v ktorej som pracovala 20 rokov a bola zrušená?, z akého dôvodu som mala platiť, alebo mám doplácať na to, že "som si dovolila ochorieť?" Keď som sa rozčuľovala, zavolala vedúceho pracovníka a ten mi povedal, že keď som bola chorá, je to môj problém, ale zaplatiť musím!
Vôbec mi nejde o tú finančnú platbu, i keď každá korunka je v dôchodku dobrá, ale ide mi o princíp! Poznám veľmi veľa OBČANOV, ktorí sú v evidencii ÚP, a sú tam veľmi spokojní, štát platí za nich všetko a ja mám platiť? Na koho? Za to, že som od tej doby zdravotne postihnutá a mám problémy?
Júj, ale ma čert berie!
Prosím všetkých, ktorí mi vedia poradiť, a chcú poradiť o pomoc. Nikdy neviete, či sa v takejto situácii neocitnete vy, alebo niekto z vašich blízkych, nikomu to neprajem.
Všetkým vopred srdečná vďaka.